„Speranţa mea este că electoratul va demonstra în continuare că s-­a maturizat”

0
105

calinPreşedintele executiv al organizaţiei judeţene a PSD, deputatul Ion Călin, ne-a vorbit într-un interviu despre rezultatele obţinute la alegerile locale, proiectele de viitor şi provocările din interiorul Partidului Social Democrat, acolo unde tinerii reprezintă forţa pe care se mizează în câştigarea viitoarelor confruntări electorale. Cu 72 de primari şi 71 de viceprimari aparţinând PSD, Doljul rămâne un fief al acestei formaţiuni politice. Liderul social-democrat mai arată că, aproape 100 de tineri membri PSD au câştigat mandate de consilieri locali, dintre care 7 chiar de consilieri judeţeni, ducând Doljul pe primul loc la acest capitol. Ion Călin mai afirmă că, spre deosebirii de adversarii politici, rămâne consecvent principiului „Mai puţine vorbe, mai multe fapte!”, iar programul social-democrat de guvernare 2016-2020, ce va fi prezentat peste câteva zile alegătorilor, va fi cel mai bun, pliat pe nevoile cetăţenilor şi bazat pe seriozitatea de care a dat dovadă electoratul doljean în urmă cu puţin timp.

Sunteţi preşedintele executiv al al PSD Dolj. Ultima conferinţă de presă a PSD Dolj datează din …? Nu îmi amintesc exact când!

Deputat Ion Călin: Eu sunt un component al echipei de conducere a organizaţiei judeţene a PSD Dolj. Desigur, într­o echipă rolurile şi responsabilităţile se împart la membrii săi în raport de pregătirea şi experienţa lor, politică şi profesională. Ultima conferinţă de presă a PSD Dolj a fost după alegerile locale din 5 iunie 2016, când am prezentat rezultatul alegerilor. Noi, cei de la PSD, spre deosebire de cei care fac conferinţe de presă pe toate drumurile, în  diverse zone pitoreşti, vorbim mai puţin şi lăsăm faptele să se exprime. Acest lucru este valabil cu atât mai mult cu cât primarul Municipiului Craiova, doamna Lia Olguţa Vasilescu este şi preşedintele organizaţiei municipale Craiova, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi vicepreşedinte al Partidului Social Democrat. Realizările domniei sale şi ale echipei de consilieri municipali sunt reflexia programului electoral propus de PSD şi dus la îndeplinire. La  alegerile locale din 5 iunie 2016 s­a demonstrat comunicarea noastră eficientă cu electoratul prin rezultatele obţinute de doamna primar dar şi de echipa sa.

Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Dolj al cărui preşedinte, domnul Ion Prioteasa deţine funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Dolj iar majoritatea calificată în cadrul consiliului judeţean Dolj este deţinută tot de PSD. Cei doi lideri ai administraţiei municipale şi judeţene se exprimă zilnic sau cel puţin săptămânal, ori de câte ori este nevoie de comunicare cu cetăţenii şi, cel mai important, comunicările transmit de obicei îndeplinirea obiectivelor propuse de PSD Dolj prin proiectele electorale.

După alegerile locale, la care aţi ieşit bine, a urmat o lungă perioadă de vacanţă. S­a terminat vacanţa ?

I.C.: Este adevărat, rezultatele obţinute la alegerile locale din 5 iunie 2016 au fost cele mai bune pentru organizaţia noastră din întreaga perioadă postdecembristă. Cei 72 de primari ai PSD sau majorităţile absolute din Consiliul municipal Craiova şi Consiliul judeţean Dolj ne onorează, dar ne şi responsabilizează în egală măsură faţă de cetăţenii Craiovei şi cei ai Doljului. Pentru un partid care se respectă competiţia electorală pentru alegeri începe imediat după ce s­au încheiat precedentele. Fiecare dintre membrii echipei de conducere a avut parte de o scurtă vacanţă alături de familie şi de cei dragi, dar activitatea politică a fost şi este permanent susţinută pentru a pregăti alegerile parlamentare. Periodic au fost trasmise comunicate de presă, atât în perioada de validare a mandatelor de consilieri locali şi judeţeni şi alegere a viceprimarilor, astfel încât PSD Dolj a comunicat electoratului finalizarea procedurilor de alegere a viceprimarilor din consiliile locale, PSD Dolj obţinând un număr de 71 viceprimari. De asemenea, comunicatele de presă au vizat şi o serie de alte acţiuni şi evenimente politice şi administrative organizate de PSD Dolj

Prin aceste  forme de comunicare am urmărit să oferim electoratului transparenţa deciziilor, respectul pentru comunitate şi implicarea noastră în rezolvarea problemelor social­economice ale Doljului şi ale fiecărei comunităţi.

