Şansa pentru o nouă meserie – cursuri de formare pentru agenţi de pază

0
177

Firma Civitas PSG, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, au lansat, ieri, proiectul „Şansa ta pentru o nouă meserie”, prin care se urmăreşte pregătirea şomerilor şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pentru meseria de agent de pază şi ordine. Două sute de persoane, selectate prin AJOFM Dolj, vor beneficia de consiliere,  140 dintre aceştia vor participa la cursul de formare, iar cel puţin 20% dintre absolvenţi vor fi încadraţi de firma care implementează proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU, pe Axa prioritară 5. – Promovarea măsurilor active de ocupare. Calificarea obţinută în urma cursului va facilita angajarea absolvenţilor şi la alte firme de profil din Craiova sau chiar din Dolj.

Firma Civitas are la ora actuală circa 1.500 de angajaţi, din 10 judeţe, fiind, potrivit reprezentanţilor, singura firmă de pază din provincie clasată în primele zece din ţară. Obiectivul proiectului lansat ieri nu este străin de activitatea firmei, care are o experienţă îndelungată în formarea agenţilor de pază şi ordine. O mie de şomeri au urmat până acum pregătirea în acest domeniu prin colaborarea dintre Civitas PSG şi AJOFM Dolj. „Obiectivul proiectului îl reprezintă facilitarea încadrării ca agent de pază a şomerilor. Ne-am propus să organizăm trei serii de curs şi să încadrăm cel puţin 20% dintre absolvenţi. Perioada de desfăşurare a proiectului, în valoare de două milioane de lei, este de 24 de luni. Ne-am propus să pregătim cinci serii, 140 de absolvenţi”, a declarat managerul de proiect Viorel Penciu. Astăzi, 1 aprilie, are loc primul curs din cadrul programului de pregătire a agenţilor de pază şi ordine, program structurat în două module: o parte de instruire teoretică – pentru care sunt prevăzute 120 de ore şi o parte de instruire practică – ce are alocat un număr dublu de ore.

Proiectul se adresează şomerilor de toate vârstele

„AJOFM Dolj are o colaborare îndelungată cu firma Civitas, ce datează din 2003. De atunci, am organizat, anual, un curs pentru meseria de agent de pază, sute de persoane au fost calificate prin această firmă şi multe dintre acestea s-au şi încadrat pe piaţa forţei de muncă. De aceea ne-am angajat şi în acest parteneriat”, a explicat Carmen Manda, reprezentant AJOFM Dolj . Atribuţiile instituţiei constau în a identifica grupul-ţintă, care va fi cuprins în proiect, fiind vorba de 200 de persoane. Atât tinerii, cât şi şomerii cu vârste înaintate se pot reorienta către această meserie. Grupul-ţintă cuprinde 70 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 80 de şomeri indemnizaţi, grup în care vor trebui incluse minimum 10 persoane cu vârste mai mici de 25 de ani, şi 10 persoane având peste 45 de ani. Alţi 50 de şomeri de lungă durată, între care este obligatorie prezenţa a 25 de persoane cu vârste mai mici de 25 de ani, dar şi a 10 femei vor intra în program.

„Până în prezent am identificat 83 de persoane care se potrivesc profilului căutat. Am vrea ca oamenii să conştientizeze oportunitatea participării la un program de formare profesională într-o meserie destul de căutată la ora actuală pe piaţa forţei de muncă. Din punctul nostru de vedere, finalitatea cea mai importantă a acestui curs este reprezentată de încadrarea absolvenţilor, plus faptul că, în situaţia în care SC Civitas nu va putea să ofere locuri de muncă tuturor cursanţilor, aceştia vor avea o pregătire care îi va ajuta să acceseze mai uşor locurile de muncă puse la dispoziţie şi de alte firme, din Craiova, Dolj şi din întreaga ţară, până la urmă. E o oportunitate pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă de a reuşi, într-un viitor apropiat, reinserţia pe piaţa muncii”, a mai spus reprezentantul AJOFM Dolj Carmen Manda.