De astăzi, reputatul violonist Liviu Prunaru este solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova!

0
464

Vioara sa Stradivarius va răsuna în toate concertele pe care muzicianul le va susține în această stagiune! Și nu sunt puține…

Liviu Prunaru: «Îmi place foarte mult primăvara, pentru mine este o trezire din nou la viață. Și chiar acest concert de Haydn, care este unul foarte proaspăt, o anunță. Exact asta vreau eu să redau, această prospețime, acea trezire după iarna greoaie. Sper să reușim să o arătăm în concert. De obicei mărțișoarele și cadourile pe care le fac eu sunt muzicale. Și la recitalul de miercuri seara am dedicat două bis-uri, la fel voi face și mâine (n.r. – astăzi) în concert. Este o plăcere pentru mine să fac aceste cadouri!».

Veste bună pentru melomanii craioveni: începând cu data de 1 martie a.c., celebrul violonist Liviu Prunaru este angajat al Filarmonicii „Oltenia”! Deși are un program foarte încărcat, fiind concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam (Olanda), profesor de vioară, dar și director artistic al prestigioasei Academii „Yehudi Menuhin” din Gstaad (Elveţia), Liviu Prunaru a acceptat cu bucurie acest post, cu atât mai mult cu cât este oferit de o instituție din orașul său natal, în care a făcut primii pași spre muzică și al cărui Cetățean de Onoare a devenit în toamna anului trecut. Și încă o veste la fel de bună: în toate concertele și recitalurile pe care le va susține la Craiova, Liviu Prunaru va cânta cu valoroasa vioară Stradivarius „Pachoud”, datată 1694!

„Vreau să mă implic și mai mult în viața muzicală și culturală a Craiovei”, a mărturisit acesta, precizând că, în acest sens, a început coordonarea unei serii de master-class-uri la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, al cărui elev a fost. „Această colaborare și mai apropiată înseamnă foarte mult, ne onorează! Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că nici nu ne gândeam, știind programul extrem de dens al domniei sale, atât la Amsterdam, cât și în alte orașe din străinătate. Dar iată că ne-a surprins deosebit de plăcut!”, a declarat directorul artistic al Filarmonicii craiovene, pianistul Mihai Ungureanu. De altfel, împreună cu acesta, Liviu Prunaru a și prezentat, miercuri, pe această scenă, un extraordinar recital.

Începutul colaborării, din noua poziție de solist concertist, cu Filarmonica „Oltenia” este marcat, practic, de concertul din această seară, pe care Liviu Prunaru îl susține, de la ora 19.00, în compania Orchestrei Simfonice a instituției, condusă de dirijorul Romeo Rîmbu. După ce, în recitalul de miercuri seara, a încântat publicul cu creații de Mozart, Beethoven, Schubert și Brahms, de această dată muzicianul a ales Concertul în Do major pentru vioară şi orchestră, Hob.: VIIa/1, de Joseph Haydn. Un mărțișor pentru toate doamnele și domnișoarele, pe care, după cum mărturisește, Liviu Prunaru îl face cu toată plăcerea!

L-am abordat pe Liviu Prunaru după repetițiile de ieri împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” și cu dirijorul Romeo Rîmbu, de care artistul s-a declarat mulțumit: «Repetițiile au mers foarte bine. Sigur, în prima zi este… primul contact, eu vin cu anumită idee, orchestra poate are alta, schimbăm partiturile… Este „munca de bucătărie”. Mâine (n.r. – astăzi) va avea loc repetiția generală, în care totul va fi mai compact, iar seara, la concert, sper să fie cel mai bine!».

Concertul în Do major de Haydn este unul mai puțin cântat în România”

Liviu Prunaru a ales să interpreteze Concertul în Do major, Hob.: VIIa/1, de Joseph Haydn, unul „mai puțin cântat în România”, spune acesta, „fapt pentru care partiturile sunt scrise de mână, trebuie corectate…”. „Este un concert pe care fiecare interpret îl cântă după gustul lui. Până acum, în România s-a cântat foarte, foarte romantic. Eu nu ies total din acest obicei, pentru că și mie îmi place să cânt romantic. Am învățat însă în străinătate și mai ales la Orchestra Concertgebouw să respect punctul de plecare. Totuși, este un concert preclasic și nu trebuie exagerat cu acest romantism. Bineînțeles, dacă îl facem prea mult preclasic n-o să placă nimănui. Deci, voi încerca să păstrez câte puțin din fiecare și îl voi prezenta publicului într-o formă accesibilă”, a precizat muzicianul.

Va reveni cu două concerte în aprilie, unul în iunie și altele în toamnă!

