Un concept european pentru „securitate şi sănătate în muncă”

0
156

În urmă cu câţiva ani, la Craiova a luat fiinţă Institutul pentru Managementul Riscului, Sănătate şi Securitate Ocupaţională (IMRSS), asociaţie profesională formată din persoane cu competenţe în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. Asociaţia respectivă aduce ceva nou în domeniul SSM, zilele următoare fiind prezent şi un reprezentant al Şcolii britanice de „protecţia muncii”, care va susţine, timp de două zile, cursuri de ergonomie, precum şi de igienă industrială, unicat, până acum, în Dolj.

O asociaţie, relativ nou înfiinţată, atrage atenţia asupra riscurilor la care se expun atât salariaţii, cât şi angajatorii lor dacă nu respectă legislaţi privind SSM. Organizaţia respectivă îl are ca fondator şi pe ing. Paul Popescu, craiovean de origine, dar care îşi desfăşoară activitatea în Marea Britanie.

Dintre fondatori  şi, în acelaşi timp, preşedinte al IMRSS, dr.ing. Mihnea Bălteanu, ne-a declarat: „Stimularea, promovarea şi susţinerea profesionalismului şi a specialităţii în managementul riscului şi în asigurarea sănătăţii şi securităţii ocupaţionale; adoptarea unui sistem unitar de certificare şi de recunoaştere a profesiilor şi competenţelor profesionale în domeniul sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, la nivel naţional, european şi internaţional, fac parte din strategia noastră”.

Acesta a mai precizat că IMRSS dace parte din „European Network for SafetyandHealth Professional Organisantions (ENSHPO)”. De asemenea, IMRSS are un parteneriat cu Middlesex University, din Marea Britanie, în urma căruia a organizat cursuri de specialitate, atât în Craiova, cât şi în Bucureşti. Greenwich University va trimite, în zilele de 25 şu 26 iunie, un emisar, prof. ShaunLundy, la Craiova, pentru a susţine câteva cursuri, unicat în Dolj.

„Ne aflăm într-un stadiu avansat al semnării unui parteneriat cu „Greenwich University”, cât şi cu „International Institute of RiskandSafety Management”, făcând posibil ca, în 2015, să se treacă la o nouă fază, prin dezvoltarea de cursuri de specialitate, pe domenii de ergonomie şi ogoenă industrială”, a mau precizat Mihnea Bălteanu. La cursurile din 25-26 iunie vor participa experţi pe SSM din mai multe oraşe ale ţării: Craiova, Bucureşti, Brăila, Braşov, Oradea etc.