Cazul „Academia Infractorilor”: O singură spargere a produs un prejudiciu de 1,5 milioane de lei

0
75

O singură spargere la unul dintre magazinele de lux dată de gruparea „Academia Infractorilor Români” a produs un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, comisarul-şef Mihai Pitulescu, de la Direcţia Investigaţii Criminale a IGPR.

“Pentru toate faptele, prejudiciul cred că depăşeşte 10 milioane de euro. Sunt cazuri în care la o singură faptă prejudiciul s-a ridicat la 1,5 milioane de euro”, a precizat Pitulescu. El a adăugat că, în urma percheziţiilor făcute la membrii grupării, s-au descoperit bunuri cu caracteristici asemănătoare celor sustrase din străinătate, dar urmează să se fie stabilit concret dacă acestea provin de la faptele cercetate în anchetă.

“Au fost valorificate în special în ţară, au fost identificate şi persoanele prin care aceştia au valorificat bunurile, se desfăşoară în prezent cercetări pentru stabilirea tuturor persoanelor prin care s-au valorificat aceste bunuri”, a arătat Mihai Pitulescu. El a mai precizat că magazinele nu erau alese la întâmplare, membrii grupării se interesau pe internet despre valoarea acelor bunuri, iar banii obţinuţi de pe urma valorificării ceasurilor şi bijuteriilor erau gestionaţi de interlopul Marian Adrian Botez, care, prin câţiva intermediari de încredere, făcea plăţile către membrii grupării.

“Din banii sustraşi erau plătiţi şi membrii grupării care erau arestaţi în alte state sau în România. Printre cei anchetaţi se numără persoane cu antecedente şi în România, unul dintre ei era urmărit pentru o condamnare de trei ani pentru alte fapte, mulţi dintre ei au mai fost cercetaţi. La fapte au fost folosiţi şi minori. Majoritatea proveneau din familii dezorganizate sau de la case de copii”, a explicat Pitulescu.

Procurorii au dispus reţinerea a 14 membri ai grupării specializate în furturi din magazine de lux din mai multe state, au declarat ieri-dimineaţă, pentru Agerpres, reprezentanţi ai DIICOT. Cei 14 vor fi prezentaţi vineri Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul altor trei persoane, anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar iar faţă de liderul reţelei – Adrian Botez – s-a pus în mişcare acţiunea penală, el fiind deja condamnat şi aflat în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu.

Procurorii DIICOT au efectuat joi 52 de percheziţii pentru destructurarea acestei grupări, care acţiona în Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria, Olanda, Croaţia şi alte state. “Începând cu anul 2013, DIICOT a monitorizat activitatea infracţională a unei grupări conduse de liderul Marian Adrian Botez, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de tâlhărie calificată şi furt calificat, pe tot teritoriul Uniunii Europene”, a anunţat joi procurorul-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu. Gruparea era compusă din peste 100 de executanţi, toţi recrutaţi din judeţul Neamţ, care erau instruiţi, antrenaţi, controlaţi şi coordonaţi pentru a pătrunde în forţă în magazine de lux, de bijuterii şi ceasuri.

În urma percheziţiilor s-au găsit foarte multe bijuterii şi ceasuri scumpe, iar procurorii au dispus sechestre asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile şi autoturisme. Potrivit procurorului-şef adjunct al DIICOT, ancheta a costat circa 300.000 de euro, fiind printre cele mai scumpe.