Ion Prioteasa a reprezentat Doljul la Simpozionul „Oltenia Turistică”

1
42

Ion Prioteasa

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a luat parte luni, 24 septembrie, la Simpozionul “Oltenia Turistică”, desfăşurat în Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu. Şeful administraţiei publice judeţene a declarat că este necesar să se continue buna colaborare între cele cinci judeţe ale Olteniei – Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vîlcea –, întrucât numai printr-un efort comun interesele de dezvoltare ale regiunii pot fi promovate la cel mai înalt nivel.

În cadrul întâlnirii, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a realizat şi o scurtă prezentare a Doljului, scoţând în evidenţă investiţiile derulate de Consiliul Judeţean din bugetul propriu la Aeroportul Internaţional din Craiova, un obiectiv care se află în plin proces de dezvoltare. «Ne face o deosebită plăcere să vă spunem că în cadrul acestei regiuni Oltenia cei cinci preşedinţi de consilii judeţene am ştiut să ne dăm mâna şi să lăsăm unul de la altul în aşa fel încât din banii care au venit pe Programul Operaţional Regional să aibă fiecare judeţ partea lui. O regiune săracă, aşa cum este Oltenia, a ştiut să atragă cei mai mulţi bani europeni cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi al doamnei Marilena Bogheanu.

În următorii patru ani sper că vom reuşi să atragem o sumă şi mai mare de bani. Oltenia este una dintre cele mai interesante regiuni din România din punct de vedere turistic şi cred că, din păcate, atuurile pe care le avem aici – şi mă refer la locurile încărcate de istorie, diversitatea de obiceiuri şi tradiţii pe care le regăsim în ruralul oltenesc – nu sunt suficient exploatate. Vă aduc aminte că avem o zonă de pre-Deltă, o zonă care ne face cinste. În ceea ce înseamnă turismul cultural, Craiova înseamnă foarte multe.

Este „oraşul celor 1.000 de boieri”, oameni înstăriţi care aveau obiceiul să-şi administreze o moşie în Câmpia Băileştiului, să realizeze o casă impunătoare şi să-şi trimită copiii în studiu la Paris. Visez la o zi în care toate aceste case să le vedem reabilitate aşa cum sunt cele de la Bruges. În acest context aş aminti şi de Parcul „Nicolae Romanescu”, unul dintre cele mari trei parcuri naturale ale Europei la vremea la care s-a realizat, de o Universitate mare, care ne face cinste. Mă gândesc la un traseu turistic care obligatoriu să cuprindă Craiova şi care se duce undeva spre vestita capitală Malva a Daciei Malvensis, la Podul de la Calafat, care se realizează în comun cu o ţară prietenă, să ajungem spre comuna Cetate şi Mănăstirea Maglavit», a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

“Peste 12 milioane de euro din banii noştri i-am investit în Aeroport”

Ion Prioteasa a precizat, de asemenea, că dezvoltarea Aeroportului Internaţional Craiova reprezintă în continuare o prioritate pentru administraţia publică doljeană: «Principalul obiectiv pe care l-am avut în mandatul trecut a fost de a dezvolta Aeroportul Internaţional Craiova. Nimeni nu ne-a băgat în seamă. În aceste condiţii, am apelat la strategia pânzei de păianjen, prin care am început să ţesem noi şi să-i atragem pe alţii. Am renunţat la alte investiţii şi peste 12 milioane de euro din banii noştri i-am investit în Aeroport. În perioada următoare vom inaugura şi cel de-al doilea terminal al acestui Aeroport. Cred că va fi unul dintre cele mai moderne din România şi, de asemenea, ne-am propus să achiziţionăm de 5 milioane euro toate utilajele de care acest Aeroport are nevoie pentru a răspunde tuturor cerinţelor europene.

În plus, avem un proiect pentru care am primit şi sprijinul premierului Victor Ponta de dezvoltare a Aeroportului din Craiova. Mai precis, un proiect care vizează zona pistei şi a balizajului, în valoare de 20 de milioane de euro. Apoi, ceea ce se desfăşoară la Deveselu şi ceea ce se petrece la Ford, pentru că în fiecare zi de luni două avioane vin la Craiova, unul de la Koln şi altul de la Londra, iar apoi pleacă înapoi spre aceleaşi destinaţii vinerea, ne demonstrează încă o dată în plus că eforturile noastre de a dezvolta acest obiectiv sunt răsplătite. Tot la Aeroportul Internaţional din Craiova am oferit Ministerului Administraţiei şi Internelor patru hectare de teren pentru realizarea unei unităţi de aviaţie specială pentru intervenţii ale SMURD şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă şi salvamont, aşa că s-ar putea ca primul elicopter să-l avem din această toamnă».

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: «Sunt gata să pun umărul la ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului în Oltenia, pentru că avem multe de făcut. Mi-a făcut plăcere să vin în Gorj şi să vă salut. Vreau să felicit autorităţile din Gorj pentru faptul că au reuşit să reunească în jurul aceleiaşi mese atâtea personalităţi marcante care au dorit să salute acest eveniment important pentru regiunea Olteniei. Doresc să vă transmit şi din partea cetăţenilor din Dolj, a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi a prefectului Elena Costea salutul de prietenie şi de preţuire», a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

 

Simpozionul „Oltenia Turistică – necesităţi, premize, oportunităţi” a fost organizat în cadrul manifestărilor prilejuite de Săptămâna Turismului Gorjean şi s-a bucurat de prezenţa prefecţilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.


1 COMENTARIU

  1. Sa fie de bun augur intentiile rostite de dl. Prioteasa – si ma opresc decat asupra punerii in valoare a zonei (cu mare potential turistic) de-a lungul Dunarii. In acest mod, noua poarta de intrare in Romania, legata de Podul Calafat-Vidin, va oferi un aspect cel putin civilizat si nu asa sordid ca in momentul de fata, iar intregului promotoriul ce strajuieste batranul fluviu, intre Cetate si Calafat, i se va conferi o atractie de substanta.
    Succes!

Comments are closed.