200 de ii din întrega zonă a Olteniei în expunere la Muzeul Olteniei!

0
1113

Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie vernisează joi, 3 iunie 2021, în spațiul expozițional din str. Matei Basarab nr. 16, expoziția temporară „CĂMAȘA CU ALTIȚĂ din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară” – un discurs al specificităților și al regăsirilor identitare românești în portul popular.

Argumentul preeminent al evenimentului cultural se circumscrie suitei de manifestări prilejuite de sărbătorirea “Zilei Internaționale a Iei”  și al interesului publicului actual față de portul popular românesc, de tradițiile și obiceiurile românești de țesut.

Expoziția „CĂMAȘA CU ALTIȚĂ din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară aduce în lumina reflectoarelor 200 de obiecte de patrimoniu, dintre care majoritatea cămăși cu altiță provenite în principal din arealul etnografic al Olteniei, dar nu numai căci una dintre piesele spectaculoase aparține Argeșului, fiind vorba despre o cămașă de sfârșit de sec. XIX – început de sec. XX, intrată în patrimoniul Secției de Etnografie în anii 1950.

Printre cămășile expuse sunt piese de o reală valoare documentară, de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul secolului XX, precum: cămăși scurte sau ciupage, cămăși cu poale, confecționate din bumbac sau borangic, țesute în 2 ițe, la război orizontal, vâlnice, catrințe, marame din borangic, ștergare și alte obiecte de interior țărănesc.

De asemenea, vor fi etalate ii care provin din zona Cernătești, zonă de interes turistic și cultural, cunoscută prin Cula de la Cernătești și istoria locului. Cămășilor de la Cernătești, expuse atât în expoziția de bază, cât și cu prilejul celebrării cămășii cu altiță, li se alătură o casetă de valori donată de Ioana Maria Cernătescu, descendentă din neamul boierilor Cernătești. Caseta conține materiale de lucru necesare confecționării cămășilor cu altiță, precum fire de borangic, arnici, fir metalic auriu, argintiu, ustensile folosite ca croit, cusut, brodat, panglici, paiete sau fluturi, mărgele și multe alte materiale care se foloseau la decorarea cămășilor din Oltenia.

În circuitul expozițional sunt integrate: artefacte istorice care mărturisesc despre cămașă, despre importanța socială a acesteia concretizată și prin intermediul foilor de zestre, artefacte istorice piese din neolitic, idoli ceramici care trimit direct către costumul nostru tradițional, precum Venus de la Craiova, piese ce fac parte din patrimoniul Secției de Istorie a Muzeului Olteniei din Craiova.

Jocul de culori, materiale, cromatica variată și decorurile creează o atmosferă de spectacol menit să atragă atenția publicului asupra importanței cămășii cu altiță nu doar în trecut, ci și în actualitate.

Cămașa tradițională purtată de femei se detașează de celelalte piese de port, concentrând și redând în cele din urmă esența tuturor manifestărilor creative din arta noastră populară. Frumusețea, somptuozitatea și toate aspectele care țin de bogăția decorului cămășilor cu altiță dau acestui obiect valență de marcă identitară. Valoarea cămășilor este dată și de perpetuarea acestei piese de port peste timp, de promovarea ei în toate momentele istoriei și de ieșirea la rampă în prezent, ca piesă purtată din ce în ce mai frecvent și de tinerele generații. Istoria cămășilor cu altiță se poate studia și afla pe viu, vizitând expoziția de la Casa Băniei.

Mesajul expoziției ce are ca obiect cămașa cu altiță poate fi descifrat în dublă cheie: cea a cămășii tradiționale tezaurizate într-un patrimoniu muzeal de excepție și cămașa cu altiță creată de femeile de azi, din mediul urban, femei care lucrează din pasiune, organizate sub forma șezătorilor de altădată și care caută tocmai modele vechi, cele de final de sec. XIX și început de sec. XX pe care le-au promovat în istorie și boieroaicele anilor 1850 și doamnele de la Casa Regală.

În acest context, expozeul etnografic de la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei va insera și perspectiva urbană, actuală, de abordare a cămășii, prin prisma doamnelor care activează cu precădere în mediul online, precum grupul „Oltenia coase iie” din Craiova și reușesc să recreeze modelele clasice.

O a treia viziune pe care ne propunem să o prezentăm este cea a meșterilor populari, oamenii care vin din lumea satului autentic și care cu adevărat au „moștenit” acest meșteșug și au reușit să răzbată cu aceste comori spectaculoase care sunt cămășile femeiești de sărbătoare, până în zilele noastre.

Prin tezaurizarea unui patrimoniu extrem de valoros pe acest segment, Muzeul Olteniei își asuma misiunea de o importanță vitală pentru salvgardarea cămășii, susținută și de centrele „vii” care încă creează ii, meșteri consacrați în crearea cămășilor din Tismana – Gorj, Ponoarele – Mehedinți, Olt – Cezieni, Dolj și Vâlcea, demersuri ce devin extrem de importante atât pentru vizualizarea produselor create de mâna lor, cât și pentru atragerea atenției asupra faptului ca elementul este viu.