Concertul din această seară este unul vocal-simfonic, prezentat sub genericul „Triada de aur a clasicismului vienez”, și mai cuprinde Uvertura „Egmont”, op. 84, de Ludwig van Beethoven, şi, în primă audiţie, cu concursul Coralei Academice, condusă de Manuela Enache, Missa în Do major, K. 167 (Missa in honorem Sanctissimae Trinitatis) pentru cor şi orchestră, de W.A. Mozart. Este, spre bucuria publicului craiovean, primul dintr-o serie pe care Liviu Prunaru o va susține, în această stagiune a Filarmonicii „Oltenia”, la Craiova. «Concertul de mâine (n.r. – astăzi) va marca, practic, începutul colaborării cu Filarmonica într-o nouă treaptă. Vreau să mă implic și mai mult în viața muzicală și culturală a Craiovei. Am început deja să merg și la Liceul de Artă „Marin Sorescu” și să lucrez cu copiii. Venirile mele în România se vor concentra mai mult pe Craiova. Înainte, dacă veneam o dată pe an, anul acesta deja am venit acum, în aprilie voi reveni de două ori – la început și la sfârșit de lună, iar în iunie încă o dată. Și după vară, când va începe noua stagiune, concertele împreună cu orchestra craioveană sigur vor continua».

„Se simte dator moral față de acest orașși de viața lui muzicală”

Pianistul Mihai Ungureanu, director artistic al Filarmonicii „Oltenia”, spune că această colaborare și mai apropiată cu Liviu Prunaru a fost discutată încă din toamna anului trecut, când a avut loc deschiderea actualei stagiuni muzicale, cu un concert al violonistului, prilej cu care acestuia i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei. „Între timp am stabilit niște date concrete în care va veni în Craiova cu concerte sau cu recitaluri, de această dată în calitate de angajat al Filarmonicii din Craiova. Titulatura postului este de solist concertist, iar contractul este încheiat, deocamdată, pentru o stagiune, pentru că toate angajările, cum bine se știe, nu se pot face decât pe o perioadă determinată. Pe măsura parcurgerii proiectelor, propunerilor de concerte și de recitaluri, master-class-urilor care vor avea loc la Liceul de Artă, vom avea în vedere prelungirea acestui contract. Pentru că domnia sa dorește să dinamizeze din răsputeri, cu toată energia și cu toate calitățile de care dă dovadă, mișcarea muzicală, artistică a Craiovei, simțindu-se dator moral – fiind născut în Craiova, plecând de pe băncile acestui liceu – față de acest oraș și de viața lui muzicală», a declarat Mihai Ungureanu.

 

 

Mihai Ungureanu, director artistic al Filarmonicii „Oltenia”: «Sunt convins că impactul la public al veștii că Liviu Prunaru este solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” va fi unul pozitiv. Și nu numai la publicul craiovean, ci la nivelul României. Pentru că Liviu Prunaru, în afară de Craiova, din câte îmi aduc aminte mai cânta în București, la Festivalul „George Enescu”, și cam atât, pentru că nu are timpul necesar. Cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadă Royal Concertgebouw Orchestra, din Amsterdam, al cărei concertmaestru este, are un program extrem de încărcat. E într-un an aniversar și face turnee pe toate continentele. În decembrie a fost în America de Sud, apoi în America de Nord, va urma Africa, în Europa e… ca și acasă, deci parcurge distanțe enorme, cu concerte peste tot».

 

De-a lungul carierei profesionale, dirijorul Romeo Rîmbu şi-a câştigat recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional, fiind invitatul permanent al unor renumite orchestre din ţară şi din străinătate. Formaţia sa muzicală o datorează şcolii interpretative clujene, studiind în cadrul Liceului de Artă „Sigismund Toduţă” şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Ca oboist, colaborează cu diferite formaţii şi orchestre, concertând în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor de specialitate. În ipostază solistică, dintre cele mai importante succese se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W.A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.

Pentru muzicianul Romeo Rîmbu, arta dirijorală a constituit o preocupare constantă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei “Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993 a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995 a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, a fost invitat de maestrul Erich Bergel să urmeze un curs de perfecţionare la Budapesta. A dirijat peste 600 de concerte în Europa, SUA, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice, în săli prestigioase ale lumii.

Profesor-asociat al Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea, Romeo Rîmbu deţine şi funcţiile de dirijor permanent al Filarmonicilor din Oradea şi Ploieşti. De asemenea, este membru fondator, director artistic şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, colectiv format prin selectarea celor mai valoroşi artişti instrumentişti ardeleni. Este Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.