Se deschide expoziția „Legături de sânge” a artistei Florentina Voichi

0
486

Muzeul de Artă din Craiova va deschide, vineri, 5 aprilie 2019, expoziția „Legături de sânge” a artistei Florentina Voichi (curator: Călin Stegerean), vernisajul fiind anunțat la ora 18.00. Florentina Voichi  s-a născut la Craiova, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în anul 1977 și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din 1991. Începând cu anul 1987 a realizat mai multe expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup și colective. Expoziția  „Legături de sânge” va putea fi vizitată în sălile de la parterul muzeului în perioada 6 aprilie – 8 mai 2019, de marți până duminică, inclusiv, între orele 10.00-17.00.

«Expoziția de pictură a Florentinei Voichi articulează într-o cadență gravă un discurs despre personaje care se relaționează în primul rând datorită legăturilor de sînge. Fără să fie ilustrarea teoriilor psihanalitice despre relațiile dintre mamă și fiu sau tată și fiică, dar și fără să poată ignora realitatea care a generat o nouă știință la începutul secolului XX, artista sondează aspecte din zone ale vieții care, de obicei, au de a face cu teritoriile personale, de cele mai multe ori escamotate de convențiile sociale. Discursul artistic este susținut de o paletă cromatică proprie, de-a dreptul insolită în contextul picturii românești, nu numai actuale, cu culori grele, saturate, uneori până la căderea în obscuritate totală. O anumită culoare, roșul garanță, evocatoare a sângelui, revine în aproape toate lucrările și le unifică în rezonanțe simbolice.

Singulară în arta din România este și tematica expoziției pe care Florentina Voichi și-a asumat-o cu tenacitate pe parcursul mai multor ani, asupra unora dintre lucrări revenind de nenumărate ori. Cu acest prilej descoperim o artistă ce cunoaște îndeaproape meșteșugul de atelier, care-i permite să dezvolte compoziții laborioase, să manevreze cu multă virtuozitate materia cromatică, să „patenteze” rezolvări plastice personale care o situează fără dubiu într-o posibilă galerie a inovatorilor în domeniu.

Sensul și meritul expoziției este, dincolo de forța cu care din punct de vedere plastic acestea ajung la noi, provocarea unor meditații despre originea și evoluția unor sentimente și atitudini ce evoluează în spațiul familiei, nu întotdeauna confortabile, a căror reflectare în spațiul public este încă una discretă deși manifestarea lor generează o serie de comportamente cu mare impact atât în viața individuală, cât și în societate». (Călin Stegerean)