Un mandat de excepţie pentru judecătorul CCR Ion Predescu

1
591

Joi, 30 mai, într-o atmosferă distinsă, cu invitaţi de marcă, la Curtea Constituţională a României a avut loc ceremonia de încheiere a mandatelor pentru trei judecători: Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Aspazia Cojocaru. Noii judecători CCR – Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu – îşi vor prelua mandatul începând cu data de 10 iunie. Înnoirea Curţii cu o treime din numărul judecătorilor are loc din trei în trei ani, potrivit art. 142 alin. (5) din Constituţie şi art. 5 alin. (3) din legea organică a CCR. În anul 2016 va expira mandatul actualului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecător la Curtea Constituţională de preşedintele României, în 2007, al lui Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat (2007) şi al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor (2007), iar în 2019 al lui Petre Lăzăroiu, numit de preşedinte (2010), al Iuliei Motoc, numită de Senat (2010) şi al lui Mircea Ştefan Minea, desemnat de Camera Deputaţilor (2010). Curtea Constituţională a României se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. 

Moment emoţionant, joi, la Curtea Constituţională a României. Opt judecători sobri (n.r. – a lipsit judecătorul Mircea Ștefan

Minea, care a fost plecat în străinătate, cu delegaţie de la Curte), de o înaltă ţinută, au intrat în sala de şedinţe, îmbrăcaţi în robele obişnuite, dar, de data aceasta, fără dosare. Cu vocea uşor tremurată, preşedintelui CCR, judecătorului Augustin Zegrean, i-a revenit sarcina cea mai grea. Ieşind din tiparele unei şedinţe obişnuite, preşedintele Curţii a anunţat că la trei judecători, care s-au impus de-a lungul mandatului printr-o conduită ireproşabilă, un standard profesional ridicat şi au oferit magistraţilor asistenţi un model în ceea ce priveşte aplicarea Dreptului Constituţional, li s-a încheiat mandatul, care nu mai poate fi reînnoit.

Preşedintele Zegrean: „Este fericit cel care şi-a găsit maestrul”

Preşedintele CCR a spus însă că aceşti trei judecători cărora li s-au încheiat mandatele vor rămâne, în continuare, sfătuitorii celorlalţi, vor fi antrenaţi şi invitaţi în permanenţă în alte activităţi ale Curţii. Augustin Zegrean a vorbit deschis despre colaborarea excelentă pe care a avut-o, de-a lungul anilor, îndeosebi cu judecătorul Ion Predescu, pe care l-a numit „maestrul său”. „Viaţa  este altfel decât ne-o dorim, dar şi legile sunt altfel decât ni le dorim. Şi, astfel, din data de 6 iunie, trei judecători îşi încheie mandatul. Aşa cum bine ştiţi, mandatul nu poate fi repetat. Este un moment greu pentru mine. Dar este un moment greu şi pentru dumneavoastră, pentru că ne despărţim nu doar de trei judecători, ci de lumea juridică, o lume în care dumnealor au lucrat şi au învăţat. Am mai spus asta de mai multe ori, că, prin intermediul domniilor lor, am avut şi noi posibilitatea să învăţam de la marii jurişti ai României, pentru că sunt reprezentanţii unei generaţii de jurişti care au avut bucuria să lucreze cu cei care au creat Dreptul în România. Prin ei am fost şi noi în contact cu acei profesori, cu acei mari jurişti.  Cei trei judecători au fost pentru noi o şcoală, pentru că am lucrat şase ani împreună. Pentru mine a fost o şcoală şi mai îndelungată, pentru că eu am avut onoarea să-l am alături de mine, mai mult timp, pe maestrul Predescu. Indienii spun „Este fericit cel care şi-a găsit maestrul”, din această perspectivă mă pot declara fericit. Au fost ani frumoşi, au fost ani interesanţi, ani în care am învăţat, ani în care am crescut, ani în care Curtea a devenit mai bună, a devenit mai bogată, prin cunoştinţele transmise de cei trei judecători. Nu vreau să vorbesc cu lacrimi şi nu vreau să vorbesc nici ca să primesc de la dumneavoastră lacrimi, dar, în mod cert, magistraţii asistenţi vor da lacrimi, şi chiar le cer să o facă. Ce au făcut în toată această perioadă doamna şi domnii judecători nu trebuie să mai spun eu acum, pentru că toate deciziile şi motivările sunt publicate pe site-ul Curţii şi cine vrea poate să le consulte. Cert este că lasă urme în justiţia românească şi în legislaţia românească. Doamna şi domnii judecători au făcut legi şi mulţi de acum înainte vor trebui să-i citeze. Bine, cine va dori să-i citeze, pentru că unii nu o vor face, dar noi îi vom cita întotdeauna. Nu o să-i uităm pe cei trei colegi, vor rămâne în continuare alături de noi şi vor fi în continuare sfătuitorii noştri…”, a spus, profund emoţionat, judecătorul Augustin Zegrean, preşedintele CCR.

