Atracţie pentru craioveni deopotrivă în zilele de iarnă şi în cele toride, Parcul „Nicolae Romanescu” – al treilea mare parc natural din Europa, proiectat, după cum se ştie, de arhitectul francez Edouart Redont – găzduieşte una dintre cele mai vechi grădini zoologice din ţară, inaugurată în 1906. Pentru că a trecut mai bine de un secol de când au fost realizate, se are în vedere modernizarea atât a parcului, cât şi a grădinii zoo, unde vizitatorii pot întâlni o diversitate de specii sălbatice şi domestice – de la păsări comune şi exotice la animale de pradă.
Cu toate că aducerea de noi animale este exclusă, deoarece nu s-a putut obţine autorizaţie din cauza locului restrâns în care acestea trăiesc, celelalte condiţii, privind hrana, canalizarea, asistenţa medicală veterinară, sunt îndeplinite. În ciuda spaţiului relativ limitat pentru felinele de talie mare, ca leul sau tigrul, al căror habitat natural este cu totul diferit de cel din România, animalele s-au adaptat foarte bine şi traversează această iarnă fără dificultăţi. „Din punctul de vedere al spaţiului, nu avem autorizaţie sanitar-veterinară decât pentru păsări şi animalele erbivore. Carnivorele, adică leii, tigrii, jaguarii, nu au spaţiu suficient”, spune Ion Cojocaru, administratorul grădinii zoologice din Parcul „Nicolae Romanescu”.
În această situaţie a fost realizat un plan de modernizare conform Ordinului nr. 1798/2007, cu privire la spaţiile animalelor din captivitate. Deşi proiectul a fost iniţiat încă din 2007, lucrările au fost amânate până la sfârşitul anului trecut, când consilierii locali au aprobat repartizarea a 25% din suma necesară reamenajării. Restul de 75% va fi acordat de Ministerul Mediului. Se preconizează că investiţia se va ridica la 3,3 milioane de lei şi va fi realizată într-o perioadă de 18 luni, urmând ca în curând să fie scoase la licitaţie proiectul tehnic şi execuţia.
Amplasamentul se va extinde către „Castelul fermecat” şi fiecare specie existentă în grădina zoo va beneficia, de la anul, de un spaţiu mai generos. Astfel, felinele mari vor avea noi locuri de relaxare cu un exterior de 200 mp, un interior de 30 mp şi un bazin de apă, pentru o familie de tigri, iar leii vor dispune de 400 mp plus bazinul de apă. Nici omnivorele nu vor fi neglijate. Două-cinci exemplare de căpriori vor beneficia de 250 mp. De asemenea, o familie de vulpi va avea la dispoziţie un exterior de 60 mp şi un adăpost de 2 mp. Spaţiile erbivorelor şi păsărilor nu sunt vizate de aceste modificări, ele fiind suficient de mari.
Vizitatorii parcului au părut mai mult decât încântaţi de modernizări. „Chiar era nevoie de un astfel de proiect”, a declarat un tânăr, referindu-se la spaţiile restrânse de care dispun, în prezent, animalele. Câţiva craioveni au precizat că apreciază această investiţie deoarece animalele sălbatice, care în altă situaţie ar putea fi văzute doar în atlase sau la televizor, vor putea fi admirate îndeaproape. Dacă acum nu poate fi vorba de aducerea de noi exemplare în grădina zoo de la Craiova, administratorul Ion Cojocaru ia în considerare ca la finalizarea lucrărilor de reamenajare să fie achiziţionate câteva: perechi pentru animalele singure şi chiar alte rase.
ALINA DUMITRAŞCU, PAULA NIŢĂ şi ANDRA ŞTIRBU