România, între „DA” şi „NU”? Traian Băsescu speră să câştige cu cei care stau acasă

0
211

PDL şi Traian Băsescu continuă să împartă România în două. De data aceasta se vorbeşte despre România celor care vor vota şi cea a celor care vor sta acasă. Într-o discuţie on-line Traian Băsescu sugerează că românii care vor sta acasă pe 29 iulie a.c. şi nu vor ieşi la referendumul pentru demiterea sa sunt, de fapt, oameni care îl susţin pe el. Iar cei care vor spune „NU” împreună cu cei care nu vor vota vor fi mult mai mulţi decât cei care vor spune „DA” la referendum, fapt ce îl îndreptăţeşte să rămână la Cotroceni, dacă nu vor ieşi la vot 50 plus 1. Traian Băsescu nu mai vorbeşte despre ceea ce este moral, ci ceea ce este legal acum, şi vrea să dreagă busuiocul. Imediat ce a fost suspendat a declarat că dacă va fi demis se va retrage din viaţa politică. Se pare că s-a mai gândit puţin şi acum nu prea s-ar mai retrage. A mai spus odată că va demisiona în cinci minute şi nu a făcut-o.   

Duminică, 29 iulie a.c., românii sunt chemaţi la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Cu cât se apropie această dată Traian Băsescu şi cei de la PDL încearcă să găsească tot mai multe justificări pentru un eventual eşec. Şi atunci au găsit de cuviinţă să împartă încă o dată România între cei care vor ieşi la vot şi cei care nu vor merge la secţiile de votare. Cel care încearcă acest tip de manipulare este chiar preşedintele suspendat, Traian Băsescu, care a declarat, ieri, că „singurul lucru extrem de important” este câţi cetăţeni vor sta acasă, alăturaţi celor care vor veni la vot şi vor vota împotriva demiterii, în raport cu cei care vor aproba demiterea sa din funcţie. Traian Băsescu este de părere că aceia care vor vota favorabil demiterii sale vor fi mai puţini decât cei care vor sta acasă, la care se adaugă cei care votează împotriva demiterii: «Singurul lucru extrem de important este legat de proporţia votanţi „NU” şi cei care stau acasă, pe de o parte, şi votanţi „DA”. Eu cred că cei cu „DA” vor fi mult mai puţini». Răspunsul a venit la o întrebare legată de faptul că dacă nu cumva cei care nu participă la referendum îşi exprimă de fapt „acordul tacit” de a-l menţine în funcţie.

„Varianta neprezentării este una valabilă”

Ca de fiecare dată, jocul este dublu. Traian Băsescu spune că nu îşi îndeamnă susţinătorii săi să nu participe la referendum, pentru a nu legitima „o lovitură de stat”: „Ştiu că atitudinea mea îi pune pe români într-o situaţie extrem de dificilă. Trebuie să spun că obiectivul meu nu a fost acesta, ci ideea că prin vot românii pot arăta că democraţia este instaurată generalizat în poporul român. Asta ne-ar fi permis o mult mai rapidă reabilitare ca ţară în interiorul UE, pentru că ar fi demonstrat că poporul este deasupra clasei politice. Sigur, şi varianta neprezentării este una valabilă şi înţeleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat. Dacă nu aş fi fost mânat de gândul rapidei recuperări a credibilităţii României, şi eu as fi îndemnat la neparticipare”. În acest timp PDL îşi îndeamnă susţinătorii, atâţia câţi au mai rămas, să nu meargă, duminică, 29 iulie a.c., la vot. Mai nou, se vorbeşte despre o eventuală boicotare a referendumului din partea PDL.

Românii nu mai pot fi păcăliţi de discursul lui Traian Băsescu

Pentru preşedintele suspendat nu mai contează moralitatea. Întrebat dacă nu ar trebui să-şi prezinte demisia în mod necondiţionat, dacă va fi „învins” la vot la referendumul din 29 iulie, chiar dacă nu va fi întrunit cvorumul de participare pentru validare, după ce în 2007 s-a exprimat împotriva pragului de prezenţă, acesta a spus că demiterea este legală cu 50 plus 1 din alegătorii cu drept de vot de pe lista permanentă: „Moral este ce este legal. Iar acum legală este demiterea preşedintelui cu un cvorum de 50% plus unu”. Românii nu mai pot fi păcăliţi de discursul lui Traian Băsescu. S-au săturat să fie minţiţi de un preşedinte fără coloană vertebrală, care acum spune ceva, şi în secunda următoare îşi retrage cuvintele. A spus că demisionează în 5 minute şi nu a făcut-o. La scurt timp după ce a fost suspendat, pentru a doua oară, a spus că se va retrage din viaţa politică dacă românii îl vor demite. Ieri a declarat că are un mandat de cinci ani, până în 2014, şi abia atunci ne va lăsa în pace. Traian Băsescu şi PDL nu îşi doresc o Românie împărţită între „DA” şi „NU”. Ei îşi doresc să câştige cu ajutorul celor care vor sta acasă. La masa verde, prin neprezentare.