Cel mai frumos mărțișor îl găsiți, astăzi, la Târgul de Carte GAUDEAMUS!

0
553

Cea de a XIII-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS Craiova este în plină desfăşurare. Evenimentul, deschis oficial miercuri, 26 februarie, în prezenţa reprezentanţilor la vârf ai autorităţilor locale, este organizat de Radio România (Centrul Cultural Media Radio România – echipa Gaudeamus şi Radio România Oltenia Craiova) şi reprezintă debutul Caravanei GAUDEAMUS în acest an. Târgul GAUDEAMUS în ediţie craioveană îi aşteaptă în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” pe toţi iubitorii de carte până mâine, 2 martie, cu o ofertă de nerefuzat: cele mai recente apariţii editoriale, pachete speciale, serii de autor, DVD-uri cu muzică şi jocuri, pentru toate vârstele şi preferinţele. Pe scurt, cea mai selectă şi bogată ofertă de… mărţişoare! Care vor rămâne la loc de cinste şi după ce luna martie se va încheia. Programul de vizitare a Târgului este, astăzi, între orele 10.00 şi 18.00, iar mâine, 2 martie, între orele 10.00 şi 14.00. Intrare liberă!

 

Istoricul Adrian Cioroianu: „Plăcerea cu care vin la Craiova are legătură cu oamenii pe care i-am întâlnit aici”

Invitat special al Târgului GAUDEAMUS, istoricul Adrian Cioroianu, decan al Facultății de Istorie a Universității din București, și-a lansat, ieri, în foaierul TNC, „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, volum apărut la Editura „Curtea Veche”. Evenimentul a fost organizat de Editura „Scrisul Românesc” și revista cu titlu omonim (din al cărei colegiu editorial istoricul face parte, susținând cu consecvență rubrica „O idee”) și a fost urmat de dezbaterea cu tema „Cartea astăzi – scenarii optimiste și scepticism post-modernist”, la care Adrian Cioroianu a luat parte alături de membri ai filialei locale a Uniunii Scriitorilor.

„Istoric și prozator, deopotrivă, eseist, gazetar, Adrian Cioroianu este o personalitate de primă mărime în cultura românească și, aș putea spune, și în viața politică și socială a țării. Din punctul meu de vedere, este o personalitate model. Mai ales pentru tineri”, a subliniat prof. univ. dr. Florea Firan, directorul editurii. Acesta s-a referit și la „Istorie, eroi, cultură politică” – carte publicată de „Scrisul Românesc” și aflată la cea de-a treia ediție, ce reunește articolele publicate în paginile amintitei revistei craiovene, dar nu numai, ca și la romanul de dragoste „Adulter cu smochine și pescăruși”, recent apărut la „Curtea Veche”.

„În loc să elogiez talentul său literar, eu aș vrea să cariez în primul rând o prejudecată, care domină, din păcate, de prea multă vreme: aceea a faliei între omul de știință și ficționar, între cel care emană statistici și stabilește rubricații, are un aparat de subsol și un aparat critic impresionant și acela care poate să inventeze lucruri. Cred că nu este nici un fel de ecart între aceste domenii – iată, Adrian Cioroianu este un exemplu cât se poate de viu, de dinamic”, a adăugat conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, prodecan al Facultății de Litere și președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.

Adrian Cioroianu nu a vrut însă să se refere, în acest cadru, la dea de-a13-a carte a sa, „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”. Convins că „fiecare dintre noi suntem rodul oamenilor pe care i-am întâlnit, rodul cărților pe care le-am citit și rodul visurilor pe care le avem”, acesta a preferat să rememoreze perioada anilor de studii, cu profesorii „care, într-un fel sau altul, se află la rădăcina acestor cărți”.

Cei de la Școala Generală nr. 18, apoi de la Liceul de Filologie-Istorie din Craiova (azi Colegiul Național „Elena Cuza”), unde Adrian Cioroianu era unul dintre cei „7 băieți dintr-o clasă de 33 de suflete”. Iar mai târziu, începând cu 1988, de la facultatea bucureșteană, unde a avut parte de „cursurile admirabile” ale profesorului Lucian Boia și de discuțiile cu istoricul și publicistul Zoe Petre. „Niciodată n-am avut impresia că înainte de 2007, când am devenit membri ai Uniunii Europene, profesorii pe care i-am avut n-ar fi fost europeni”, a mai spus Adrian Cioroianu. Istoricul a încheiat cu o mărturisire: „Plăcerea cu care vin la Craiova are legătură cu oamenii pe care i-am întâlnit aici”.

La evenimentul din foaierul TNC au mai luat parte profesorii și scriitorii Ioan Lascu, Mihai Ene și Marian Barbu, prof. Constanțiu Dinulescu, de la Facultatea de Istorie din Craiova, Emil Boroghină și Mircea Pospai – președinți de onoare ai Târgului de Carte GAUDEAMUS. În programul acestui eveniment – de la care n-a lipsit la nici o ediție –, Editura „Scrisul Românesc” este prezentă cu 12 lansări de cărți.

 

Oferă în dar o carte de Mărţişor şi poţi deveni unul dintre câştigătorii de la Tombola GAUDEAMUS! Premii sunt atractive: o tabletă (oferiră de Rotary Club Craiova), un smartphone (oferit de Radio România) şi un radiocasetofon (oferit de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România). Participarea la tombolă se face pe baza completării și depunerii în urna special amplasată în foaierul TNC a chestionarelor distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului. Tragerea la sorţi a câştigătorilor are loc astă-seară, la ora 18.00.

