Conştientă că, în fapt, conservarea zonelor umede, cu întreaga lor biodiversitate, poate fi asigurată numai printr-o acţiune internaţională constantă, organizaţia UNESCO a încheiat la Ramsar, în Iran, la 2 februarie 1971, Convenţia asupra Zonelor Umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, la care a aderat şi România prin Legea nr. 5 din 25 ianuarie 1991. De atunci, în fiecare an, la 2 februarie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede. Evenimentul este marcat, prin diverse manifestări, şi la Craiova.
Obiectivul Convenţiei de la Ramsar este de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar, pe de altă parte, constituie importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă. Zonele umede au fost definite ca întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime de reflux nu depăşeşte 6 metri. În România există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanţă avifaunistică, cu o suprafaţă totală ce reprezintă 3% din suprafaţa ţării.
În acest an, Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte sub deviza „Fără zone umede nu există apă”, prilej de a atrage atenţia asupra faptului că utilizarea durabilă şi conservarea zonelor umede trebuie să fie parte integrantă a oricărei soluţii pentru reducerea crizei mondiale a apei potabile. De altfel, ONU a decis că anul 2013 să fie declarat Anul Internaţional al Apelor Dulci.
Muzeul Olteniei marchează această zi prin organizarea manifestării „Zonele Umede – O lume de descoperit”, care va consta în comunicări şi eseuri cu mesaje ecologice prezentate de elevii de la Liceul „Charles Laugier” din Craiova, coordonaţi de profesorii de specialitate dr. Mirela Enculescu şi Diana Ciorbagiu Naon, şi dezbaterea cu tema „Protecţia şi utilizarea durabilă a zonelor umede, în contextul schimbărilor climatice”. Înscrisă în activităţile cultural-educative realizate în parteneriat cu instituţiile de învăţământ, manifestarea se desfăşoară astăzi, de la ora 11.00, la Secţia de Ştiinţele Naturii, şi este coordonată de muzeografii dr. Olivia Cioboiu şi drd. Claudia Goga.
Şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi American Corner Craiova organizează astăzi, de la ora 11.30, în colaborare cu Agenţia Pentru Protecţia Mediului Dolj, o activitate dedicată Zilei Mondiale a Zonelor Umede. Participă elevi de la Colegiul Naţional „Carol I”, însoţiţi de prof. Lidia Năstasie, cărora le va vorbi despre importanţa zilei Robert Georgescu şi Octavian Popa, consilieri la APPM Dolj.