Daniel Funeriu s-ar bucura ca substantivul coleg să fie de genul neutru – Cel puţin în politică…

0
406

Spre finalul conferenţei de presă, de ieri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, aspru criticat în media pentru greşelile gramaticale făcute în ultimul timp, a fost întrebat de jurnaliştii craioveni dacă se consideră potrivit pentru funcţia pe care o ocupă şi dacă poate fi un exemplu pentru noile generaţii. Primul răspuns a părut a fi un impuls al ministrului la întrebarea deloc digerabilă: „oamenii mărunţi se leagă de lucruri mărunte. În primul rând, da, cred că sunt potrivit pentru această funcţie şi am să vă dau şi câteva argumente ulterior”.

Acesta a încercat apoi să găsească şi o explicaţie pentru greşeala făcută de a spune că substantivul „coleg” este de genul neutru, afirmând că se gândea de fapt la un alt cuvânt şi a dat asigurări că nu are probleme cu gramatica. «Referitor la greşelile gramaticale, în primul rând, toţi oamenii de bună credinţă, care au urmărit această mare tevatură, au remarcat un lucru foarte simplu, şi anume că, în plenul Senatului fusesem acuzat de domnul Georgică Severin că folosisem cuvântul „cadru” şi domnul ministru spunea că acest cuvânt este feminin. Şi dacă urmăriţi înregistrarea vedeţi dinamica discuţiei. Atunci când am mers la tribună să-i spun domnului Severin faptul că acest cuvânt „cadru” este neutru, dintr-un, nu ştiu cum să-i spun…o neatenţie, am pronunţat cuvântul „coleg”. Răspunsul meu se referea în mod evident la cuvântul „cadru” pe care îl pronunţase domnul Severin şi cred că astfel de lucruri ni se întâmplă tuturor să pronunţăm un cuvânt în loc de altul. Vreau să vă asigur că ministrul Educaţiei din România nu are astfel de probleme».

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu nu ar renunţa însă la trecerea acestui substantiv la genul neutru, cel puţin în politică. «Referitor la genul cuvântului „coleg” să ştiţi că m-aş bucura ca cel puţin în politică acest cuvânt să fie neutru. Cred că am fi cu toţii mult mai bine”.

În final, Daniel Funeriu a ţinut să precizeze că nu îi este ruşine de eroare: „Să ştiţi că nu îmi este ruşine că, sigur, câteodată îţi alunecă piciorul şi mai faci o inversiune de cuvinte pentru că nu eşti neapărat concentrat pe ceea ce spui. Nu-mi este ruşine că am reprezentat cu cinste România ca olimpic internaţional, nu-mi este ruşine că peste tot pe unde am fost mi-am luat doctoratul cu un laureat Nobel, nu-mi este ruşine că am condus cercetări în cele mai reputate institute din lume, nu-mi este ruşine că am câştigat unul dintre cele mai mari granturi în Europa, pentru a avea un grup de cercetare la Universitatea Tehnică din Munchen şi nu-mi este ruşine că mi-am luat bacalaureatul în Franţa, aşa e. Eu cred că doar cei care nu găsesc nimic de substanţă legat de orice fir de pai, de orice pai pe care îl găsesc pentru a critica un ministru al Educaţiei care în acest scurt mandat a reuşit câteva lucruri”.

CARMEN RUSAN şi ANA-MARIA GEBĂILĂ