Prinse între două proiecte pentru o nouă Lege a Sănătăţii, unul deja eşuat, iar celălalt aflat încă în fază incipientă de dezbatere, cadrele medicale din spitalele doljene se tem că anul acesta vor ajunge în situaţia să nu mai poată acorda asistenţă medicală decât pentru cazurile foarte grave. Bugetele estimate pentru 2012 nu sunt, din câte se pare, nici pe departe mai mari decât cele de anul trecut, deşi numărul de pacienţi a continuat să crească.
Bolnavii doljeni nu vor scăpa prea curând de mai vechea meteahnă a sistemului sanitar, aceea de a-l obliga pe pacient să cumpere de la mănuşi chirurgicale, seringi şi feşe şi până la medicamente. Criza morală, dar şi financiară pe care o traversează sistemul sanitar românesc de ani buni se prelungeşte, iar cei mai afectaţi rămân, aşa cum s-a mai întâmplat, pacienţii. Deşi desfiinţarea unor spitale pe parcursul anului trecut s-a realizat sub pretextul unei finanţări mai consistente pentru unităţile sanitare care au fost păstrate, acest lucru nu s-a întâmplat. Din contră, în cazul unor clinici medicale fondurile alocate sunt chiar mai mici decât în anii trecuţi.
Bolnavii vor avea în continuare de suferit
La Spitalul Judeţean din Craiova, spre exemplu, cadrele medicale spun că se aşteaptă la un buget alocat mai mic decât cel din 2009, chiar dacă, având în vedere creşterea numărului de bolnavi, ar fi nevoie de fonduri suplimentare pentru a asigura medicamentele şi materialele sanitare necesare. „Din punct de vedere financiar, anul acesta se anunţă unul foarte greu pentru sistemul sanitar. Bugetul alocat este mai mic decât cel din 2009, deşi în urmă cu trei ani numărul de pacienţi era mai mic. Adică la nivelul Spitalului Judeţean din Craiova cu aproape 150 de miliarde de lei vechi mai puţin. Sunt cam aceiaşi bani ca în 2011. Acest lucru implică o serie de economii, implică medicamente mai puţine. La fel, materiale sanitare. Nu ne putem ridica la un nivel înalt al efectuării actului medical, dacă nu avem ceea ce ne trebuie”, a explicat Ion Cotojman, preşedinte al sindicatului Sanitas, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Nici salariaţii din spitale nu vor avea viaţă uşoară anul acesta. Aceştia se aşteaptă la drepturi salariale mai mici şi anul acesta. Însă nu vor accepta sub nicio formă disponibilizările, dacă acestea vor fi aduse în discuţie.
În ceea ce priveşte noua Lege a Sănătăţii, sindicaliştii din sistemul sanitar se aşteaptă în primul rând la o separare clară a bugetului Sănătăţii pentru unităţile publice faţă de cele private.
Se aşteaptă deblocarea posturilor în Sănătate
Un alt subiect de discuţie fierbinte în această perioadă este cel legat de posibilitatea ca în sistemul sanitar posturile să fie deblocate pentru a rezolva, măcar parţial, criza de cadre medicale. Recent, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au recunoscut că spitalele se confruntă de mai mult timp cu un deficit de personal, dar posturile din Sănătate ar putea fi deblocate doar dacă va fi aprobat un proiect de OUG care să modifice Legea nr. 283/2011. Mai exact, ar fi necesară o exceptare a sistemului sanitar de la aceste prevederi. Asta şi pentru că, în doar trei ani, acoperirea cu personal în sistemul sanitar a scăzut de la 65% în 2009, la 60 de procente în prezent.
În situaţia în care deblocarea posturilor în sistemul sanitar va fi acceptată, posturile vacante vor fi ocupate doar prin concurs, după spusele oficialilor din Ministerul Sănătăţii. Deocamdată, însă, rămâne prioritară încadrarea în bugetul alocat cheltuielilor de personal, adică nu mai mult de 70% din bugetul total pentru fiecare unitate sanitară. În faţa unei astfel de condiţii, salariaţii din sistemul sanitar se declară însă mai degrabă sceptici vizavi de posibilitatea de a fi permise din nou angajările în spitale. „Dacă vor fi angajaţi alţi oameni de care spitalul are nevoie, cresc cheltuielile de personal şi atunci nu cred că posturile vor fi deblocate. Trebuie să fie alocaţi bani suficienţi şi să existe un normativ de personal care să fie aprobat clar de minister pentru fiecare unitate publică de sănătate în parte”, a mai spus liderul de sindicat.