CJ Dolj a devenit administrator de situri protejate

0
480

Consiliul Judeţean Dolj a preluat în administrare siturile Natura 2000 din bazinul Jiului, cu o suprafaţă de o sută de mii de hectare, după ce a câştigat disputa cu ceilalţi competitori. Şeful administraţiei judeţene a vorbit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre o parte din planurile pe care CJ Dolj le are în ceea ce priveşte dezvoltarea şi protejarea zonelor din Bazinul Jiului şi Lunca Dunării în cadrul programului respectiv.

“Ieri (n.r. – miercuri) s-a petrecut un fapt important – Ministerul Mediului a lansat un proiect de administrare a Bazinului şi a Coridorului Jiului, s-a semnat definitiv acest contract pentru proiectul Natura 2000 care a fost atribuit Consiliului Judeţean Dolj, ieşind câştigători dintr-o competiţie pe care am avut-o cu mai mulţi, în mod special cu Camera de Comerţ româno-japoneză. Acum e clar că noi, CJ Dolj, am câştigat acest proiect şi din acest moment devenim administratorii întregului culoar al Jiului de la intrarea în judeţul Dolj până la vărsarea în Dunăre şi de acolo către zona Bistreţ, cu toată zona Natura 2000 şi de acolo mai departe, până spre Ciuperceni. Vorbim de aproximativ 100.000 de hectare de teren, care din acest moment vor intra în administrarea CJ Dolj”, a explicat Ion Prioteasa.

Natura 2000 reprezintă reţeaua ecologică europeană de arii naturale protejate şi cuprinde arii de protecţie specială avifaunistică. Scopul acestui program este să oprească declinul biodiversităţii prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase specii şi habitate de interes european. Potrivit preşedintelui CJ Dolj, zona va fi supravegheată în scopul dezvoltării şi exploatării regiunii, iar în viitor terenurile vor fi concesionate.

“Trebuie să veghem la dezvoltarea regiunilor de exploatare în cadrul acestui bazin – mă refer la cariere de piatră, dar şi la conservarea faunei şi a florei. În acest proiect suntem parteneri cu Universitatea din Craiova, cu Facultatea de Agronomie şi cu Muzeul Olteniei, astfel că se vor face studii speciale şi ne vor spune specialiştii ce urmează să facem în această zonă. Pe parcurs vom încerca să le concesionăm mai departe, astfel încât să putem obţine şi fonduri pentru exploatarea zonelor”, a opinat Prioteasa.