Conducerea Spitalului Filantropia, criticată de autorităţile locale

0
422

Măsurile de austeritate recent anunţate de conducerea Spitalului Municipal Filantropia au trezit o reacţie de dezaprobare din partea unora dintre aleşii locali. Decizia de a trimite toţi angajaţii spitalului în zile libere fără plată a fost aspru criticată de consilierul Emilian Ştefârţă, care a atras atenţia asupra direcţiei în care se îndreaptă unitatea sanitară.

În şedinţa de Consiliu Municipal care a avut loc ieri, alesul local s-a declarat total nemulţumit de modalitatea în care Spitalul Filantropia – aflat în subordinea autorităţilor locale de mai bine de un an – este administrat. Neajunsurile cu care se confruntă unitatea sanitară, situaţia în care se găsesc angajaţii sunt tot atâtea argumente. În plus, Emilian Ştefârţă a ţinut să precizeze că soluţia trimiterii salariaţilor în zile libere fără plată nu va aduce economii pentru bugetul spitalului, ci din contră poate să însemne o diminuare a veniturilor.

Zilele libere fără plată, „o greşeală de manageriat”

Algoritmul este unul simplu. În momentul în care cadrele medicale sunt trimise acasă, respectivii medicii nu încheie acte medicale, acestea nu se raportează la Casa de Asigurări de Sănătate şi, prin urmare, fondurile alocate se diminuează. Este practic un cerc vicios, ce nu poate permite ieşirea din criză. „Decizia ca angajaţii să ia zile libere fără plată ca să se poată încadra în sumele alocate pentru salarii mi se pare o greşeală de manageriat din partea conducerii acestui spital. Noi, autorităţile locale mai avem şi alte unităţi sanitare în subordine. Nicăieri nu se întâmplă lucru acesta. Managerul respectiv precis ar trebui să se mai gândească şi la o altă soluţie. Dacă nu, eu sugerez să lăsăm angajaţii să-şi aleagă un conducător că poate va ştii mai bine ce trebuie să facă pentru a scoate unitatea sanitară din situaţia în care se află acum”, a precizat consilierul Emilian Ştefârţă.

O soluţie amânată pentru viitoarea şedinţă de Consiliu Local

Consilierul local a primit o explicaţie, dar şi o promisiune din partea viceprimarului Mărinică Dincă. Soarta spitalului va fi decisă în viitoarea şedinţă de consiliu local, în cadrul căreia va fi prezentat, din câte se pare, un plan de măsuri necesare pentru a scoate unitatea sanitară din criza financiară pe care o traversează. După unele voci ar fi vorba de o serie de disponibilizări. După altele de o eficientizare a activităţii, astfel încât cheltuielile de personal să nu mai depăşească 70% din bugetul total aşa cum se întâmplă în prezent.

Cert este că planul a fost deja întocmit de conducerea unităţii medicale. „La următoarea şedinţă de consiliu voi propune o soluţie. Vă întrebaţi de ce este situaţia aceasta la Spitalul nr. 2 şi nu este aşa şi la Neuropsihiatrie sau la Spitalul de Boli Infecţioase. O să dau două exemple. Este singurul spital municipal din România unde sunt trei secţii de medicină internă. Despre ceea ce înseamnă structura, ceea ce înseamnă partea de organigramă o să fac o propunere extrem de fundamentată. Echipa managerială şi-a preluat atribuţiile de circa o lună, o lună şi jumătate. A elaborat un proiect, vine cu o propunere, iar la următoarea şedinţă de consiliu o să-l dezbatem. Cu siguranţă vor fi voci şi pro şi contra. Dar acest proiect permite ca medicii şi asistenţii medicali să nu mai lucreze patru zile ci cinci, aşa cum este normal”, a declarat Mărinică Dincă, viceprimarul municipiului Craiova.