Premieră națională cu „Procesul” lui Philip Glass, la Craiova

0
200

Aflată în plină desfășurare, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional „Elena Teodorini” va aduce mâine, 31 octombrie, ora 19.00, pe scena Operei Române Craiova, o premieră națională: „The Trial” („Procesul”), de Philip Glass. Opera îmbină frânturi din lumea lui Kafka cu muzica modernă a secolului al XX-lea și a fost creată special pentru aniversarea a 25 de ani de existență a Companiei Music Theater Wales.

Lucrarea celebrului compozitor american Philip Glass, scrisă pe un libret al lui Christopher Hampton, bazat pe romanul lui Franz Kafka, a avut premiera mondială în toamna anului trecut și îl are în rolul principal pe Johnny Herford (Josef K.). Opera a fost comandată și coprodusă de Music Theatre Wales, Royal Opera London, Theater Magdeburg și Scottish Opera, drepturile de prezentare aparținând companiei Dunvagen Music Publishers, New York.

 Americanul Philip Glass este adesea considerat cel mai influent compozitor al sfârșitului de secol XX. În plus, unul prolific: a scris lucrări pentru grupul muzical pe care l-a fondat, Philip Glass Ensemble (în cadrul căruia interpretează la clape), precum și opere muzicale, opere de teatru și zece simfonii, unsprezece concerte, lucrări solo, muzică de cameră, inclusiv cvartet de coarde și sonate instrumentale, și coloane sonore.

Trei dintre coloanele sale sonore au fost nominalizate pentru Premiul Oscar. A câștigat două premii Globul de Aur, pentru coloana sonoră a filmelor Kundun” (1998) și „The Truman Show” (1999), și un premiu BAFTA pentru coloana sonoră din „The Hours” (2002). Printre colaborările lui Philip Glass se numără nume mari de teatru și film incluzând Martin Scorsese, Errol Morris, Robert Wilson, JoAnne Akalaitis, Godfrey Reggio, Paul Schrader, Christopher Hampton, Bernard Rose și mulți alții.