 

Între numeroasele evenimente anunţate pentru acest week-end se numără și „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Evenimentul se desfășoară astăzi, 1 martie, de la ora 14.00, și îi are ca protagoniști pe șase olimpici, beneficiari ai Bursei „Meritul Olimpic Internațional”. Este vorba despre Militaru Ioana Elisabeta (Colegiul Național „Carol I”) – locul al III-lea la Olimpiada de Limbă, Literatură și Spiritualitate Românească; Tiberiade Izabela (Colegiul Național „Carol I”) – locul I la Olimpiada Internațională de Limbă Rromani; Ploscaru Ioan Laurențiu (Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea) – Aur la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada; Popescu Ileana Gabriela (Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea) – locul al III-lea la Certamen Ovidianum Arpinas; Călugăru Dumitru (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Tg. Jiu) – Aur la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene; Mirea Dan Mircea (Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova) – Aur la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene.

 

Campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă” se desfăşoară pe toată perioada Târgului. Sute de cărți s-au strâns deja, fiind donate atât de vizitatori, cât și de expozanți. Proiectul a fost lansat cu mai mulți ani în urmă, prin intermediul lui 85.000 de mii de volume donate ajungând în biblioteci din mediul rural, subfinanţate la capitolul achiziţii. În acest an, ca și în 2013, cărțile vor ajunge pe rafturile bibliotecii Penitenciarului pentru Minori și Tineri din Craiova.

 

Sâmbătă, 1 martie

Orele 10.00-11.30, Editura „Aius” – foaier etaj: Lansarea volumelor „Diabetul și plantele medicinale din tezaurul etnobotanic”; „Afecţiunile cardiace şi plantele medicinale”; „Stimularea poftei de mâncare cu plante medicinale”, autor Marian Niţă. Invitaţi: medic primar igienă Ludmila Prunariu şi medic Adrian Mită. Moderator: Nicolae Marinescu.

Orele 11.30-13.00, Radio România Oltenia Craiova – foaier etaj: Masa rotundă „Creatori din Radio Oltenia” – manifestare sub genericul Radio Oltenia 60, cu participarea scriitorilor din Radio România Oltenia Craiova: Andrada Cojocaru, Ioana Dinulescu, Gabriela Rusu Păsărin, Liliana Hinoveanu Ursu, Octavian Dobrişan, Mircea Liviu Goga, Alexandru Mogoşeanu, Mihai Nicola, Mircea Pospai, Cornel Rusu, Florin Stama, Dumitru Urucu, Mariana. Tomescu Vâlceanu. Moderator: Simona Lica.

Orele 13.00-14.00, Radio România Oltenia Craiova – foaier etaj: „Cartea pentru prichindei”, masă rotundă cu participarea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ai unităţilor de învăţământ preşcolar din Craiova, copii, părinţi, bunici. Lansarea volumului „Pupăza din tei – dramatizare după Ion Creangă”, autor Marieta Marancea (Editura MJM Craiova). Invitaţi: Nicoleta Stanciu, directorul Grădiniţei cu program prelungit „Eden”, Aurelia Sava, directorul Grădiniţei cu program prelungit „Paradisul copiilor” din Craiova, artistul plastic Cristina Dragomir. Moderator: Dana Simovici.

Orele 14.00-15.00, Radio România – foaier central: Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”. Invitaţi: elevi din Oltenia premiaţi la concursuri internaţionale, cadre didactice. Moderator: Liliana Ursu.

Orele 15.00-16.00, Editura „Aius” – foaier etaj: Lansarea volumului „Cei morţi înainte de moarte”, autor Traian Dobrinescu. Invitaţi: Eugen Negrici, Gabriel Coşoveanu şi Nicolae Marinescu. Moderator: Gabriel Nedelea.

Orele 16.00-17.00, Editura „Aius” – foaier etaj: Lansarea volumului „Amintiri din eter”, autor Traian Bunescu. Invitați: Luiza Mitu și George Popescu. Moderator: Petrişor Militaru.

Orele 17.00-18.00, Editura „Aius” – foaier etaj: Lansarea volumului „Exerciţii de disciplină a creaţiei”, autor Adrian Marino. Invitaţi: Sorina Sorescu, Maria Dinu şi Nicolae Marinescu. Moderator: Petrişor Militaru.

Duminică, 2 martie

Orele 10.30-11.30, Editura „Alma” – foaier etaj: Lansarea volumului „Brâncuşi Ezotericul”, din Colecţia Patrimoniului Cultural European. Invitaţi: Ovidiu Ghidirmic, Marian Barbu, Ilie Gheorghe, reprezentanţi din cadrul Direcţiei pentru Cultură Dolj.

Orele 12.00-12.30: Decernarea Trofeelor Târgului GAUDEAMUS Craiova – foaier central.

Orele 12.30-13.30, „Scrisul Românesc” Fundația-Editura – foaier etaj: Lansarea cărţilor „Autoscopii, autoficţiuni sau Câmpul cu maci” de Irina Mavrodin; „Rabindranath Tagore, Fiinţă Metacronotopică: atipic, avangardist, universal” de Ramona L. Ceciu; „Pro domo” (vol. I și II) de Ovidiu Ghidirmic; „Literatura şi sincretismul artelor” – antologie de Florea Firan, „De la primele tabuuri la ultima luptă” de Louis Savaty. Prezintă: Florentina Anghel, Cecilia Căpățînă, Angela Belu, Ovidiu Ghidirmic, Mihai Ene, Alexandru Oprescu, Mihai Boroghină. Lansarea nr. 2/2014 al revistei „Scrisul Românesc”. Moderator: Florea Firan.