Hong Kong: Niciun motiv de schimbare a principiului “o ţară două sisteme”

0
628

La prima sa deplasare în afara Chinei continentale, de la debutul pandemiei, liderul chinez Xi Jinping –aflat la Hong Kong, pentru celebrarea a 25 de ani de la retrocedarea către Beijing- a spus astăzi că „după reunificarea cu patria mamă, locuitorii Hong Kong au devenit stăpânii propriei vieţi”. Este prima vizită a lui Xi Jinping la Hong Kong, după marea mişcare pro-democraţie din 2019.

După ce, în 1997, a recuperat Honk Kong de la Marea Britanie, iar în 1999 Macao, de la Portugalia, China continuă eforturile şi îşi afirmă ambiţia de a readuce administrativ şi Insula Taiwan în subordonarea guvernului central.

Ceremoniile aniversare de astăzi şi preluarea celui de-al şaselea mandat al RASHK au fost derulate respectând o serie de măsuri anti-epidemice, ţinând cont de faptul că regiunea continuă să fie un focar de transmitere Covid-19. (Surse: Xinhua, CGTN, China Daily)

Preşedintele Xi, alături de delegaţia oficială de la Beijing, a ajuns la Hong Kong cu trenul de mare viteză, distanţa de aproape 2.400 de kilometri până în staţia West Kowloon fiind acoperită în aproximativ opt ore. Xi revine la Hong Kong după cinci ani, când a participat la aniversarea de 20 de ani de la întoarcerea regiunii sub administrarea centrală a Chinei, în 2017.

Acesta a subliniat că atâta timp cât principiul “O ţară, două sisteme” va fi susţinut, Hong Kong va avea un viitor tot mai luminos şi va aduce noi contribuţii la marea întinerire a naţiunii chineze.

Liderul Chinei a participat, astăzi, la o serie de evenimente oficiale, între care şi preluarea mandatului de către noul guvern al celui de-al şaselea mandat al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong (RASHK), de asemenea predarea mandatului de către fostul şef-executiv al regiunii, Carrie Lam.

Noul şef-executiv al regiunii, John Lee, a fost ales la începutul lunii Mai a.c. din poziţia de unic candidat, cu 97,74% din voturile membrilor comisiei electorale formată din 1.500 de membri. Până la alegerea în funcţie, în ultimii cinci ani, acesta a deţinut funcţia de şef al Securităţii din Hong Kong.

În mesajul transmis în cadrul ceremoniei de aniversare şi de preluare a mandatului, John Lee a declarat că sistemul “O ţară, două sisteme” este gardianul de bază al regiunii şi garantul stabilităţii. Acesta subliniat că “regiunea ocupă locul 19 în lume după nivelul respectării statului de drept, în faţa multor ţări care reclamă drepturile şi libertăţile”.

Între priorităţile mandatului asumat de John Lee se regăsesc îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, educarea noii generaţii de tineri, contribuţia la procesul de renaştere şi întinerire al Chinei.

În faţa preşedintelui Xi Jinping, a fost depus jurământul de credinţă faţă de China, guvernul central şi guvernul Hong Kong, toţi membrii celui de-al şaselea mandat al noului guvern al RASHK fiind prezentaţi public.

Sistemul “O ţară, două sisteme” este politica de bază pe care guvernul central al Chinei o aplică în Hong Kong, de la reluarea exercitării suveranităţii asupra regiunii, de la data de 1 Iulie 1997, politică agreată cu Marea Britanie şi angajată pentru o perioadă de 50 de ani.

Legat de această politică, preşedintele Xi a subliniat nevoia ca întreaga administraţie din Hong Kong să rămână fideli principiului de baza “o singură ţară”, valorificând beneficiile “două sisteme”. Legea securităţii naţionale impusă în 2020 de Beijing după manifestările din 2019 a redus din libertăţile cetăţeneşti. Dacă secretarul american Antony Blinken a deplâns „erodarea autonomiei”, iar premierul britanic Boris Johnson a promis că nu va abandona Hong Kong, Xi Jinping a salutat principiul „o ţară două sisteme” ca unul bun, care trebuie menţinut multă vreme.