Concert pentru harpă şi orchestră, cu solistul Ion Ivan-Roncea

0
541

„Sunt puţine serile de muzică de cameră în care harpa este în prim-plan solistic. Instrumentiştii virtuozi sunt rari şi cu atât mai căutaţi, admiraţi, apreciaţi şi aşteptaţi. Ion Ivan-Roncea este cu siguranţă unul dintre aceştia. O întâlnire cu maestrul, cu instrumentul lui şi cu repertoriul semnat de mari nume ale istoriei universale a muzicii este întotdeauna o sărbătoare pentru melomani”, apreciau reprezentanţii Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti cu prilejul recitalului pe care Ion Ivan-Roncea îl susţinea, la Ateneul Român, în toamna anului trecut. Solistul este invitat şi al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, unde, astă-seară, de la ora 19.00, susţine un concert în compania Orchestrei Simfonice a instituţiei, condusă de maestrul Leonard Dumitriu. Ion Ivan-Roncea – care nu a mai evoluat pe această scenă încă din anul 2005 – va interpreta Concertul în Si bemol major pentru harpă şi orchestră, op. 4, nr. 6, HWV 294, de Georg Friedrich Händel. De asemenea, melomanii craioveni vor mai putea asculta Uvertura „Faust”, de Richard Wagner (200 de ani de la naştere), şi Simfonia în Re minor, de César Franck. Preţul biletului pentru concert este de 10 lei, cu reducere de 50% pentru elevi, studenţi, pensionari.

 

Leonard Dumitriu

Născut în anul 1962, la Iaşi, dirijorul şi compozitorul Leonard Dumitriu provine dintr-o familie de muzicieni: tatăl a fost clarinetist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova”, profesor în cadrul Liceului de Artă şi la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, iar mama, artist liric în corul Operei Naţionale Române din Iaşi. A absolvit cursurile Conservatorului „George Enescu” (promoţia 1985), în dubla specializare compoziţie şi dirijat.

În decursul timpului, a colaborat cu Teatrele de Operă din Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Novi Sad, Chişinău, a fost dirijor invitat al majorităţii filarmonicilor din ţară şi a întreprins turnee artistice în Italia, Germania, Elveţia şi SUA. O realizare artistică remarcabilă a sa o reprezintă organizarea masteratului de operă în SUA, la iniţiativa Vermont Opera Theater (2000 şi 2001), cu acest prilej fiind invitat să conducă cursurile în calitate de dirijor şi de director artistic.

Deosebitul său interes faţă de domeniul muzicii de operă este evidenţiat de repertoriul impresionant pe care îl abordează, precum şi de punerea în scenă a unor lucrări mai puţin cunoscute, cum ar fi „Cei patru bădărani” de Wolf-Ferrari şi „Mefistofele” de Boito, pentru care a primit Premiul pentru „cel mai bun spectacol de operă al anului 1999”, decernat de Revista „Actualitatea muzicală”.

Ca profesor asociat, în perioada 1994-1998 a condus orchestra Universităţii de Muzică din Iaşi, instituţie la care a coordonat în aceeaşi perioadă şi clasa de operă. Leonard Dumitriu este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România încă din anul 1992. În 2004, preşedintele României i-a conferit Medalia „Ordinul Cultural”, clasa I. În 2005 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Muzică, cu teza intitulată „Caragiale în muzica de operă”.

 

Ion Ivan-Roncea

Ion Ivan-Roncea s-a născut în anul 1947, în localitatea Frumuşani (judeţul Călăraşi). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, s-a impus în scurt timp ca unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, cântând cu toate filarmonicile din ţară şi susţinând numeroase recitaluri ce s-au bucurat de o primire entuziastă din partea publicului şi a criticii. În prezent, deţine statutul de solist instrumentist al Filarmonicii „George Enescu”.

Considerat „un Lipatti al harpei”, a întreprins turnee în ţări din Europa, în China şi în SUA, cântând pe scene importante de concert. Dintre cele mai importante premii şi distincţii obţinute menţionăm Premiul pentru interpretare solistică acordat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2008, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de preşedintele României (2004), Certificatul de Merit acordat de Societatea Harpiştilor Americani (1988), Premiul criticii muzicale româneşti (1977).

Ca pedagog, Ion Ivan-Roncea este permanent preocupat de formarea profesională a tinerilor muzicieni harpişti, încercând să le insufle acestora dragostea pentru muzică şi harpă. Repertoriul său cuprinde lucrări clasice şi contemporane pentru harpă, transcripţii, piese pop, jazz, latino, precum şi opusuri camerale şi orchestrale.

Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Harpiştilor şi al Congresului Mondial de Harpă, din al cărui directorat a făcut parte între anii 1985 şi 1990. În octombrie 2007 a organizat primul festival şi prima expoziţie de harpe din România, iar în iunie 2009 a devenit doctor în Muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este invitat în juriul Concursului Internaţional de Harpă din Sankt Petersburg şi la Festivalul-concurs de la Soka (Japonia), unde va şi cânta în concertele festive din deschiderea şi închiderea evenimentului.