„Alegerile din Moldova sunt cruciale pentru viitorul european al ţării”

0
289
Joseph Daul

Preşedintele Partidului Popular European (PPE) Joseph Daul a accentuat ieri că alegerile ce vor avea loc duminica aceasta în Moldova sunt ”cruciale pentru confirmarea parcursului european al ţării” şi că ”PLDM este alegerea cea mai bună pentru avansarea spre un viitor mai bun pentru toţi moldovenii”. ”Aceste alegeri sunt cele mai decisive din istoria Moldovei de după independență. Cetățenii trebuie să decidă dacă doresc să devină un stat european sau dacă doresc să rămînă în afara Europei. Sunt convins că doar o abordare pro-Europeană va garanta modernizarea ţării. Un viitor european va asigura pacea, democrația, prosperitatea, solidaritatea şi justiţia pentru toţi cetăţenii moldoveni, fără excepție, deci și pentru minorităţi. Şi aceasta pentru că Europa uneşte, pentru că Europa nu divizează. Europa protejează şi Europa nu ameninţă”, a afirmat Daul. Preşedintele EPP a mai spus că în contextul geopolitic regional actual cu presiuni externe inacceptabile şi instabilitate, Moldova nu are marjă pentru a face greşeli. „Cetăţenii trebuie să decidă dacă susţin reformele de succes ale guvernelor conduse de Vlad Filat şi apoi de Iurie Leancă care au reuşit să aducă rezultate pozitive în domenii precum educaţia, justiţia, reforma poliţiei şi îmbunătăţirea infrastructurii, adiţional la Acordul de Asociere cu UE și noul regim liberalizat de vize. Toate acestea duc la respectarea principiilor fundamentale şi la eradicarea corupţiei. Alternativa este revenirea la un sistem al haosului şi lipsei de respect pentru legi, aşa cum s-a întîmplat în timpul regimului comunist”, a explicat el.

„Autorităţile să fie reprezentate doar de forţe politice pro-europene”

Daul a mai spus că cetăţenii moldoveni trebuie să fie conştienţi de responsabilitatea care le revine. „Ei trebuie să ştie că Uniunea Europeană îşi va aprofunda parteneriatul cu Moldova doar cu condiţia ca, după alegerile din 30 noiembrie, autorităţile din Chişinău să fie reprezentate doar de forţe politice pro-europene, în special PLDM, ceea ce înseamnă excluderea forţelor anti-UE și anti-populiste, inclusiv a celor presupus convertite la o poziţie pro-europeană cum este Partidul Comuniștilor – o coaliţie cu Partidul Comuniştilor ar trăda destinul european al Moldovei”, susţine liderul popularilor europene.

Joseph Daul, preşedintele PPE :

”PPE, principala forţă politică în Europa a cărei influenţă şi succese continue să crească în rezultatul victoriilor în alegerile europene, alegerile din Ucraina şi mai recent în alegerile prezidenţiale din România, sprijină plenar partidul său membru din Moldova – PLDM. Fiecare votant care crede în valorile păcii, democraţiei şi justiţiei trebuie să participe în aceste alegeri şi să susţină PLDM”