PSD şi PNL spun “Nu” vinietelor!

0
191

Consilierii PSD şi PNL intră în plenul de astăzi cu muşchii încordaţi împotriva vinietelor pentru parcare şi ferm hotărâţi să întoarcă proiectul din mers. Social-democraţii le consideră inutile pentru că o mare parte dintre craioveni şi-au achitat deja taxa de parcare şi pot dovedi cu copii după chitanţe, iar liberalii sunt şi mai duri catalogând proiectul ca fiind stupid şi imposibil de pus în practică.

Constantin Răducănoiu

Consilierul PSD, Constantin Răducănoiu, este de părere că tipărirea şi ridicarea vinietelor e un lucru inutil, care mai costă şi bani pe deasupra: “Părerea mea ca şi cetăţean al Craiovei – nu ca politician, pentru că nu vreau să fiu bănuit de populism – este că nu era nevoie ca toţi posesorii de maşini să fie obligaţi să-şi procure aceste viniete. Sunt cazuri în care oamenii au maşini foarte scumpe şi nu prea este estetic să-şi lipească acel bilet în parbriz. Sau se întâmplă, Doamne fereşte, o minune ca aceasta în care unuia i se face cioburi parbrizul şi nu mai poate să probeze că a avut vinietă. La aceste situaţii s-a gândit, totuşi, cineva?”, se întreabă consilierul Constantin Răducănoiu. Alesul local PSD consideră că vinieta nu ar trebui să mai fie cerută posesorilor de maşini cu domiciliul în Craiova întrucât aceştia pot să dovedească faptul că au lăsat la casierie taxa de 40 de lei cu o simplă copie după chitanţa pe care au primit-o de la ghişee. “De ce nu mi se ia în considerare această chitanţă, eliberată de la Taxe şi Impozite, şi sunt obligat să stau la coadă din nou pentru a-mi ridica abţibildul?”, pune problema Răducănoiu. Acesta consideră că mai decent ar fi dacă municipalitatea ar trimite aceste viniete prin poştă celor care figurează că şi-au plătit deja taxa de parcare, asumându-şi implicit şi costurile aferente drept consecinţă a faptului că recurg la acest sistem destul de târziu, după ce au trecut patru luni din an.

Dan Cherciu

Cherciu: “Suntem învechiţi şi greoi”

Sistemul vinietelor e contestat chiar în rândul democrat-liberalilor. “Voi vota proiectul, deşi nu sunt de acord cu sistemul de viniete. Îl consider învechit şi greoi de aplicat din cauză că unii craioveni au apucat deja să plătească acea taxă de parcare. Cred că ar fi fost mai modern şi mai eficient dacă autorităţile s-ar fi oprit la un sistem de urmărire electronică de genul celui care se foloseşte în cazul rovinietei. Oricum există o bază de date cu cei care au plătit taxa şi ar mai fi trebuit o investiţie minimă în dotările care să permită verificarea online a celor surprinşi în parcare”, a spus consilierul PDL, Dan Cherciu. Potrivit acestuia, sistemul electronic ar presupune achiziţia unui soft şi a 10 dispozitive mobile, care să fie montate pe maşinile Poliţiei Locale şi cu care şoferii să fie verificaţi chiar pe străzi dacă au plătit sau nu taxa de parcare. “E mult mai eficient să-l controlezi pe loc pentru că atunci nu mai poate să aducă nici o scuză în favoarea lui”, a mai spus Cherciu. Potrivit acestuia, municipalitatea ar scuti şi nişte bani, sistemul electronic fiind sub suma de 40.000 de euro cât se cheltuieşte acum cu achiziţia vinietelor. Un alt avantaj ar decurge şi din faptul că şi ar fi pregătită şi pentru cazul în care, pe viitor, s-ar impune şi urmărirea altor taxe.

Pavel Badea

Badea: “Mai mare deranjul, nu rezolvă nimic”

Vinietele nu vor lua voturi nici de la consilierii PNL. “Aceste viniete nu vor rezolva problema parcărilor din oraş, poate doar parţial va disciplina maşinile înmatriculate în Bulgaria care, la ora actuală, nu plătesc nici o taxă de parcare şi nici nu pot fi constrânse. În rest, se schimbă regulile în timpul jocului şi e mai mare deranjul decât beneficiile”, este de părere liberalul Pavel Badea. Acesta propune, în schimb, să se înfiinţeze o societate comercială, care să fie sub tutela Primăriei Craiova şi să gestioneze această activitate. “Cum a fost înfiinţată SC Salubritate sau SC Pieţe şi Târguri, am putea să face şi o firmă care să se ocupe de parcări. Lucrurile ar fi mai clare pentru că ar fi gestionate dintr-un singur punct de comandă, nu din două cum se întâmplă acum când vinietele le emite Direcţia de Taxe şi Impozite, iar de control răspunde Poliţia Locală”, mai spune Badea.  Cum nu sunt locuri de parcare pentru toţi cei care plătesc o taxă pentru acest serviciu, liberalul consideră că e mai cinstit să fie instituită parcarea cu plată pe loc, aşa cum se practica înainte. Amendamentul lui Badea prevede ca actuala taxă anuală de 40 de lei să fie scoasă în acest caz. Nici regulamentul în sine nu e bun, mai spune acesta, întrucât se prevăd amenzi dacă nu se parchează corect, “longitudinal sau oblic”, dar “nici un loc de parcare din oraş nu arată aşa”.

Emilian Ştefârţă

Ştefârţă: “Un proiect stupid, nu-l voi vota”

Mult mai radical, consilierul PNL Emilian Ştefârţă susţine că introducerea vinietelor, cu amenzile de rigoare, este  un demers imoral şi ilegal. Imoral pentru că nu e frumos să-ţi trimiţi vizitatorii să-ţi plătească în primul rând o taxă şi ilegală pentru că municipuil Craiova nu ar trebui să se distingă printr-o lege specială. “Acest proiect al vinietelor este de nevotat şi vă spun şi de ce: acum, de Paşte, am fost într-o vacanţă în Germania şi m-am oprit de trei ori într-un orăşel, să-mi cumpăr mâncare, medicamente, ziare, dar nu am fost obligat să plătesc taxă de parcare în nici un loc. De aceea, mi se pare de-a dreptul stupid, depăşeşte limita bunului simţ dacă am cere fiecărui străin să plătească pentru că opreşte în oraşul noştru. Ce s-ar întâmpla dacă şi alţii ar face la fel în oraşele pe care le-am tranzita  noi?”, spune Ştefârţă. “Este şi o hotărâre ilegală pentru că nu putem să ne transformăm în voievodate, adică fiecare cu legea lui. Suntem, totuşi, în Europa şi e normal să existe o lege pentru toţi”, a mai spus consilierul PNL, precizând totodată că nu va vota acest regulament.