Judecătorul Aspazia Cojocaru: „Au fost ani frumoşi, ani grei”

Ion Predescu şi Acsinte Gaspar au mulţumit întregului personal al CCR şi, în principal, magistraţilor asistenţi. Ca în orice astfel de momente, au fost şi lacrimi şi rememorări pline de emoţie din partea celor trei. Judecătoarea Aspazia Cojocaru, prima femeie judecător din CCR, a ţinut să spună, în discursul său, ce mult a contat fostul premier al României, Adrian Năstase, în viaţa sa şi că nu regretă nici o decizie pe care a luat-o, chiar nici pe cea din vara anului trecut, referindu-se la momentul referendumului, şi că, mai mult, astăzi se demonstrează că a avut dreptate. „Când am venit, în 2004, la Curtea Constituţională, mă gândeam că sunt mulţi ani… nouă ani… Eram prima femeie şi vreau să spun că domnul Adrian Năstase a avut un rol important în ceea ce priveşte nominalizarea mea la Curte, iar domnul judecător Gaspar a susţinut ideea că trebuie să fie neapărat şi o femeie la CCR. Au fost ani frumoşi, în acelaşi timp au fost ani grei, şi dumneavoastră ştiţi la ce mă refer: soluţii contradictorii, cu acuzaţii, cu laude… Cel puţin pentru mine ultimii ani au fost simţiţi în aşa fel încât mă gândeam la un moment dat: „Oare merită să suport toate acestea?!”. Dar eu am avut încredere în dumneavoastră. Este foarte important să cunoşti psihologia umană. Unii cred, alţii nu cred. Aceşti ani au fost ca o încununare profesională. Pe lângă cariera mea de cercetător, de profesor universitar, aceşti ani mi-au adus un mare câştig profesional, dar şi un câştig uman. Ştiţi că eu vă spuneam dumneavoastră, magistraţilor asistenţi, că trebuie să răspundeţi pentru cuvântul scris. Acest lucru l-am preluat şi eu de la profesorii mei care mă întrebau: „De ce ai scris cuvântul ăsta aici şi de ce nu ai scris alt cuvânt?!”. Poate că, de aici, şi deformarea mea profesională, în legătură cu fiecare cuvânt scris şi cu ce efecte juridice are. Dar am ţinut foarte mult la profesia mea de jurist. Mi-a plăcut foarte mult. S-au aşa a fost să fie.  Rugămintea mea este să duceţi această Curte înainte, să fie apreciată şi în interior, dar şi în exteriorul ţării. Poate că în interior mai puţin, vor să o schimbe, dar în exterior este extrem de apreciată”, a precizat Aspazia Cojocaru, judecător.

Judecătorul Ion Predescu este unul dintre autorii actualei Legi a CCR

Judecătorul Ion Predescu a fost, de asemenea, impresionat de modul în care i s-au adresat colegii domniei sale, de modul în care a fost apreciat de magistraţii asistenţi în toată această perioadă, dar, mai ales, de modul în care mai tinerii judecători au preluat de la domnia sa cunoştinţele de Drept Constituţional şi le vor duce pe mai departe. Fostul ministru al Justiţiei, unul dintre cei mai buni şi mai experimentaţi judecători ai României, a vorbit celor prezenţi despre ce a însemnat Curtea Constituţională a României, trecând în revistă mai multe etape importante din cariera sa profesională. În calitate de parlamentar, a deţinut funcţiile de membru în Comisia Constituţională a Adunării Constituante, precum şi de preşedinte şi apoi vicepreşedinte al Comisiei Juridice a Senatului. În următoarele legislaturi a fost secretar al Biroului Permanent al Senatului şi preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi petiţii. Judecătorul Ion Predescu a depănat câteva amintiri despre modul în care, împreună cu preşedintele CCR, Augustin Zegrean, au scris pasaje întregi din actuala Constituţie, pe vremea când erau parlamentari. „Titlul III din Constituţia României a fost făcut de noi doi. La realizarea Constituţiei am avut dezbateri aprinse cu domnul judecător Gaspar. Am avut mai multe intervenţii la majoritatea problemelor controversate de drept şi constituţionalitate şi am elaborat cele 24 de amendamente la Constituţia României, revizuită. O mare realizare în plan profesional. Legea Curţii Constituţionale a fost, de asemenea, făcută tot de noi. Autorii principalelor opt legi de apărare sunt tot aici. Am avut o colaborare respectabilă, stăruitoare. Doresc ca cei şase judecători care rămân să-i determine pe cei trei care vor veni să continue în acelaşi spirit de colaborare colegială şi în acelaşi spirit de respect. Ceea ce doresc totuşi să evidenţiez în mod deosebit este Corpul Magistraţilor Asistenţi. Credeţi-mă că nu mi-am închipuit că o autoritate publică cum este CCR va avea în susţinerea activităţii sale un asemenea colectiv. Nivelul dânşilor este cel puţin la nivelul judecătorilor Înaltei Curţi. Nu vreau să deranjez pe niciun coleg judecător, dar rapoartele şi deciziile reflectă competenţa, seriozitatea, conştiinciozitatea, pregătirea şi deosebita credinţă  în tezele şi reperele pe care Curtea le are”, a subliniat judecătorul Ion Predescu.

***

Cei trei judecători au primit de la colegi mai multe amintiri, iar din partea judecătoarei Cojocaru, pentru toate doamnele magistrat, flori şi mulţumiri.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.