Reprezentanţii Regiei de Termoficare Craiova făceau, ieri, tot posibilul să ducă la îndeplinire promisiunea primarului conform căreia toţi craiovenii vor avea apă şi căldură de Zilele Craiovei. Problema e că, după belfereala de-o săptămână, cei mai mulţi dintre locatari vor simţi pe propria piele ce înseamnă să nu-ţi plăteşti datoriile la timp: vor rămâne, din nou, cu caloriferele pe post de mobilier, iar la duş nu va mai curge apă caldă pentru nu se ştie cât timp.
În ciuda situaţiei grea, reprezentanţii Regiei de Termoficare Craiova au aranjat lucrurile de o aşa natură încât craiovenii vor avea parte de o săptămână în care vor avea tot confortul în apartamente. Apa caldă şi căldura vor fi furnizate, aşadar, tuturor locatarilor, indiferent de cuantumul datoriilor, timp de şapte zile, cât durează Zilele Craiovei. “Dacă domnul primar aşa a promis, aşa se va întâmpla. Noi am vorbit cu cei de la Complexul Energetic, iar dânşii au răspuns solicitării noastre şi vor da drumul la agentul termic pentru o săptămână. După aceea, vom vedea ce se va întâmpla, pentru că ni s-a spus clar că furnizarea se reia doar pentru câteva zile, nu mai mult”, a declarat directorul Regiei, Tatian Tudorache. Chiar ieri, angajaţii de la Termoficare puneau la punct ultimele detalii tehnice din punctele tehnice ştiute că au probleme, urmând ca furnizarea agentului termic şi a apei calde, acolo unde nu există, să înceapă chiar de astăzi.
Doar asociaţiile cu probleme tehnice nu vor primi căldură
Pornirea instalaţiilor, spuneau ieri reprezentanţii Regiei, nu este o treabă uşoară. Pentru că punctele termice care alimentează cele peste 65.000 de blocuri nu sunt total automatizate, este nevoie ca punerea sub tensiune să se facă treptat, ceea ce înseamnă că energia termică şi apa caldă nu vor putea veni, în acelaşi timp, la toţi locatarii. Cert este că până vineri tot oraşul va fi încălzit şi nu va mai exista nici un apartament în care să nu existe apă caldă. “Punctele termice vor fi pornite treptat. Nu suntem chiar aşa de performanţi încât să poţi să apeşi pe un buton şi să vină agentul termic pe ţeavă şi, eventual, să se încălzească şi caloriferul din dormitor, dar, garantat, la sfârşitul acestei săptămâni toate apartamentele vor fi încălzite, chiar şi cele cu datorii mari”, a precizat directorul Tudorache. Acesta a adăugat că vor fi sărite de la furnizare câteva asociaţii de proprietari din cartierul 1 Mai care au fost descoperite cu probleme, în perioada efectuării probelor.
Pleacă muzicanţii, pleacă şi agentul termic
Craiovenii nu se vor bucura, totuşi, prea mult de acest confort. Reprezentanţii Regiei au insistat, ieri, să-i avertizeze pe locatari să nu se obişnuiască, totuşi, cu acest bine pentru că odată cu terminarea sărbătorilor oraşului se va sfârşi şi cu căldura şi apa caldă din apartamente. “Ştim că vom fi acuzaţi de cinism, dar asta este situaţia. Cei de la Complexul Energetic ne-au spus foarte clar că nu au cărbune decât pentru o perioadă de timp. Nu că nu ar vrea să ne dea nouă energie termică, ci pur şi simplu nu au bani să-şi procure materia primă. Şi atunci noi suntem puşi în situaţia să oprim şi să pornim instalaţiile în funcţie de ce bani avem ca să plătim”, a mai spus Tudorache. Ca atare, după manifestarea dedicată oraşului, autorităţile locale vor fi puse în situaţia să aleagă: ori plătesc toată datoria, de 2.000 de miliarde de lei, ori acceptă să primească energie termică doar la blocurile care stau bine cu plăţile la factura de energie termică.
Termoficarea promite decuplări la nivel de bloc
Reprezentanţii Regiei spun că sunt obligaţi să aleagă cea de-a doua variantă. Deşi instalaţiile vor avea de suferit în urma manevrelor de cuplare şi decuplare, mai mult de jumătate din punctele termice vor fi oprite din nou după aceste zile. “Cei care figurează cu debite mari vor ajunge în aceeaşi situaţie, fără apă caldă şi căldură. Ceilalţi, care şi-au plătit facturile, vor rămâne în continuare cu apă caldă şi căldură, iarna începând pentru aceştia încă de pe acum”, a mai spus Tudorache. Partra bună este, totuşi, că reprezentanţii Regiei promit că, de acum încolo, vor decupla de la căldură blocurile cu restanţe mari, şi nu asociaţiile cum au făcut până acum, în cazul apei calde. Potrivit directorului Tudorache, în această săptămână vor fi chemaţi la sediul regiei toţi administratorii cu listele detaliate, pe blocuri. În cazul în care nu vor fi mai mult de trei sau patru datornici într-un imobil, căldura va fi lăsată în apartamente, dar cu condiţia ca asociaţia să se ocupe expres cu recuperarea acelor debite.
CE are nevoie de minimum 1.300 de miliarde de lei
Termoficarea este de părere că nici garanţia bancară, de 14 milioane de euro, pe care o solicită Complexul Energetic, şi nici ajutorul financiar guvernamental, de 190 miliarde de lei, care e aşteptat să fie aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, nu sunt în măsură să garanteze căldura craiovenilor pe toată perioada iernii. Conducerea Regiei spune că reprezentanţii CE ar avea nevoie pentru cele cinci luni de iarnă de o cantitate de minimum 700.000 de tone de cărbune, care costă nu mai puţin de 1.300 de miliarde de lei vechi. “Nici ajutorul guvernamental, dacă vine, din păcate nu ne poate salva. E o gură de oxigen, indiscutabil, dar nu ne putem baza doar pe ei. Grosul banilor trebuie să vină tot de la populaţie, care trebuie să înţeleagă că nimeni nu mai poate să le furnizeze apă caldă şi căldură pe ochi frumoşi”, a mai spus Tudorache. În urma verificărilor din ultimul timp, încasările au ajuns la 4 miliarde de lei pe zi, ceea ce înseamnă o uşoară creştere.