Trupul neînsufleţit al pilotului Relu Cojocaru, depus la capela „Sfântul Nicolae”

0
175

Ziua de ieri a început, în toată ţara, cu un moment de reculegere păstrat în memoria comandorului Aurelian Cojocaru, care a murit în urma accidentului aviatic petrecut joi dimineaţă lângă Craiova. Sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia a fost depus, ieri după-amiază, la capela Bisericii „Sfântul Nicolae”, de lângă Cimitirul Ungureni, din Craiova, unde astăzi va fi înmormântat militarul.

Prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, ieri, de la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru comandorul Aurelian Cojocaru. La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale au participat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şi personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei. După intonarea Imnului Naţional al României, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarului care şi-a pierdut viaţa şi s-a oficiat serviciul religios.

La Craiova, ieri după-amiază, în jurul orei 16.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al militarului care a pus vieţile unor necunoscuţi mai presus decât a sa a fost depus la capela Bisericii „Sfântul Nicolae”, de lângă cimitirul Ungureni. Cunoştinţele şi prietenii începuseră deja să vină cu o floare şi o lumânare pentru a-i aduce un ultim omagiu lui „Relu cel mare”, aşa cum îi spuneau apropiaţii şi colegii, lui Aurelian Cojocaru. Soţia sa, Andrada, care lucrează la Radio „Oltenia”, a povestit momentele tragice prin care a trecut în momentul în care a aflat că trebuie să plece la o ştire cu un accident aviatic: “Terminasem Matinalul şi am fost trimisă să fac ştire cu un avion prăbuşit la Aeroport. M-am gândit câteva clipe că ar putea fi vorba despre soţul meu, dar m-am rugat să nu fie aşa. Nici când l-am văzut nu am crezut şi nici acum nu cred. Să fii soţie de pilot de încercări este foarte greu…”, a spus Andrada Cojocaru, încercând să fie puternică, mai ales că acum ea a rămas singurul sprijin al copilului lor.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a transmis joi, 23 august, un mesaj de condoleanţe familiei comandorului Aurelian Cojocaru, în care spunea că ”Aviaţia militară română regretă profund pierderea unui camarad valoros şi este cu gândul la colegul rănit în acelaşi accident, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana. Curajul acestor oameni care, zi de zi, se pregătesc şi îşi riscă viaţa trebuie să ne inspire şi să ne facă să-i privim pe temerarii văzduhurilor cu tot respectul şi admiraţia noastră. Acest grav eveniment s-a produs într-un moment de răscruce pentru Aviaţia militară, moment în care, noi, decidenţii politici, trebuie să luăm hotărâri importante privind viitorul şi siguranţa piloţilor militari şi chiar securitatea aeriană a ţării. Ne exprimăm întreaga compasiune şi adresăm sincere condoleanţe familiei îndoliate, tuturor celor care l-au iubit şi apreciat pe comandorul Aurelian Cojocaru. Dumnezeu să-l odihnească!”.

În ceea ce-l priveşte pe „Relu cel mic”, locotenent-comandor Mihai Relu Ioana, pilotul rănit după ce s-a catapultat cu câteva clipe înainte ca avionul IAR 99 Şoim să se izbească de sol, starea de sănătate a acestuia este una bună. Militarul a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, din Bucureşti, a ajuns acolo fără probleme, joi după-amiază, rămânând internat în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a unităţii medicale, în vederea stabilizării funcţiilor vitale, întrucât urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

Anchetatorii aşteaptă acum ca starea de sănătate a lui Mihai Relu Ioana, pilotul rănit, să le permită audierea acestuia, mărturia sa fiind extrem de importantă pentru lămurirea împrejurărilor în care s-a produs tragedia. Primele date oficiale ar putea fi disponibile abia peste câteva săptămâni, întrucât expertizarea cutiei negre a avionului, care a ajuns la Timişoara, va dura.

Reamintim că un avion IAR 99 Şoim cu dublă comandă, al Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbuşit, joi dimineaţa, în jurul orei 10.30, în apropierea Aeroportului Craiova, la aproximativ un minut după decolare. Pilotul aeronavei, comandorul Aurelian Cojocaru, a încercat, până în ultimul moment, să redreseze avionul şi să evite zona locuită, lucru ce l-a costat viaţa, iar instructorul, locotenent-comandor Mihai Relu Ioana, a reuşit să se catapulteze înaintea impactului cu solul şi a scăpat cu viaţă.