Zece eliminaţi la prima probă scrisă a bacalaureatului

0
336

Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea de Limba şi Literatura Română, care s-a desfăşurat ieri a fost marcată de multe cazuri de tentativă de fraudă, deşi sancţiunile sunt drastice, iar elevii au fost avertizaţi asupra lor cu mult timp înainte. În judeţul Dolj, din cei peste 5.200 de candidaţi, zece elevi au fost părăsit sala de examen în mod forţat, fiind surprinşi în timp ce încercau să se “inspire” din diverse surse, precum telefoane mobile sau fiţuici. Toţi aceşti candidaţi au pierdut dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni, şi li s-au anulat şi probele de competenţe digitale.

Subiectele pe care absolvenţii de liceu le-au avut de rezolvat la examenul scris de Limba şi Literatura Română au fost împărţite în trei cerinţe, fiecare notată cu 30 de puncte. La profilul uman, la subiectul al III-lea, elevilor li s-a cerut sa redacteze un eseu pornind de la texte studiate aparţinând unor lui Tudor Arghezi, Ion Barbu, sau Nichita Stănescu, iar la subiectul al II-lea au avut de argumentat importanţa la activităţilor de lectură, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. Pentru profilul real, la subiectul al III-lea elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu pe baza unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu. De asemenea, la subiectul al II-lea absolvenţilor profilului real li s-a cerut să redacteze un text argumentativ despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

Elevii, dezamăgiţi de subiecte

Aşteptaţi de părinţii care încercau să-şi ascundă emoţiile, la ieşirea din examen, candidaţii s-au arătat dezamăgiţi, în special din cauza ultimului subiect. “Nu ne aşteptam să avem poezia, dar cred că m-am descurcat. Sunt convinsă că şi ceilalţi colegi ai mei sperau să le pice un roman, însă, cu toate acestea sunt convinsă că voi lua peste 9”, a spus Andrada Mihăescu. Acesta este al doilea an în care subiectele de bacalaureat la Limba şi literatura română au fost diferenţiate în funcţie de filiere. “Am avut încredere în cunoştinţele mele şi cred că voi lua peste 9. Îmi doream să avem proză la partea a treia, aşa cum cred că şi îşi doreau toţi ceilalţi, dar m-am descurcat. Oricum, mă îndrept către Medicină, deci tot mai am de învăţat indiferent ce notă iau la bacalaureat”, a spus şi Andreea Călin.

347 de candidaţi nu s-au prezentat la examen

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, patru dintre candidaţii eliminaţi deţineau asupra lor materiale ajutătoare, iar şase deţineau telefoane mobile. La nivelul judeţului Dolj, la proba scrisă de Limba şi literatura română s-au înscris 5.643 de candidaţi şi au fost prezenţi doar 5.296 de elevi. Elevii vor reveni în bănci miercuri 2 iulie, când va avea va avea loc proba obligatorie a profilului. Pe 5 iulie, candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea primelor rezultate se va face în data de 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezolvarea contestaţiilor se va face în perioada 8 – 10 iulie, iar rezultatele finale vor şi afişate pe 11 iulie. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat.

Încă o şansă în sesiunea a doua

Cei care nu promovează examenul de Bacalaureat în prima sesiune mai au o şansă în sesiunea a doua. Astfel, înscrierea candidaţilor t se va face în perioada 14 – 18 iulie, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va face în zilele de 18 şi 19 august, în timp ce evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii minorităţilor naţionale va fi susţinută pe 18 şi 19 august. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va susţine în zilele 19 ţi 20 august, iar cea a competenţelor digitale – pe 21 şi 22 august. Probele scrise vor începe pe 25 august, cu limba şi literatura română, urmată pe 26 august de proba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării, în 29 august. Afişarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an se va face pe 1 septembrie, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, urmând să fie rezolvate în perioada 2 – 3 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 4 septembrie. Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene, sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice. Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori, prezentările ulterioare la examen fiind condiţionate de achitarea unor taxe (230 de lei în cazul absolvenţilor din seriile anterioare care nu au trecut de examen de cel puţin două ori). Anul trecut, aproximativ 47% dintre absolvenţii de liceu au reuşit să promoveze bacalaureatul.