Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier al României, a fost desemnat ieri, şef al Serviciului de Informaţii Extern cu 278 de voturi pentru şi doar şase împotrivă. Acesta a mai îndeplinit funcţia de şef al SIE din 2007 până în 2010, când preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat în funcţia de premier.
Cele două camere reunite ale Parlamentului s-au reunit ieri la ora 17.00 pentru a vota propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis – Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE. PSD a anunţat că va boicota şedinţa pentru a impiedica realizarea cvorumului de şedinţă, dar UNPR a anunţat că va vota propunerea preşedintelui, ceea ce a şi făcut. Cvorumul necesar pentru ca şedinţa să se fi ţinut era de 278, iar la şedinţă au venit 284 de parlamentari. Un număr de 11 parlamentari PNL, printre care Crin Antonescu şi Varujan Vosganian, nu şi-au înregistrat prezenţa la plenul Parlamentului dedicat validării lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea SIE. Mihai-Răzvan Ungureanu nu a mai fost audiat marți, în Comisia parlamentară de control SIE, din lipsă de cvorum. Deputaţii din grupul PSD Vasile Popeangă şi Florian Nicolae au semnat listele de prezenţă.
„Asistăm în România la recompunerea monopolului puterii de către actualul preşedinte”
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri că actualul preşedinte recompune monopolul puterii, prin numirea în posturi-cheie a unor “oameni de încredere”.”În momentul de faţă, asistăm în România la recompunerea monopolului puterii de actualul preşedinte, care doreşte în posturile-cheie să-şi pună oamenii de încredere. Acesta este primul motiv pentru care cred că este nepotrivită alegerea făcută în persoana domnului Ungureanu pentru conducerea SIE”, a declarat Tăriceanu în plenul reunit.
“În ultima perioadă, aş spune de un an de zile, am ascultat foarte des o teorie care are mult miez, de evitat în România ca cineva să deţină monopolul puterii. Am văzut toţi perioadele nefaste în care o singură formaţiune politică şi liderul ei a deţinut puterea în România şi mă refer cu precădere la o perioadă pe care nu cred că aţi uitat-o, 2009 – 2012.Traian Băsescu preşednte şi PDL-ul la guvernare. Probabil că această lecţie i-a făcut pe mulţi români să fie extrem de reticenţi de a mai repeta greşeala”, a mai spus preşedintele Senatului.