Moment solemn de „Zilele Craiovei” / Olguţa Vasilescu a oferit titlul de cetăţean de onoare Regelui Mihai

0
392

Într-o atmosferă solemnă, autorităţile locale şi judeţene le-au urat, ieri, craiovenilor „La mulţi ani!” de ziua lor, pentru prima dată la început de vară. Şedinţa Consiliului Local Municipal Craiova a fost un prilej bun şi pentru un alt moment special: conferirea titlului de cetăţean de onoare Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Principele Nicolae a fost cel care le-a mulţumit craiovenilor pentru acest gest frumos de preţuire a bunicului său. În cadrul galei, autorităţile au premiat olimpicii care au reprezentat Bănia la diverse concursuri, dar şi pe profesorii care s-au ocupat de pregătirea acestora. 

Manifestarea a fost deschisă cu intonarea Imului României, urmat apoi de cel al Casei Regale, în interpretarea Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”. În faţa unei săli arhipline, invitaţii de onoare au adresat apoi mesaje de felicitare autorităţilor şi tuturor craiovenilor cu ocazia „Zilelor” municipiului, marcând şi faptul că este pentru prima dată când această sărbătoare se desfăşoară în preajma zilei de 1 Iunie, atunci când a fost atestată documentar Cetatea Banilor. Primul care a fost invitat să ia cuvântul a fost ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a oferit binecuvântarea sa pentru această ediţie. „Bucuria este sentimentul cel mai de preţ al omului. Omul se bucură atunci când sufletul său este liniştit, când este împăcat cu sine şi cu ceilalţi. Sărbătoarea de astăzi înnobilează toată urbea noastră, pe toţi oamenii de aici şi putem spune că întreaga cetate este cuprinsă de sărbătoare şi trăieşte ca un organism viu aceste elemente ale vieţii cotidiene. Ne bucurăm că avem posibilitatea să ne aducem aminte de cei care au fost înaintea noastră şi ne-au lăsat aceste urme nemuritoare ale existenţei noastre. Cuvântul meu are şi menirea de a binecuvânta această sărbătoare. Dumnezeu să binecuvânteze, aşadar, sărbătoarea noastră şi să dea celor care au contribuit la realizarea ei multă sănătate şi împliniri”.

Ion Prioteasa: „O carte de vizită pentru Craiova culturală”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a scos în evidenţă vocaţia europeană a Craiovei, în perspectiva candidaturii oraşului pentru titlul de capitală culturală europeană. „Sunt onorat să particip alături de distinşii oaspeţi şi invitaţi ai Primăriei Craiova, personalităţi marcante ale vieţii culturale şi academice, la şedinţa solemnă a Consiliului Municipal, ocazionată de unul dintre cele mai importante evenimente ale comunităţii şi urbei noastre: cea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Craiovei. Timp de o săptămână, Craiova îmbracă straie de sărbătoare; o sărbătoare plină de speranţe şi semnificaţii care reuşeşte să pună în evidenţă vocaţia europeană pe care o are capitala Olteniei. Vreau să felicit municipalitatea, pe doamna primar Lia Olguţa Vasilescu şi pe toţi cei care au contribuit la organizarea acestor manifestări, pentru că au reuşit din nou să ofere publicului iubitor de frumos un eveniment important, care va deveni, cu certitudine, o carte de vizită pentru Craiova culturală. În numele Consiliului Judeţean Dolj, doresc să transmit tuturor craiovenilor cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate, realizări profesionale, precum şi un călduros «La mulţi ani!», iar Primăriei Craiova şi Consiliului Local succes în realizarea tuturor proiectelor pe care şi le-au propus!”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Primarul Craiovei: „Îmi face o deosebită plăcere să conferim titlul Majestăţii Sale”

Conferirea titlului de cetăţean de onoare Majestăţii Sale Regele Mihai I al României a reprezentat un moment aparte în cadrul ceremoniei. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a fost cea care a înmânat placheta Principelui Nicolae, care l-a reprezentat la manifestare pe bunicul său: „Astăzi se împlinesc 538 de la prima atestare documentară a Craiovei. La 27 mai au început Zilele oraşului de anul acesta, data când s-a înfăptuit prima unire a Ţărilor Române, iar Zilele «Mihai Viteazul» pe care le-am sărbătorit anul acesta au fost în perioada în care Mihai Viteazul a cucerit Moldova. Prima unire a început, aşadar de la Craiova şi a fost legată de Mihai Viteazul, iar a doua unire este legată de Regele Mihai. De aceea, îmi face o deosebită plăcere astăzi să conferim titlul de cetăţean de onoare al municipiului Craiova Majestăţii Sale Regele Mihai I, în semn de recunoştință pentru complexa sa personalitate, pentru eforturile întreprinse de-a lungul timpului de a menţine România liberă”, a spus primarul Craiovei.

„Sunt mişcat să văd dragostea şi aprecierea pe care ţara i-o poartă bunicului meu”

Istoricul Adrian Cioroianu a creionat un portret al Regelui Mihai I, trecând în revistă toate momentele importante în mijlocul cărora s-a aflat. „Regele Mihai este unul dintre cei mai străluciţi ambasadori ai României, rolul jucat de dânsul fiind unul de o deosebită valoare. A demonstrat şi celor mai sceptici că România şi românii sunt în stare de sacrificii. Conferirea titlului de cetăţean de onoare vine să completeze această recunoştinţă a unei cariere excepţionale. În istoria României, are rezervat un loc de cinste”, a subliniat Adrian Cioroianu. Primind titlul, Principele Nicolae le-a mărturisit craiovenilor că este emoţionat şi impresionat de gestul pe care l-au făcut pentru bunicul său. „Sunt onorat să mă aflu aici reprezentând pe bunicul meu, regele Mihai I al României. Este prima dată când îl reprezint pe Majestatea Sa la un asemenea eveniment şi sunt mişcat să văd dragostea şi aprecierea pe care ţara i-o poartă. Craiova a fost şi rămâne centrul cultural, economic şi politic al Olteniei şi unul din oraşele universitare de tradiţie din România, capitala revoluţiei paşoptiste şi sediul al operaţiunilor militare ale Armatei I Române în Războiul de Independenţă ce a traversat secole de istorie, devenind astăzi un oraş prosper, gospodărit cu energie, înţelepciune şi pricepere de oamenii acestor locuri. În numele bunicului meu, Regele Mihai, vă adresez calde mulţumiri pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare al Craiovei şi vă felicit pentru tot ce s-a înfăptuit în oraşul dumneavoastră”.

***

Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei solemne a fost şi premierea elevilor merituoşi, cu rezultate excepţionale la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că, la această ediţie, numărul celor premiaţi s-a dublat, la fel şi suma de bani pe care aceştia au primit-o. În total, au fost felicitaţi şi recompensaţi cu câte 1.000 de lei, un număr de 58 de elevi, alături de profesorii lor.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU