Horia Dulvac vine la Clubul Dramaturgilor Craioveni

0
585

„Clubul Dramaturgilor Craioveni” revine cu prima întâlnire din acest an, miercuri, 6 februarie 2019, de la ora 17.00. Horia Dulvac, scriitor și dramaturg, va fi prezent cu piesa „Rigor Mortis. O simplă criză de saţietate”, premiată la Festivalul Național de teatru „Mihail Sorbul”, de la Botoșani (2017). Actorii Angel Rababoc și Petronela Zurba vor interpreta cele două roluri ale acestei piese într-un act la Sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Prezintă Nicolae Coande, inițiator al Clubului Dramaturgilor Craioveni.

Clubul Dramaturgilor Craioveni își propune să evidențieze textul dramatic care se scrie în Craiova și să ofere celor interesați de teatru noi propuneri pentru scena craioveană. Prima ediție a clubului a avut loc pe 8 septembrie 2016 –invitat de marcă a fost dramaturgul Gheorghe Truță. Ulterior, au fost prezenți cu piese lecturate de actorii TNC, dramaturgii Toma Grigorie, Cornel Mihai Ungureanu, Florin Oncescu, Marius Neacșu, Mihai Ioana, Cristi Nedelcu, Julien Caragea.

Horia Dulvac este eseist, prozator și dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor – Filiala Craiova, membru al ASPRO (Asociația Scriitorilor Profesioniști din România). În perioada studiilor universitare timișorene (199-1984) a fost redactor al revistei „Forum Studențesc”, membru al cenaclului „Pavel Dan” al Universității din Timișoara și prezență culturală activă, alături de generația mai vârstnică optzecistă a Banatului, reprezentată de  scriitori timișoreni ca Daniel Vighi, Marcel Tolcea, Ioan T. Morar, Ion Monoran, Mircea Bârsilă ș.a. În această perioadă, câștigă numeroase premii literare pentru eseu şi proză la fazele naţionale ale „Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti”, primește premiul pentru proză la concursul naţional de proză „Zilele Liviu Rebreanu”, Bistriţa (președinte de juriu, Mircea Horia Simionescu).

Debutează editorial cu volumul de proze „Femeia lui Ghidirmic (Editura „Ramuri”, 1994), cu sprijinul „Fundației Soros pentru o societate deschisă”. Volumul cuprindea proze refuzate în manuscris la editura „Facla” din Timișoara și Editura „Scrisul Românesc” din Craiova între anii 1985-1990. În anul 1997, Editura „Marineasa” îl include în  „Antologia Zona. Prozatori şi poeţi timişoreni din anii 80 şi 90”, iar în anul 2000 îi publică volumul de eseuri „Îngrijorări fără mandat”. Tot în anul 2000 este inclus în antologia „Scriitori români din anii 80-90”, autor Ion Bogdan Lefter (Ed. „Paralela 45”). Publică volumele de eseuri „Discursuri şi părţi” (2005, Ed. „Aius”), „Revanşe ale alterităţii” (2005, Editura „Grinta”), „Feluri de posibil” (2011, Ed. „Dacia xxi”), „Fața și cortina” (2013, Editura TipoMoldova), „Entropie și frumos, aplicație pe o floare a soarelui” (2016, Editura „Eikon”, București, postfață de Ion Bogdan Lefter). În anul 2009 apare volumul de proză „Efect Doppler” (Ed. „Scrisul Românesc”), volum reeditat în anul 2016 (Ed. „Tracus Arte”),  cu postfață de Ioan Es. Pop și Andrei Codrescu. Volumul fost recompensat cu premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor (2010). Este inclus în antologia „Cele mai frumoase proze ale anului (Ed. „Adenium”, 2014). Este câștigător al mai multor premii literare: Premiul „Tiberiu Iliescu”, oferit de Fundația și revista Mozaicul (2009), revistă al cărei redactor și membru în colegiul de redacție a fost între anii 1997-2018, premiul pentru eseu al Editurii şi Fundaţiei „Scrisul Românesc” (2009) ș.a.

În anul 2017, piesa de teatru „Rigor mortis. O simplă criză de sațietate” a fost premiată la cea de-a XII-a ediția a Festivalului național de teatru „Mihail Sorbul”, Botoșani. În anul 2018, la ediția a XIII-a festivalului, piesa de teatru „Muzeul avortonilor” a primit marele premiu.