Elevii au început lecţiile Discovery

0
404

Zilnic, începând cu ora 14.00, elevii de la trei unităţi şcolare din Craiova urmăresc în laboratoarele multimedia lecţii suplimentare furnizate de Discovery Channel. Emisiunile au menirea de a explica şi completa  cunoştinţele dobândite la clasă şi sunt folosite experimental pentru a schimba formele clasice de predare. Programele sunt destinate şi publicului larg, prin urmare ele pot fi urmărite şi de acasă.

Emisiunile experimentale implementate în 110 unităţi şcolare din ţară după un acord semnat de Ministerul Educaţiei cu postul de televiziune Discovery Channel sunt realizate după un orar bine definit. Luni, materialele difuzate sunt pentru Matematică, marţi pentru Chimie, miercuri – Biologie, joi – Fizică, iar vineri pentru alte ştiinţe. Acestea sunt reluate a doua zi dimineaţa, începând cu ora 8.00. În timpul weekendului materialele sunt redifuzate începând cu ora 8.00. La nivelul unităţilor de învăţământ lecţiile Discovery sunt opţionale şi atent monitorizate, întrucât se încearcă introducerea acestor materiale şi la orele de predare.

Profesorii, instruiţi de specialişti Discovery

Profesorii desemnaţi pentru monitorizare au beneficiat de cursuri de instruire în vederea utilizării materialelor multimedia şi la clasă, predate chiar de reprezentanţi şi specialişti de la postul de televiziune Discovery.

„În zilele de 20 şi 21 ianuarie a.c. a avut loc la Sibiu o întâlnire organizată de conducerea Ministerului Educaţiei cu cele 110 cadre didactice desemnate pentru monitorizarea programului Şcoala Discovery. Astfel, la întâlnire a participat directorul Discovery Channel, Ada Rosseti, dar şi Hall Davidson, cadru didactic din Statele Unite ale Americii, care are un Premiu Pulitzer pentru inovarea şi folosirea tehnicilor multimedia la orele de curs, în încercarea de a institui şi a forma dascălii pentru folosirea materialelor în format multimedia. Au fost prezentate tehnici de interpretare a materialelor multimedia, modalităţi de evaluare a acestor ore şi au fost organizate grupe de lucru pentru formarea profesorilor. Urmează ca în perioada imediată să fie elaborate şi chestionare pentru vederea sau pentru stabilirea modului în care aceste ore vin în sprijinul formării copiilor şi în sprijinul atingerii scopurilor pe care le avem fixate prin programa şcolară”, a precizat inspectorul şcolar Cătălin Spiridon.

În primă fază programele au o mare priză la elevi. În Craiova, Programul Discovery se derulează la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Şcoala nr. 39 „Nicolae Bălcescu” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”.