– Domnule Alexandru Răscăcea, aţi decis să intraţi în bătălia electorală pentru Primăria oraşului Filiaşi. De ce o faceţi?
– Am avut oferte şi în 2008 şi în 2012, dar am refuzat. Acum, după mai multe întâlniri cu domnul prof. univ. Gheorghe Bică, preşedintele organizaţiei UNPR Dolj, am acceptat.
– Sunteţi creditat cu şanse, potrivit sondajelor, realizate până în prezent. Sau contaţi, poftim, în bătălia electorală. Care ar fi obiectivele dumneavoastră?
– Sunt multe lucruri de făcut la nivelul oraşului Filiaşi, dar, aşa cum este normal ele trebuie prioritizate: curăţenia, asfaltarea străzilor şi satelor aparţinătoare, crearea de locuri de muncă – înainte de toate – introducerea de gaze naturale în tot oraşul, extinderea spaţiilor verzi existente ş.a.m.d.
– Promisiuni fac toţi candidaţii, de ce ar trebui cetăţenii să vă creadă pe dumneavoastră?
– Pentru că sunt un om care îmi respect cuvântul şi de-a lungul timpului am dovedit acest lucru. De regulă promit ceea ce se poate face şi nu ceea ce nu se poate.
– De unde veţi atrage fondurile necesare pentru realizarea acestor obiective?
– N-am enumerat investiţii năstruşnice: pentru curăţenia oraşului nu ai nevoie de foarte mulţi bani. Nu reiau clişee, dar avem cetăţeni care beneficiază de ajutor social şi unii dintre aceştia chiar pot fi folosiţi eficient. Dacă ne referim la asfaltarea străzilor din Filiaşi şi din satele arondate, există două posibilităţi: utilizarea fondurilor europene, ţinând cont că până în 2020 România poate absorbi fonduri de 43 miliarde euro. Am să mă refer şi la fondurile proprii, mai buna lor folosire, şi în acest sens aş înfiinţa o societate în subordinea Consiliului local, cu 25-30 angajaţi, dotată cu toate utilajele necesare – buldoexcavatoare multifuncţionale, cilindre compactoare, şi altele –, pentru pregătirea terasamentelor infrastructurii drumurilor pentru a nu plăti la firme decât asfaltatul. În acest fel costurile vor fi mult diminuate. Aş mai menţiona un lucru: este păcat ca într-un oraş care are distribuţie de gaze să nu beneficieze toţi cetăţenii de acestea. Cu bugetul alocat pentru amenajarea stadionului din oraş, în 2015, se puteau introduce gazele pe toate arterele localităţii. Costurile nu sunt foarte mari, având în vedere că Filiaşul are străzi pavate cu piatră cubică sau doar cu pământ.
– Pentru alegerile locale au început deja să se facă alianţe politice sau tandemuri diferite. Dumneavoastră cum veţi acţiona?
– Singura alianţă pe care o voi face pentru alegerile locale va fi cu cetăţenii din Filiaşi, satele Fratoştiţa, Balta şi Răcari. Vreau să am deplina libertate în a alege modalităţile de a realiza promisiunile făcute cetăţenilor şi nu vreau să depind de nimeni.
ALEXANDRU VASILE