Interviu realizat de MIRCEA CANŢĂR
Fost arbitru divizionar de fotbal, manager interesant al unei şcoli de fotbal, cunoscător al fotbalului, în prezent preşedinte al AJF Dolj, Silviu Bogdan are la activ câteva împliniri, care nu pot fi trecute cu vederea. Una dintre ele: campiona judeţului Dolj, în ultimii doi ani, a promovat în Liga a III-a. Este vorba de echipele din Podari şi Filiaşi, ceea de reprezintă până la urmă expresia unei calităţi îmbunătăţite a campionatului judeţean de fotbal, cu un play-off, plin de suspans. Fiindcă, de pildă, Calafatul, cu o bază sportivă îngrijită şi o susţinere de luat în seamă, a ratat la mustaţă accederea în Liga a III-a, doi ani la rând. O altă împlinire: interesul sporit pentru grupele de copii şi juniori, elecvent fiind faptul că selecţionatele juvenile ale Doljului (anii 1998 şi 1999) au întâlnit Naţionala ţării, la aceeaşi categorie de vârstă. Este mai bine organizat campionatul judeţean de fotbal? Se resimte o emulaţie în teritoriu, promiţătoare în perspectiva regăsirii fotbalului mare pe care l-a reprezentat Craiova odinioară? O discuţie cu Silviu Bogdan, circumscrisă acestor repere, am găsit-o oportună.
De unde să începem, Silviu Bogdan?
-De la o cifră: 4000 de jucători legitimaţi în Dolj. Şi o precizare absolut necesară: nu există fotbal mare fără fotbal mic. Aşa cum este structurat momentan campionatul judeţean de fotbal – o serie D (cu 15 echipe), trei serii de Liga a V-a (cu 16 echipe fiecare), patru serii de Liga a VI-a (cu 12 echipe fiecare) – se constituie într-un sistem competiţional valid, atotcuprinzător, potrivit regulamentelor în vigoare, dar şi o bază de selecţie pentru prima echipă a Doljului, CS U Craiova. Să nu omitem echipele de juniori, pentru toate categoriile de vârstă, antrenate în competiţii de bună calitate, care ne dau nădejdi îndreptăţite în privinţa exploziei unor talente, al căror nume şi astăzi se poartă: Ilie Balaci, Costică Donose, Nicolae Negrilă, Nae Ungureanu, Sorin Cârţu, Mircea Irimescu, Gabi Boldici, Marian Bîcu şi atâţia alţii. Deveniţi legendă.
Care este situaţia bazelor sportive destinate fotbalului?
-Pe ansamblu, rezonabilă. Cârcea, Ostroveni, Segarcea, Calafat, Podari, Bechet, şi nu vreau să nedreptăţesc pe cineva, au terenuri de joc impecabile. Interes există peste tot. Mai mare, mai mic, dar se face resimţit. Contează potenţialul economic al localităţii, agenţii economici care doresc să se implice şi, bineînţeles, dorinţa primarului respectiv de a lăsa un semn în urma lui.
Cu destulă tevatură, i-aş zice de prisos, eşti preşedintele AJF Dolj, de aproape doi ani. Care este „bila albă” cuvenită?
-Nici o altă zonă geografică din ţară nu are un asemenea potenţial nativ cum are Doljul pentru fotbalul mare. Când juniorii de la CS U Craiova (1997) sunt vicecampionii României, iar alte patru-cinci echipe de juniori se plasează avantajos în fazele superioare ale competiţiilor pentru respectivele categorii de vârstă, înseamnă ceva: un plus de interes, un plus de calitate, un plus de determinare. Suntem după Mondialul brazilian şi, dincolo de ceea ce am văzut cu toţii, bănuiesc că specialiştii au desluşit ceea ce trebuia. Mă refer la procesul de pregătire şi inclusiv de selecţie.
Să înţelegem că priviţi ziua de mâine cu optimism?
-Să zicem aşa, dar nici alţii – şi sunt destule centre fotbalistice puternice în ţară, cu finanţare îndestulătoare – nu stau pe loc. Dacă nu dăm maximă atenţie bunei desfăşurări a campionatului judeţean de fotbal – aşa cum este structurat – bază de selecţie, mă repet, şi concomitent dezvoltării centrelor de copii şi juniori, orice deziderat este mort din faşă. Suntem însă într-un moment bun. Se resimte o emulaţie. Promovarea CS U în prima ligă a readus liniştea, dar şi ambiţiile de care aveam nevoie.
AJF Dolj: două vorbe despre această entitate metodoligică şi organizatorică.
– Aş saluta activitatea comisiilor de disciplină şi de statutul jucătorilor, constituite din jurişti de certă calitate (avocaţi) care au instituit respectarea riguroasă a regulamentelor, fără nici un rabat. Am cerut să nu se facă nici un fel de concesii, mai exact fair-play pe teren şi „cel mai bun să câştige”. Altceva nimic. Pe 9 august, vom avea alegerea de vicepreşedinte şi de membri ai Comitetului executiv din rândul asociaţiilor existente. Să nu omit activitatea Comisiei de arbitri Dolj, coordonată de Marian Ezaru. Chiar dacă nu are mare legătură cu ceea ce discutăm, aş adăuga faptul că suntem interesaţi şi în formarea şi afirmarea de arbitri, fiindcă avem, la Liga I, pe Colţescu, Găman, Iliescu, Mitruţ, iar, la Liga a II-a, pe Alina Peşu, Popescu Adrian, Dumitrică Constantinescu şi Fluieran. Vă încredinţez însă că a crescut mult calitatea fotbalului din campionatul judeţean şi nu există echipă care să nu cuprindă tineri talentaţi. Ceva mă face să cred, deşi am argumente solide, că, în următorii doi-trei ani, prima echipă a Craiovei va cuprinde, în rândurile ei, mulţi „olteni”, din părţile locului. Şi atunci, într-o măsură mai mare sau mai mică voi putea fi convins că m-am regăsit într-un proiect, a cărui menire nu a fost alta.