Prof. Ileana Didu, directorul Colegiului National Fraţii Buzeşti : Nu se poate face educaţie fără bibliotecă

0
3130

Mai devreme sau mai târziu, o bibliotecă te va găsi…. Biblioteca de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti are o poveste interesantă. Am pășit astăzi cu entuziasm și am descoperit o lume nouă, o lume nu doar a cărților, ci şi a sufletelor. Biblioteca în general are rolul de a schimba percepția oamenilor asupra unor stereotipuri și prejudecăți. Şi asta încearcă să o facă micuţa bibliotecă de la colegiul craiovean. “Este un proiect de suflet”, aşa a început descrierea directorul CNFB, prof. Ileana Didu. Iar pe parcursul prezentării proiectului, acest lucru s-a demonstrat. De astăzi, cei 2400 de elevi vor avea unde să studieze, ce să studieze, un avea un spaţiu de relaxare, dar şi de socializare.

“Ne bucurăm că vă putem primi în noua Bibliotecă veche, pentru că doar straiele sunt schimbate. Suntem în pas cu vremurile, vrem modernitate, vrem un spaţiu în care copiii noştri de la preşcolari până la elevii de liceu să petreacă un timp cât mai plăcut cu ajutorul cărţilor, dar şi ajutaţi de tehnologia actuală. Suntem deschişi la nou, iar ceea ce vreau să spun este că proiectul a venit de la elevi, iar apoi două persoane inimoase au atras oameni de bine ai societăţii noastre, care ne-au ajutat şi am încercat să facem cât mai multe lucruri bune pentru elevii noştri, pentru profesorii noştri. O educaţie fără o bibliotecă, indiferent cum este, fie şi virtuală, nu se poate realiza. Dar să simţi mirosul cărţilor este şi mai deosebit. Peste 4000 de volume. În primul semestru după ce s-a deschis şcoala fizic, în prima lună, nu aveam loc în Bibliotecă. De aceea ne-am pus întrebarea, dacă la 2400 de elevi câţi avem acum, să facem o Bibliotecă care să folosească tuturor elevilor, pentru că au venit foarte mulţi elevi din învăţământul primar. Nu mai doreau calculator, se săturaseră de acest studiu online, cereau cărţi. Biblioteca este şi un mod de a socializa”, a precizat prof.Ileana Didu, directorul CNFB.

Prof. Oana Zaharie, inspector adjunct ISJ Dolj :

O bibliotecă nu este doar o colecție de documente precum și baze de date, organizată sau nu după anumite criterii, o bibliotecă. Biblioteca joacă un rol vital în viaţa unui elev. Aceasta contribuie la la dezvoltarea personală a  copiilor prin educaţia formală, prin educaţia pe tot parcursul vieţii, prin activităţile desfăşurate după încheierea orelor de şcoală, prin cultura informaţiei, activităţi de petrecere a timpului liber sau acces la informaţii.

Lucian Dindirică, consilier local şi directorul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman

A fi bibliotecar înseamnă maturitate temperamentală, echilibru, cunoaştere, perseverenţă, cultură, informaţie, pregătire, răbdare, spirit de prudenţă, amabilitate, simţ analitic, spirit critic, creativitate, capacitate de sinteză, curiozitate intelectuală, rigoare etc.

Prof. Reli Ştefănică, bibliotecară la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti :

Dar dragostea pentru lectură, interesul pentru studiu, munca în echipă le este insuflată tinerilor buzeşteni de prof. Irina Căpăţînă, unul dintre mentorii acestui proiect. Să ştii să concepi o întrebare este, cum bine ştim, esenţa acestei profesii, ai nevoie de discernământ, claritate, viziune, de întrebări esenţiale, deschise, ca în maieutica socratică. Prin urmare: cine sunt aceşti profesori de română? Sunt modelele si mentorii elevilor. Prof. Irina Căpățînă este unul dintre profesorii cei mai îndrăgiți de elevii lor. Felicitări!