Prima şedinţă a Guvernului Dăncilă

0
632

Declaraţia 600, amânată până pe 15 aprilie

Premierul a anunţat oficial că renunţă la serviciile SPP

Guvernul va amâna, până pe 15 aprilie termenul de depunere a formularului 600, urmând ca Ministerul Finanţelor să găsească o soluţie care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei Executivului. „Astăzi (n.r. – ieri) vom adopta o ordonanţă de urgenţă privind prorogarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 15 aprilie. În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an, nu anticipat”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.

Iniţial, liderii PSD au anunţat amânarea termenului pentru depunerea formularului 600 până la finalul lunii martie. „Pe 31 este şedinţa de Guvern şi OUG pentru amânarea termenului (…) până la final de martie, să găsim soluţia. (…) Se amână, timp în care poţi lua decizia să abrogi. Să vezi exact dacă scoţi ce laşi acolo. Se amână în vederea eliminării acestui formular. (Contribuabilii-n.r.) nu trebuie să mai depună acest formular”, a declarat marţi Eugen Teodorovici, desemnat ministrul Finanţelor Publice, întrebat ce se va întâmpla cu Formularul 600, după ce premierul Viorica Dăncilă a precizat că prevederea va fi abrogată.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut luni ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să găsească o soluţie în privinţa Formularului 600: ”Îmi doresc ca miercuri deja să adoptăm actele normative necesare pentru a pune capăt discuţiilor îndreptăţite care au avut loc în spaţiul public referitor la acest subiect”.

Dăncilă: Am transmis SPP încă de luni seara că nu vreau să beneficiez de protecţie

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la începutul şedinţei de guvern, că a transmis încă de luni seara că nu vrea să beneficieze de protecţia ofiţerilor SPP, urmând să îndeplinească ”formalităţile legale în acest sens”.

„Pentru că a apărut o serie de speculaţii în spaţiul public, aş vrea să precizez că am transmis SPP încă de luni seara că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune şi am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalităţile legale în acest sens. Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP, a căror muncă o respect, nici nu instituţia, însă aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens”, a declarat Viorica Dăncilă.

Surse politice au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii din Cabinetul său au renunţat la protecţia Serviciului de Protecţie şi Pază, în contextul acuzaţiilor liderului PSD Liviu Dragnea la adresa şefului SPP, Lucian Pahonţu. Potrivit surselor menţionate, premierul Viorica Dăncilă a renunţat la serviciile SPP, imediat după învestitură, paza fiind asigurată de către Jandarmeria Română.

Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat în mod repetat pe şeful SPP, Lucian Pahonţu, că se implică în politică, la un moment dat spunând despre el că este un personaj veninos. Ultima relatare legată de Pahonţu a fost făcută de Dragnea luni seara, după învestirea Guvernului Dăncilă.

„Este un coleg de-al nostru, Paul Stănescu – probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă – el a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o sa fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a relatat Dragnea la Antena 3.

Liderul PSD a arătat că, în situaţia în care acelaşi tip de discuţie l-a avut Pahonţu şi cu Mihai Tudose sau cu Sorin Grindeanu, foştii premieri PSD, „putem începe să avem explicaţii” pentru relaţia tensionată a acestora cu partidul.

***

Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Executivului au mai figurat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, un proiect de hotărâre pentru actualizarea regulamentului de sporuri pentru învăţământ în raport cu noua lege a salariilor, precum şi o notă privind stadiul acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisia Europeană împotriva României.