“Eşti calificat devii angajat!”, proiect adresat persoanelor din mediul rural

0
368

Implementat în perioada 3 ianuarie 2012- 31 decembrie 2013 de către Asociaţia Centrul Zonal de Educaţia Adulţilor Craiova în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse şi Formare în Profesiuni Sociale (CRFPS) „PRO VOCAŢIE”, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Primăria Brădeşti, proiectul „Eşti calificat, devii angajat”, a fost lansat ieri la Craiova.

Potrivit coordonatorilor, proiectul cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”, proiectul “Eşti calificat, devii angajat!”, urmăreşte creşterea şi dezvoltarea capitalului uman prin implementarea la nivelul judeţului Dolj a unui program integrat de informare, consiliere, formare profesională şi promovare pe piaţa muncii. <<Proiectul “Eşti calificat, devii angajat!” are o perioadă de implementare de 24 de luni, iar grupul său ţintă este format din persoane care provin din mediul rural şi muncesc în agricultura de subzistenţă. Proiectul vizează creşterea şi dezvoltarea capitalului uman prin implementarea la nivelului judeţului Dolj, a unui program integrat – informare, consiliere, formare profesională precum şi promovare pe piaţa muncii, urmărind astfel dobândirea de către cei instruiţi, a unor competenţe profesionale noi, utile şi a unor competenţe generale care pot fi aplicate şi folosite în orice domeniu de activitate. Obiectivele specifice sunt strâns legate de obiectivele domeniul de bază – creşterea şi dezvoltarea capitalului uman prin implementarea la nivelul judeţului Dolj a unui program integrat de informare, consiliere, formare profesională şi promovare pe piaţa muncii”, a declarat Lavinia Rusu, reprezentant al Asociaţiei Centrul Zonal de Educaţia Adulţilor Craiova, partener în proiect. Potrivit acesteia, pe parcursul a 3-4 luni se va desfăşura un studiu în care aproximativ 600 de persoane vor fi intervievate, iar doleanţele lor vor fi supuse unei analize în urma căreia se vor stabilii trei cursuri de formare. “O să avem un studiu care se va desfăşura pe parcursul a 3-4 luni în care aproximativ 600 de persoane vor fi intervievate apoi se va face o analiză, şi în funcţie de doleanţele lor se vor stabilii cele trei cursuri de formare profesională. Activitatea de evaluare se va desfăşura în paralel cu activitatea de formare, respectiv cele trei cursuri la care vor putea participa grupuri de 25-28 de persoane. La sfârşit, aceste persoane vor beneficia şi de o bursă, evident, dacă dovedesc că au participat în mod activ la curs şi au trecut de evaluarea finală. De asemenea, pot fi şi premiaţi cu 1000 de lei >>, a mai spus Lavina Rusu.

Cursuri gratuite de calificare pentru tinerii din Brădeşti

Partener în proiect este şi Primăria localităţii Brădeşti, astfel că brădeştenii vor avea oportunitatea să participe la cursuri gratuite de calificare în meseriile cerute pe piaţa muncii. “Sunt onorat de faptul că suntem parteneri într-un proiect de mare importanţă pentru comunitate. Administraţia locală Brădeşti a mai accesat în timp câteva proiecte europene, tocmai din dorinţa de a dezvolta şi a duce la standarde cât mai înalte localitatea. Acest proiect este binevenit mai ales pentru că în Brădeşti sunt foarte mulţi tineri care îşi doresc să se califice în meserii de bază. Sunt convins că proiectul va trezi şi interesul locuitorilor din localităţile învecinate”, a declarat Ion Răcăreanu, primarul comunei Brădeşti.

Maria Spătaru, coordonator al proiectului “Eşti calificat, devii angajat!”.

<<În România se vorbeşte foarte mult de incapacitatea de accesare a fondurilor europene care ne-ar ajuta foarte mult în depăşirea decalajelor imense care ne despart de restul ţărilor europene. Noi am ţinut cont că resursa umană este cea mai importantă în orice fel de activitate, din acest motiv pot spune că prin lansarea proiectului “Eşti calificat devii angajat!” am avut un scop generos. Şi spun asta pentru că trăim vremuri în care şomajul se accentuează, iar populaţia activă este tot mai puţină, majoritatea luând drumul străinătăţii. De asemenea, am avut în vedere faptul că în mediul rural, peste 60% din populaţia de acolo trăieşte de pe o zi pe alta, de pe urma agriculturii .>>