Doljul rămâne un fief al social-democraţilor. Putem spune chiar că iradiază şi în judeţele limitrofe. Cum evaluaţi militantismul tinerilor care au acces prin alegerile locale în ceea ce numim nucleul partidului?

I.C.: Doljul a fost şi  rămâne un fief al social-democraţilor datorită seriozităţii şi responsabilităţii noastre. Cei care trebuie să aprecieze calităţile noastre de oameni politici sunt cetăţenii. Singura unitate de măsură pe care o au la îndemână cetăţenii pentru oamenii politici sunt faptele, realizările din administraţie care trebuie să dea satisfacţie oamenilor, cetăţenii trebuie să simtă grija noastră pentru creşterea calităţii vieţii şi a gradului de confort. Rezultatele obţinute de PSD în Dolj de­a lungul timpului, în mandatele în care au deţinut  managementul în administraţie, dar şi rezultatele obţinute în celelelate confruntări electorale: alegeri parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare s-au datorat în egală măsură şi militantismului de care au dat dovadă tinerii social democraţi. Organizaţia de tinereret de la Dolj este una dintre cele mai active din ţară şi cu rezultate deosebite în acţiunile specifice dar şi în cele politice. Aşa se face că, la alegerile locale din 5 iunie 2016, au obţinut mandatul de consilier local un număr de aproape 100 de tineri, din care 7 sunt consilieri judeţeni, din cei 234 care au candidat pe listele noastre şi de asemenea un mandat de primar.  Performanţele obţinute de organizaţia PSD Dolj se datorează în mare parte întineririi echipei de conducere atât la nivel judeţean cât şi local. O expresie permanentă a acestui proces o constituie chiar alegerea, acum 3 ani, în funcţia de preşedinte al PSD Dolj a deputatului Claudiu Manda, fostul preşedinte al organizaţiei de tineret, iar actuala preşedintă a organizaţiei de tineret, Alexandra Presură, este consilier judeţean şi a fost nominalizată drept candidat pentru alegerile parlamentare din iarnă.

Realizaţi evaluări periodice ale activităţii acestora, mai cu seamă că deţin funcţii de consilieri municipali şi judeţeni ?

I.C.: Sigur că evaluarea muncii fiecăruia dintre noi se realizează în structurile de conducere ale partidului pentru orice promovare pe linie de partid. Acelaşi lucru este valabil şi pentru tineri. Rezultatele obţinute de tineri au determinat ponderea importantă a acestora în totalul consilierilor locali şi judeţeni. Trebuie să menţionez că, organizaţia de la Dolj este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte numărul de consilieri locali şi judeţeni din rândul tinerilor. Criteriile de evaluare a tinerilor din cadrul PSD Dolj ţin de activitatea lor concretă din sectoarele de care răspund, de pregătirea profesională şi politică, de implicarea şi rezultatele obţinute şi am observat că între aceştia s­a creat atât o adevărată competiţie bazată pe fair­play, cât şi o echipă omogenă bazată pe principii de prietenie, solidaritate şi unitate.

Valeriu Zgonea se va regăsi pe listele PSD la alegerile parlamantare din acest an ?

I.C.: La alegerile parlamentare se regăsesc pe liste doar membrii de partid, care au trecut etapele de evaluare privind activitatea fiecăruia şi, bineînţeles, respectând cerinţele Statutului PSD, ce privesc pregătirea, experienţa profesională şi politică, vârsta şi egalitatea de şanse.

Ce scor anticipaţi că va obţine PSD Dolj în confruntarea electorală din iarnă?

I.C.:  Organizaţia PSD de la Dolj este pregătită tot timpul pentru orice confruntare electorală. Și pentru alegerile parlamentare din iarnă suntem pregătiţi şi ne dorim un scor bun, dacă se poate chiar superior celui obţinut la alegerile locale din iunie. Sunt convins că acţiunile noastre, dar mai ales programul de guvernare pentru 2016­2020 pe care îl vom prezenta românilor în luna septembrie ne va situa pe locul întâi în opţiunile de vot ale electoratului, atât în Dolj, cât şi la nivel naţional. Speranţa mea este că electoratul va demonstra în continuare că s­a maturizat, că poate face o evaluare corectă a realităţilor politice din România, comparând acţiunile şi efectele guvernărilor din ultimele mandate şi va acorda un vot de încredere PSD, astfel încât să poată forma guvernul şi să continue programele sociale şi economice declanşate în timpul guvernului Ponta.