Bugetul Craiovei este mai sărac cu 50 milioane de euro

0
428

Deşi, la prima vedere, bugetul Craiovei din acest an este mai mic cu peste 200 milioane de lei, echivalentul a 50 milioane de euro, autorităţile spun că, de fapt, este mare cu 40 milioane de lei decât în 2015. Cele peste 200 milioane de lei, care nu se mai regăsesc acum în vistieria oraşului, sunt fonduri europene care s-au epuizat, fiind deja accesate, iar cele 40 milioane de lei sunt bani suplimentari care vor fi colectaţi la buget din plata amenzilor neîncasate şi din taxele noi impuse de actualul Cod Fiscal.

Dacă în 2015, municipalitatea craioveană a avut la dispoziţie un buget de aproximativ 820 milioane de lei (iar în anul 2014 a fost de 671 de milioane de lei), anul acesta dispune de un buget de numai 583,15 milioane de lei, (130 milioane de euro faţă de 183 milioane de euro). Rezultă o diferenţă de 237 milioane de lei mai mic (53 de milioane de euro) faţă de 2015. Autorităţile locale au explicat că această diferenţă aprovine de la proiectele cu finanţări europene pe care le-a derulat municipalitatea şi care au fost încheiate la finele lui 2015, toţi banii fiind accesaţi. Cu alte cuvinte, odată încheiate, proiectele cu bani europeni au lăsat un gol acest gol de peste 50 milioane de euro care se observă în bugetul local.

Amenzile neîncasate saltă bugetul

Numai că autorităţile spun că aceşti bani vor fi acoperiţi în decursul anului. Specialiştii din primărie au anunţat deja o creştere cu 40 de milioane de lei a bugetului, arătând şi direcţiile dinspre care vor veni aceşti bani. Potrivit directorului economic, Nicolae Pascu, deşi taxele şi impozitele nu au fost majorate la Craiova, se vor aduna mai mulţi bani la buget în primul rând din încasarea amenzilor. Acesta a spus că modificările aduse Codului Fiscal obligă autoritatea să solicite contribuabilului care vine la ghişeu să-şi plătească mai întâi eventualele amenzi şi abia apoi să-şi achite taxele. Finanţiştii din primărie spun că această nouă regulă avantajează mult Primăria Craiova care are multe amenzi de recuperat.

Un plus de 40 milioane de lei

Numai din încasarea amenzilor vechi, ar urma să vină la buget 20 milioane de lei. Alte sume în plus vor veni tot din taxele de la populaţie, autorităţile spunând că este vorba de banii colectaţi din impozitul pe clădirile nerezidenţiale, care nu erau detaliate în vechile prevederi legale şi care acum sunt taxate separat şi vor aduce venituri suplimentare la buget. Mai există şi o a treia sursă de venituri suplimentare, care funcţionează tot începând cu acest an, şi anume încasarea impozitului pe terenul de sub clădiri. Și această obligativitate a fost introdusă prin noul Cod Fiscal şi, deşi valoarea este foarte mică, specialiştii spun că totuşi vin nişte bani la buget, bani care nu erau cuantificaţi până acum.

Pe ce vor fi cheltuiţi aceşti bani

Autorităţile spun că bugetul a fost bine chibzuit şi că banii ajung pentru funcţionarea 100% a tuturor instituţiilor din subordine, dar şi pentru investiţii. De asemenea, Primăria Craiova a anunţat că, şi în acest an, continuă să ofere populaţiei facilităţile de anul trecut – transportul gratuit pentru pensionarii care au o pensie lunară de cel mult 1000 de lei şi o reducere cu 50% a abonamentului pentru elevi şi studenţi; facilităţi de transport pentru persoanele cu handicap, plata a peste 1.300 de asistenţi personali, ajutoare sociale pentru încălzirea locuinţei pentru cele 5 luni de iarnă (au fost alocaţi în acest an 4 milioane de lei); pachete sociale de trei ori pe an (în 2015 au fost 18.000 de persoane care au primit astfel de pachete sociale) şi burse pentru 9.000 de elevi.

Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană nu mai este finanţată

Deşi învăţământul figurează cu cei mai mulţi bani – 175 milioane de lei – cea mai mare parte din sumă a fost alocată de la bugetul de stat, dar autorităţile au spus că au adăugat şi ele 6 milioane de lei pentru funcţionarea reţelei şcolare din Craiova. Cele trei spitale din subordinea primăriei (Filantropia, Boli Infecţioase şi Neuropsihiatria) au primit, în total, 40 milioane de lei. Investiţia în cultură este anul acesta de 20 milioane de lei (Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană nu mai este finanţată anul acesta). Pentru sport s-au alocat 9,44 milioane de lei care merg la Sport Club Municipal Craiova. Zonele Verzi au primit 18 milioane de lei, iar reparaţiile de străzi – 40 milioane de lei (cât toate spitalele la un loc).