OSCAR 2016: Leonardo DiCaprio, recompensat cu statueta de aur pentru prima dată în carieră

0
437

Într-o atmosferă grandioasă, cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar şi-a desemnat, duminică noaptea, laureaţii. Ca în fiecare an, gala a oferit un spectacol strălucitor presărat cu declaraţii savuroase, dar şi cu momente emoţionante. Pe celebrul covor roşu al „Dolby Theatre” din Los Angeles, vedetele cinematografiei mondiale şi-au dat întâlnire într-o nouă noapte magică, marca Hollywood. Lungmetrajul „The Revenant” i-a adus lui Leonardo DiCaprio mult-râvnita statuetă de aur, prima din cariera sa, pentru „cel mai bun actor în rol principal”. Acelaşi film avea să-l încununeze cu titlul de „cel mai bun regizor” pe Alejandro Gonzalez Inarritu, fiind premiat şi pentru „cea mai bună imagine”. La categoria „cel mai bun film” învingătoare a fost declarată pelicula lui Tom McCarthy, „Spotlight”, în timp ce Brie Larson din „Room” a fost recompensată cu statueta pentru „cea mai bună actriţă în rol principal”.

A fost, fără îndoială, seara lui Leonardo DiCaprio, care, după ani de aşteptare, şase nominalizări şi roluri memorabile în filme precum „Gangs of New York”, „Blood Diamond” „Shutter Island”, „The Great Gatsby” sau „The Wolf of Wall Street”, a primit, în cele din urmă, statueta de aur „pentru cel mai bun actor în rolul principal”. În „The Revenant”, Leonardo DiCaprio joacă rolul lui Hugh Glass, un vânător ce  face comerţ cu piei de animale şi blănuri. Filmul este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass, un personaj care luptă pentru supravieţuire după ce este sfârtecat de un urs grizzly. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi fug. Cu toate acestea, eroul confruntării cu ursul grizzly supravieţuieşte: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, fiind însetat de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit şi i-au ucis fiul.

Pentru a da autenticitate peliculei, filmările s-au realizat în condiţii extrem de dure. Regizorul Alejandro Inarritu a filmat doar o singură oră pe zi în natură pentru a folosi lumina naturală în film. Actorii n-au ezitat să doarmă în carcase de animale, iar într-una dintre scene Leonardo DiCaprio a mâncat ficat crud de bizon.

„Mulţumesc Academiei, tuturor celor care au fost alături de mine. Le mulţumesc celorlalţi nominalizaţi din acest an pentru performanţa lor incredibilă. Revenant a fost rezultatul unei munci teribile, unui efort extraordinar. Îţi mulţumesc Tom Hardy pentru prietenia pe care mi-ai arătat-o, pentru talentul tău”, a spus DiCaprio în discursul de după primirea Oscarului.

„Spotlight”, premiul pentru cel mai bun film

Deşi era considerat favorit, „The Revenant” a pierdut titlul pentru cel mai bun film în faţa lui „Spotlight”, drama despre scandalul abuzurilor sexuale care a zguduit Biserica Catolică. Cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, „Spotlight” spune povestea incredibilă, dar adevărată, a echipei constituită din câţiva jurnalişti de investigaţii de la publicaţia „Boston Globe”. În 2002, în urma unei ample anchete, aceştia au declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici.

Criticii s-au îndrăgostit de filmul lui Tom McCarthy, oferindu-i recenzii foarte bune. De altfel, “Spotlight” a luat şi Oscarul „pentru cel mai bun scenariu adaptat”.

Filmul în care joacă actorul român Levente Molnar a prins un Oscar

 „Pentru cea mai bună actriţă în rol principal” statueta i-a fost înmânată lui Brie Larson („Room”), favorita categoriei. În lungmetrajul care i-a adus Oscarul, Brie Larson joacă rolul lui Joy Newsome sau Ma. Aceasta este ţinută captivă împreună cu băieţelul ei în vârstă de doar cinci ani într-un şopron din grădină. Totul a început în momentul în care Old Nick (Sean Bridgers) a păcălit-o pe Ma să îl ajute să găsească un câine ce se pierduse. Ea a fost răpită atunci şi adusă în „Cameră” (Room) – şopronul din grădina casei lui Old Nick. Șapte ani mai târziu, Ma şi Jack (Jacob Tremblay) sunt încă prizonieri în acea cameră şi îşi doresc nespus să scape de acolo.

Printre câştigători s-a numărat şi lungmetrajul maghiar „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnar în distribuţie. Pelicula a obţinut premiul Oscar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină şi spunea povestea un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Actorul de comedie Chris Rock  fost prezentatorul galei

Cea de-a 88-a gală a premiilor Oscar a fost prezentată de actorul de comedie Chris Rock, care a făcut numeroase glume pe tema „Oscarurilor atât de albe”, aluzie la scandalul iscat în ultimele săptămâni din cauza faptului că pe lista de nominalizări la premiile Academiei americane de film nu s-au regăsit nici în acest an actori şi regizori de culoare.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a fost unul dintre invitaţii speciali ai galei, acesta prefaţând un moment artistic susţinut de Lady Gaga. Cântăreaţa a interpretat melodia „Til It Happens To You”, un cântec legat de campania Casei Albe „It’s On Us”, care militează pentru conştientizarea agresiunilor sexuale petrecute în campusurile din SUA.

Lista completă a câştigătorilor

Cel mai bun film: „Spotlight”, de Tom McCarthy

Cel mai bun actor în rol principal: Leonardo DiCaprio – „The Revenant”

Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu – „The Revenant”

Cea mai bună actriţă în rol principal: Brie Larson – „Room”

Cel mai bun actor în rol secundar: Mark Rylance – „The Bridge of Spies”

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Alicia Vikander – „The Danish Girl”

Cel mai bun film străin: „Son of Saul” (Ungaria)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Inside Out”

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Big Short” – Charles Randolph şi Adam McKay

Cel mai bun scenariu original: „Spotlight” – Josh Singer şi Tom McCarthy

Cea mai bună imagine: „The Revenant”

Cel mai bun montaj: „Mad Max: Fury Road”

Cea mai bună coloană sonoră: „The Hateful Eight”

Cel mai bun cântec: „Writing’s On The Wall” din „Spectre”

Cel mai bun montaj de sunet: „Mad Max: Fury Road”

Cel mai bun mixaj de sunet: „Mad Max: Fury Road”

Cele mai bune efecte vizuale: „Ex Machina”

Cele mai bune costume: „Mad Max: Fury Road”

Cel mai bun machiaj şi cele mai bune coafuri: „Mad Max: Fury Road”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Bear Story” – Gabriel Osorio şi Pato Escala

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Stutterer”, de Benjamin Cleary şi Serena Armitage

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Amy”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „A Girl in the River: The Price of Forgiveness”