„Dolju-n bucate”: expoziție de fotografie și de preparate culinare tradiționale, la Universitate

0
564

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi Facultatea de Litere vor organiza marţi, 28 aprilie, ora 11.00, o nouă ediţie a proiectului „Dolju-n bucate”. De această dată, evenimentul se va desfășura în holul central al Universităţii din Craiova și va cuprinde filme și o expoziție foto sub genericul „La vatra cu bucate ca-n povești”, precum și cântece populare și degustări de preparate culinare tradiționale.

Vatra ţărănească se va face văzută, marţi, în reportaje şi fotografii realizate în localităţile Dăbuleni şi Bârca din Dolj, va fi pusă-n cântec popular şi-n bucate pregătite ca odinioară de gospodine din localităţile mai sus amintite. „Va fi bucuria întâlnirii satului cu oraşul într-o secvenţă de viaţă tradiţională adusă aproape de tinerii care studiază sau sunt interesaţi de folclor, care poartă cu plăcere jeans şi ie şi savurează cu poftă bucate de găsit în satele Olteniei. De altfel, studente care fac parte din Cercul de folclor de la Litere şi susţin ateliere de creaţie la sediul nostru vor prezenta în expoziţia culinară preparate din părţile Gorjului şi judeţului Vâlcea”, spun reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

„Dolju-n bucate” este o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile. Și de această dată a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii cu drag de autentic şi dor de satul tradiţional fiind primii susţinători ai proiectului.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Dăbuleni, Primăriei şi Consiliului Local Bârca, Primăriei şi Căminului Cultural Giurgiţa, Căminului Cultural Pieleşti, Primăriei Calafat şi Bibliotecii Municipale – Filiala Calafat, Muzeului Olteniei, Alto Media, soliştilor Andreea Truică şi Liviu Olteanu (laureat al Festivalului Naţional „Maria Tănase”), ambii studenţi ai Facultăţii de Litere.