Igen, Ştiinţa! Mirko – Spiderman!

0
608

Universitatea Craiova – Honved Kispest Budapesta 0-0, 3-1 după lovituri de departajare

Au marcat la penalty-uri: Ioniţă, Fortes, Cicâldău / N’Gog

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 22.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 9 – Martic 7 (13 Briceag) 5, Kelic 7, Acka 8, Bancu 8 – Mateiu 7, Ivanov 6 (75 Qaka) 6, Cicâldău 6 – Bărbuţ 6, Vătăjelu 4 (63 Ioniţă) 4, M. Roman 6 (94 Fortes) 5. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: L. Popescu –Tiago Ferreira, Constantin.

Honved Kispest Budapesta: Levkovich (40 Berla) – Ikenne, Batik, Kamber, Lovric, Kukoc (92 Niba) – Moretti (73 Uzoma), Kesztyus, Bano Szabo – Kulach (78 Ngog), Moutari. Antrenor: Giuseppe Sannino. Rezerve: Kalnoki Kis, Egerszegi, Majer.

Arbitru: Arnold Hunter. Asistenţi: Gareth Eakin, Georgios Argyropoulos. Rezervă: James Robert Robinson (toți din Irlanda de Nord).

Delegat UEFA: Michael Appleby (Anglia). Observator: Domagoj Vuckov (Croaţia).

 

Pentru Craiova, primele două tururi preliminare au fost ca un test minim de competenţă. Sabail şi Honved, echipe inferioare, trebuiau depăşite de olteni precum au fost ei eliminaţi de Milan şi Leipzig. Asta dacă Ştiinţa vrea să reintre cu adevărat în circuitul european. Cota de pe transfermarkt a fost confirmată în primul tur de formaţia maghiară, care are numai numele în comun cu echipa luii Ferenc Puşkaş şi fără nicio treabă nici măcar cu echipa de care trecea Steaua în 86 spre titlul continental. Numai antrenorul italian le-a conferit ungurilor o organizare decentă, care să echilibreze forţele cu trupa lui Papură. Rămânea de văzut dacă pe tărâm propriu oltenii aveau să speculeze suportul celor peste 20.000 de fani.

Meciul a început ca şi turul, cu ungurii blocaţi într-un 5-3-2 indestructibil, oamenii lui Papură neavând calitatea de a-şi croi drum spre gol. Craiova a avut cumpănă în primul sfert de oră, când Martic s-a accidentat şi Papură n-a avut niciun fundaş dreapta de rezervă, fiindcă nu i-a păstrat pe Vlădoiu şi Borţa în lot. Antrenorul şi-a pus mâinile în cap şi l-a trimis pe teren pe Briceag, unul dintre cei mai slabi  jucători ai Universităţii din ultimii ani. Craiova i-a desfăcut greu pe maghiari, iar când a făcut-o, Ivanov, Bărbuţ şi Mateiu au fost prea sfioşi la finalizare. Şi ungurii au pierdut un om important în finalul primei părţi, portarul titular accidentându-se şi fiind înlocuit cu un goal-keeper de 20 de ani.

După trei reprize fără gol cu ungurii, Craiova şi-a păstrat tenta ofensivă şi la a patra încercare, chiar dacă lentă, dar tot fără zvâc la finalizare. Cicâldău şi Roman au fost cei care puteau deschide scorul, dar s-au fâstâcit la ultima execuţie, chiar dacă aveau în faţă un portar fără experienţă. Papură l-a aruncat în luptă şi pe Ioniţă, dar acesta a fugit de minge şi mingea de el, explicând de ce Dan Petrescu a vrut să scape de el. Ungurii au mizat pe final pe vârful care a jucat la PSG şi Liverpool acum un deceniu, David N’Gog, dar nici el n-a atras atenţia. După 180 de minute fără gol, dubla Craiova – Honved a intrat în timp suplimentar. Craiova nu mai jucase prelungiri europene de la meciul cu Dinamo Minsk, din 1995, tot după două remize albe, când a pierdut la penalty-uri.

În ultimul minut al celor două reprize inutile, o ambuscadă în careul ungurilor a încins şi spiritele în tribune, iar o petardă a explodat lângă arbitrul nord-irlandez, care s-a prăbuşit şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. S-a pus chiar problema încheierii meciului în acel moment, dar arbitrul de rezervă a dus la capăt partida, dar a fost formalitate, fiindcă în minutul rămas fundaşii maghiari au pasat între ei. S-a trecut la penalty-uri. Chiar dacă oaspeţii aveau un cvasi-debutant în poartă, craiovenii au ratat anul trecut lovituri de pedeapsă cât pentru un deceniu. Dar de această dată au fost impecabili de la punctul cu var, iar Pigliacelli, care nu apărase niciun penalty de când a venit în Bănie, a parat nu mai puţin de 3 execuţii din cele 4 ale oaspeţilor. Pentru Ştiinţa urmează AEK Atena, peste o săptămână. Dar în Oltenia are timp să se bucure până atunci.

Penalty-uri: Kamber – apără Pigliacelli, Ioniţă 1-0, Batik – apără Pigliacelli, Fortes 2-0, N’Gog, 2-1, Cicâldău, 3-1, Bano-Szabo – apără Pigliacelli.