Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”: deschidere festivă pe 1 august

0
235

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” vor avea loc, anul acesta, între 1 şi 12 august, la Brăila, în competiţie fiind înscrişi 166 de concurenţi din 24 de ţări.

În marea competiţie a celor mai frumoase tinere voci ale lumii s-au înscris, în acest an, 75 de soprane, 26 de mezzosoprane, 23 de tenori, 2 contratenori, 21 de baritoni, 8 bas-baritoni şi 11 başi. Ei reprezintă România, Republica Moldova, Armenia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Croaţia, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina.

Din rândul lor, juriul internaţional – format din personalităţi de prestigiu din România, Italia, Polonia, Israel şi Grecia – îi va desemna pe câştigătorii ediţiei din 2012 a Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, care vor putea fi văzuţi în concert la Gala Laureaţilor, pe 12 august. Ediţia din acest an a festivalului include şi un eveniment aniversar dedicat baritonului Nicolae Herlea – conferinţa susţinută de dr. Stephan Poen, intitulată „Nicolae Herlea – O celebrare la 85 de ani”, însoţită de videoproiecţii cu arii interpretate de marele bariton prezent, ca întotdeauna, la Festivalul şi Concursul „Darclée”.

Deschiderea festivă din 1 august va fi urmată de concertul inaugural al sopranei Edith Borsos, din România, laureata Marelui Premiu „Darclée” 2010, pe care l-a obţinut alături de baritonul spaniol Alvaro Lozano. Împreună cu acesta şi cu alţi laureaţi ai ediţiilor anterioare, ea va putea fi admirată la celebrarea Verdi – Wagner şi în capodopera verdiană „Trubadurul (Il Trovatore)”, sub bagheta maestrului Marco Balderi, manifestări ce onorează geniul lui Verdi şi, respectiv, Wagner, de la naşterea cărora se vor împlini în curând 200 de ani. Creaţiile prezentate au fost alese cu precădere din operele cântate cândva de Hariclea Darclée. Tot Marco Balderi, un colaborator constant al festivalului brăilean, va dirija Corul Filarmonicii „George Enescu” şi Orchestra Festivalului „Darclée” în etapa finală, cu public, a concursului, la concertul extraordinar „Verdi-Wagner” de pe esplanada Dunării, şi la concertul de gală al laureaţilor din 12 august.

La împlinirea a 135 de ani de la naşterea Haricleei Darclée, în 1995, oraşul său natal, Brăila, i-a adus un deosebit omagiu, organizând Concursul Naţional de Canto ce-i poartă numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco şi aflat sub înaltul patronaj al preşedintelui României. Prima ediţie a competiţiei a avut loc în 1997 şi de atunci se repetă la fiecare doi ani, în anul dintre o ediţie şi alta având loc cursuri de măiestrie artistică (master classes).

„Aştept cu o mare bucurie întâlnirea cu tinerii concurenţi şi mărturisesc că am mai multe emoţii pentru fiecare dintre ei decât am avut vreodată în propria mea carieră”, afirmă Mariana Nicolesco, preşedintele Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”.