Focare de rubeolă, în şcolile din Craiova

0
577

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au confirmat, ieri, existenţa mai multor focare de rubeolă în liceele din Craiova. Medicii au evitat să vorbească de o epidemie însă este clar că în ultimele trei luni numărul cazurilor de acest fel a cunoscut o creştere accelerată. Până acum, în mare parte, au avut de suferit cei care nu s-au vaccinat împotriva rubeolei, mulţi dintre ei elevi dar şi studenţi. Din luna decembrie şi până în prezent au fost diagnosticaţi cu această afecţiune 188 de tineri craioveni.

Cele mai multe cazuri de rubeolă au fost diagnosticate la elevii de liceu. În prezent focare au fost semnalate la mai multe unităţi de învăţământ, dintre care  menţionăm Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Grupul Şcolar „Traian Vuia”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

Elevii depistaţi cu rubeolă au fost trimişi acasă şi izolaţi la domiciliu pentru a se evita, pe cât posibil, o evoluţie rapidă a bolii. Cu toate acestea, numărul de cazuri a crescut alarmant în ultima vreme. Dacă la început, în luna decembrie a anului trecut erau suspecte de rubeolă doar 12 persoane – în urma probelor de laborator, fiind diagnosticaţi cinci craioveni cu această afecţiune –  în februarie a.c.,  numărul suspecţilor a ajuns la 539, din care s-au confirmat 150 de cazuri.

De asemenea, cazuri de rubeolă au fost confirmate şi în rândul studenţilor craioveni. Au fost depistaţi 10 astfel de pacienţi care au avut parte de acelaşi tratament: izolare la domiciliu.

Măsuri speciale pentru clasele cu elevi infectaţi

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au precizat că numărul elevilor care absentează motivat de la şcoală, din cauza rubeolei, a crescut semnificativ în ultimele zece zile. Responsabilitatea pentru diagnosticarea celor infectaţi cu boala contagioasă revine medicilor şcolari, dar şi medicilor de familie. De altfel, s-a luat măsura ca în fiecare clasă să se facă triaj epidemiologic şi să se folosească dezinfectant. În cazul în care un elev prezintă semnele acestei afecţiuni, este izolat la domiciliu, iar clasa în care acesta învaţă este dezinfectată.

„Avem semnalate mai multe cazuri de rubeolă în unităţile şcolare. Până acum  nu s-au luat măsuri de forţă majoră, în sensul că nu este necesară suspendarea cursurilor în şcoli. Programul se derulează normal. Elevii infectaţi sunt în grija medicilor de familie şi a medicilor şcolari, care trebuie să facă şi recomandări pentru aceste situaţii”, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Pacienţii trebuie izolaţi la domiciliu

Potrivit medicilor, în majoritatea cazurilor de rubeolă înregistrate s-a constatat existenţa unor forme uşoare ale bolii, fără complicaţii, care au necesitat doar tratamentul clasic, ce presupune izolarea la domiciliu şi consumul de lichide. Boala s-a răspândit rapid mai ales în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste peste 15 ani care nu s-au vaccinat, deşi imunizarea este singura metodă prin care afecţiunea poate fi prevenită.

„Cazurile sunt izolate la domiciliu şi sunt forme uşoare ale bolii. Trebuie să ţinem cont de faptul că, în mod normal, toate persoanele care vaccinează nu au probleme, iar rujeola şi rubeola, cele două boli eruptive, au intrat începând din anul 1998 în programul de vaccinare. Ce se întâmplă? În ultimul timp, din cauza unor de cazuri de import – copii şi tineri plecaţi în străinătate, care au pierdut vaccinarea – a crescut numărul de persoane cu rubeolă. În alte ţări e chiar o problemă, sunt cazuri foarte multe”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Tratament doar la indicaţia medicului

În cazul pacienţilor diagnosticaţi, recomandarea specialiştilor este ca tratamentul să se facă doar la indicaţia medicului. Aspirina, spre exemplu, este contraindicată pentru că există pericolul apariţiei unor complicaţii. În schimb, sunt recomandate repausul la domiciliu şi consumul de lichide. Foarte  important este ca, la primele simptome ale bolii, cei afectaţi să se prezinte imediat la medicul de familie sau cel şcolar pentru a reduce riscurile de transmitere a bolii, aceasta fiind uşor de contactat pe calea aerului şi de cei din jurul pacientului.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli

Din punct de vedere al simptomelor, unii dintre pacienţi se pot simţi rău timp de mai multe zile până la apariţia petelor roşii de pe piele. Pot prezenta, de asemenea, simptomele unei răceli cu tuse, febră, dureri în gât şi stare de oboseală generală. Potrivit medicilor, copiii dezvoltă adesea numai o erupţie cutanată şi prezintă umflături la nivelul gâtului, în spatele urechilor şi la nivelul scalpului, în partea din spate a capului, fără a fi însă vreun pericol. Petele pe piele apar, de obicei, pe faţă şi se răspândesc rapid pe întreg corpul. Aceste pete mici, roşii, de pe piele provoacă mâncărimi, însă senzaţia dispare după aproximativ trei zile. Specialiştii mai spun că erupţia cutanată nu arată la fel ca la rujeolă în sensul că petele nu au culoarea roşu aprins şi nici nu sunt atât de uniforme.

În general, complicaţii pot apărea la nou-născuţi, motiv pentru care femeile gravide sunt cele care trebuie să se ferească, în primul rând. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, specialiştii recomandă o alimentaţie corespunzătoare, evitarea expunerii la frig, a surmenajului fizic şi intelectual, fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, evitarea aglomeraţiilor din locurile publice şi evitarea vizitării bolnavilor.

CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU