Simpozionul Științific Internațional „Stat și Societate în Europa”, la a VII-a ediție

0
210

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează la Craiova, pe parcursul zilelor de astăzi și mâine, 31 octombrie, Simpozionul Științific Internațional „Stat și Societate în Europa” – manifestare științifică recunoscută și apreciată în sfera universitară și academică. Ajuns la cea de-a VII-a ediție, evenimentul se desfășoară sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România și reunește peste 50 de cercetători, profesori și specialiști din domenii precum Istorie, Științe Sociale și Drept. Deschiderea oficială are loc astăzi, ora 10.30, la sediul bibliotecii doljene.

Scopul principal al Simpozionul Științific Internațional „Stat și Societate în Europa” este de a promova rezultatele cercetării academice în mai multe domenii, precum arheologie, istorie antică şi medie, istorie modernă, istorie contemporană, diplomaţie și relaţii internaţionale şi studii europene etc. De asemenea, se dorește o punere în dialog a diverselor moduri de abordare, prin reunirea nu doar a unor teoreticieni, cercetători sau analişti, ci şi a unor personalităţi implicate activ în evoluțiile de pe scena internațională.

Lucrările conferinţei se vor desfăşura la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” (Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” și Sala „Marin Sorescu”), în limbile română şi engleză, iar comunicările vor fi publicate integral într-un volum intitulat „Românii în istoria Europei”, ajuns la cel de-al treilea număr, după ce anterior au apărut alte patru volume cu titlul „Stat şi societate în Europa”.

„Este o manifestare care nu mai are nevoie de prezentări, roadele sale fiind binecunoscute în sfera academică și nu numai. Date fiind interesul pe care acest simpozion l-a ridicat în fiecare an și faptul că la Craiova vor veni cercetători, profesori universitari și personalități ale lumii științifice din țară și din străinătate, ne așteptăm la o participare semnificativă din partea studenților craioveni, a celor interesați de tematica propusă sau, pur și simplu, a utilizatorilor bibliotecii avizi de prelegeri și dezbateri de marcă”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, adăugând că la această ediție a evenimentului a fost creată o secțiune aparte consacrată monarhiei.

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, secretarul Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, subliniază că simpozionul „a devenit unul de tradiţie pentru mediul universitar şi academic, prilej de dezbateri ştiinţifice pe o tematică interdisciplinară destul de vastă”. „Suntem convinşi că asemenea manifestări ştiinţifice contribuie la promovarea imaginii Craiovei ca important centru universitar şi cultural”, mai spune acesta.