Diculescu şi familia Constantin, cu şantajul la Curtea de Apel

0
1432

Curtea de Apel Craiova a început judecarea recursului formulat de membrii familiei fostului procuror ilfovean Luis Constantin, actual judecător la Judecătoria Slatina, împotriva sentinţei prin care au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru şantajarea lui Costinel Silviu Diculescu. Fratele, mama şi un văr al magistratului au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Craiova, în urma unui flagrant realizat la sfârşitul anului 2010, iar în octombrie 2012 au fost găsiţi vinovaţi, fiind condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Recurs a declarat şi Diculescu în acest dosar, întrucât instanţa de fond i-a respins acţiunea civilă.

Reamintim că Alin Constantin (fratele procurorului ilfovean Luis Constantin, devenit între timp judecător la Judecătoria Slatina) şi Tudor Constantin (vărul acestuia) au fost arestaţi după ce au fost prinşi în flagrant, pe 24 noiembrie 2010, în biroul unui notar, din centrul Craiovei, în timp ce perfectau actele prin care Costinel Silviu Diculescu urma să le cedeze un imobil în contul unei datorii pe care ar fi avut-o la familia Constantin. Flagrantul a fost realizat de poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul SRI Dolj şi SIPI Dolj, în baza plângerii depuse de Costinel Diculescu. Pe 25 noiembrie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova anunţau că au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Alin Constantin şi Tudor Constantin, din municipiul Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi şantaj.

„În fapt, s-a reţinut că inculpaţii Constantin Alin, Constantin Tudor şi învinuita Constantin Maria au şantajat-o pe partea vătămată D.S. (n.r. – Diculescu Silviu), din municipiul Craiova, pentru ca în contul unui împrumut de 95.000 de euro să ramburseze suma totală de 340.000 de euro ori să constituie în favoarea inculpaţilor garanţii imobiliare cu privire la anumite imobile, deşi anterior partea vătămată plătise suma de 240.000 de euro. Urmarea ameninţărilor cu moartea la adresa sa şi a familiei sale, partea vătămată a fost nevoită să ipotecheze în favoarea inculpatului un imobil şi să încheie contract de vânzare-cumpărare pentru alte două imobile, actele fiind întocmite pe numele inculpatului Constantin Tudor şi învinuitei Constantin Maria”, după cum au consemnat în comunicatul dat publicităţii la momentul respectiv procurorii DIICOT.

Diculescu, trimis şi el în judecată ulterior, tot de procurorii DIICOT Craiova, a recunoscut că în anul 2008, pentru că avea nevoie urgentă de bani, a împrumutat de la Alin Constantin suma de 95.000 de euro, convenind cu acesta ca în fiecare lună să-i plătească 10% dobândă fixă, până când îi va returna banii. Numai că, până în noiembrie 2010, spunea că îi plătise în jur de 240.000 de euro şi tot nu scăpase de datorie.

În februarie 2011 cei trei au fost trimişi în judecată pentru şantaj, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Craiova, iar pe 30 octombrie 2012 instanţa a pronunţat soluţia în dosar. Astfel, Maria Constantin, Alin Constantin şi Tudor Constantin au fost găsiţi vinovaţi, fiind condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. În această perioadă cei trei trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care aceea de a anunţa în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă.

În plus, instanţa a dispus anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Pîrlea Dumitru-Cristian şi Constantin Maria autentificat sub nr. 1505/4.06.2010 de BNP Doina Făurar şi a contractului de împrumut de bani cu garanţie imobiliară încheiat între Neagoe Dan, Neagoe Domnica-Mădălina şi Constantin Tudor autentificat sub nr. 647/1.07.2010 de BNP Asociaţi Radovici Lucreţia şi Şorop Alexandru-Oliviu. Judecătorii i-au respins lui Diculescu acţiunea civilă formulată şi i-a obligat pe fiecare inculpat la plata a câte 5.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Atât inculpaţii, cât şi Diculescu au formulat recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova, miercuri, 30 ianuarie a.c., fiind primul termen. Curtea de Apel Craiova a amânat însă judecarea cauzei pentru luna februarie.