Război în Ucraina: Rusia-UE, confruntare pe plan economic!

1
373

Presa relatează de ceva vreme despre dezbaterile legate de o posibilă sechestrare a bunurilor ruseşti, care sunt deocamdată doar „îngheţate”. Reacţia riscă să fie periculoasă pentru sistemul financiar occidental şi FMI a tras semnalul de alarmă, prin Alfred Krammer, directorul departamentului european al FMI. UE şi alte ţări din G7 au blocat active în jur de 300 miliarde dolari care aparţin Băncii Centrale ruse. Din această sumă, 196,6 mld. euro (211 mld. dolari) este reţinută de casa de compensare Euroclear cu sediul în Belgia. De anul trecut aceste fonduri au generat o dobândă de 4,4 mld. euro. Krammer a reamintit avertismentele directorului general FMI Kristalina Georgieva de a fi atenţi la consecinţele nedorite ale unor asemenea acţiuni. Măsurile de retorsiune n-au întârziat. Un tribunal din Sankt Petersburg a ordonat miercurea trecută îngheţarea fondurilor deţinute de gigantul bancar american JP Morgan Chase în Rusia. Hotărârea a fost luată în favoarea celui de al doilea mare creditor al ţării, VTB, care a intentat un proces pentru a încerca recuperarea a 439 milioane euro, sumă blocată în străinătate, din cauza sancţiunilor SUA. VTB a dat în judecată JP Morgan şi filialele sale la Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg şi Reuniunea Leningrad, pe 17 aprilie, vizând fondurile ruseşti ale JP Morgan şi proprietăţile mobile şi imobile, inclusiv participarea băncii într-o filailă rusă. Instanţa rusă a dispus confiscarea tuturor fondurilor din conturile bancare ale JP Morgan din Rusia. Filiala din Rusia a Ariston Thermo Group a intrat sub controlul Gazprom Household Systems, o subsidiară a gigantului energetic de stat rus. Preluarea acestei subsidiare specializată în echipamente de încălzire şi producţie de apă caldă a fost consemnată într-un decret rusesc publicat vinerea trecută, semnat din ziua precedentă de Vladimir Putin. Luni, ministrul de Externe italian Antonio Tajani, şi-a exprimat dezamăgirea puternică după această măsură neaşteptată şi a cerut lămuriri ambasadorului rus Alexei Paramanov. Moscova rezervă aceeaşi soartă unei filiale germane BSH Hansgerate GmbH.

1 COMENTARIU

  1. À propos de ,,blocarea conturilor” dragă,,Cuvàntul Libertății” ! De ce europarlamentarii români cer tocmai în acest moment de tensiune politică restituirea tezaurului de la Moscova ( recalculat la circa 3 miliarde de dolari!) tocmai acum când Rusia nu are timp să discute asta cu România subjugată a lui Iohhanis?
    De ce bezmeticii ăștia de europarlamentari nu își amintesc de faptul că Putin a vrut să discute despre restituirea tezarului cu cei care conduceau țara în 2003, apoi, la summitul NATO de la București din 2008, Putin participând și el, a refuzat să stea langă George W. Bush ,dorind să stea alături de președintele tării gazdă, adica tovarășu’ Trăienică Băsescu! Din nou, Putin diplomat fin , i-a propus marinarului să trimită o comisie la Moscova pentru a inventaria restul tezaurului rămas dar acesta a refuzat din nou. Mai mult Băsescu, fusese informat cu ceva timp în urmă de ambasadorul de atunci al României în Rusia, cosmonautul Dumitru Prunariu, despre propunerea lui Putin. Băsescu și-a ascultat stăpânul american refuzând propunerea Rusiei și l-a destituit pe Prunariu.
    Nu cumva, aiuriții reprezentanți ai României în UE au uitat de aceste lucruri și vor și ei un os din cele 300 de miliarde de dolari pe care Occidentul vrea să le fure de la ruși? Și să agraveze și mai mult relațiile de vecinătate cu Rusia, facând jocul ramolitului Biden?
    De ce președintele, guvernul și europarlamentarii nu cer restituirea celor 61 tone de aur ale Băncii Naționale a României (care valorau , în 2019 aproximativ 3,7 miliarde de dolari) de la Anglia șttind că România e o țară,,sigură”? Banca Angliei are sediul în City, din Londra ,controlată de evrei și care e total independentă, un fel de Vatican al Angliei? Care ar fi asigurarea, conform masonului Isărescu , în care tezaurul de la Moscova ar fi restituit (cea mai rămas din el, căci sovieticii au restituit o parte din el-bijuteriile reginei Maria și care probabil nu mai sunt acum în banca națională a României ci la succesorii Hohenzolernului Mihai!), îl transferăm evreilor din City-banca Angliei ( care este un organism independent de guvernul Angliei din 1998 și nu e controlat decât de trezoreria…majestății sale)? Ce garanții are România că va putea cere acest al doilea tezaur, dăruit coroanei britanice, când dorește?
    Dacă vreun jurnalist de la Cuvântul Libertății mă poate dumiri , îi mulțumesc pentru răspuns!

Comments are closed.