„Noapte bună, mamă!” – spectacolul cu care actrița Florina Cercel își sărbătorește ziua de naștere la Craiova

0
186

Dacă de ziua sa – ieri, 28 ianuarie – a urcat pe scena Teatrului Național din București, în „Dumnezeu se îmbracă de la second hand” (regia: Ion Caramitru), actrița Florina Cercel va sărbători împlinirea vârstei de 72 de ani și la Craiova, jucând la Teatrul Național „Marin Sorescu” – mâine, 30, și sâmbătă, 31 ianuarie, de la ora 19.00 – în  „Noapte bună, mamă!”, de Marsha Norman. Spectacolul, în regia lui Mircea Cornișteanu și scenografia lui Viorel Penișoară-Stegaru, este o producţie a ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti, și o mai are în distribuție pe Cerasela Iosifescu, „o actriță tânără, minunată”, potrivit unui interviu recent acordat Agerpres de Florina Cercel.

„Îmi doresc în primul rând să fiu sănătoasă. Nu am frustrări și regrete în ceea ce privește trecerea timpului, am chiar o seninătate cu care întâmpin fiecare an. Sigur că am totuși regretul că au plecat mulți dintre prietenii mei dragi, dintre colegii mei dragi, sunt mai singură în viață. Dar, pentru că profesia asta mă face să dau mereu și mereu speranță publicului, eu mă voi simți împlinită de ziua mea pentru că voi fi pe scenă”, mărturisește Florina Cercel în același interviu.

În „Noapte bună, mamă!” – piesă ce îi dezvăluie spectatorului o multitudine de sensuri despre atitudinea faţă de viaţă –, actrița are rolul Thelmei, mama lui Jessie (Cerasela Iosifescu). Un dialog aparent banal între cele două îi oferă spectatorului posibilitatea de a reflecta asupra eternei dileme a existenţei umane: avem obligaţia de a trăi oricum, sau putem alege să renunţăm la viaţă? Marsha Norman, scriitoare activă și ca scenarist și prozator, concepe o tragicomedie cu iz melodramatic, axată pe conflictul dintre mamă și fiică.

La cei aproape 40 de ani ai săi, Jessie simte că niciodată viaţa ei nu i-a aparţinut. Părăsită de soţ şi cu un băiat care a luat-o pe căi greşite, Jessie trăieşte în casa mamei ei, Thelma. Bolnavă grav, copleşită de un destin potrivnic şi fără nicio perspectivă, Jessie decide să se sinucidă. Hotărâtă să meargă până la capăt, ea încearcă să pună ordine în viaţa viitoare a mamei, de după momentul „plecării“ ei, asemenea unui om care se aventurează într-o călătorie fără întoarcere. Jessie se comportă ca un regizor al propriei existenţe, cu o preocupare excesivă pentru detalii. Cât adevăr se ascunde în spatele cuvintelor rostite de Jessie şi cât de consecventă rămâne faţă de hotărârea ei depinde doar de felul în care Thelma reuşeşte să-şi prezinte argumentele şi punctele de vedere.

Potrivit organizatorilor, „spectacolul montat de Mircea Cornişteanu poartă o încărcătură de sensuri pe care spectatorul le descoperă pe măsură ce replicile se succed. Paradoxul atitudinii lui Jessie, complexitatea stărilor pe care le resimte mama, percepţia spectatorului asupra relaţiei dintre mamă şi fiică, toate acestea contribuie la crearea unei atmosfere dominate de suspansul deciziei finale: va pleca Jessie în lunga călătorie pe care şi-a pregătit-o atât de lucid sau îşi va schimba hotărârea?”.

Biletele pentru spectacol pot fi procurate de la Agenția Teatrului Național din Craiova (tel. 0251.413.677) și online, pe eventim.ro sau tncms.ro. În funcție de categorie, costă 60 lei, 50 lei și 40 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari – 25 lei sau 15 lei pentru grup de minimum 20 de persoane.