„Întâlnirile SpectActor”: Despre humor, văzut de neurologul Jean Askenasy

0
52

„Întâlnirile SpectActor” ale Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova vor fi reluate în formatul obişnuit duminică, 7 octombrie. Invitatul special al acestei ediţii de toamnă este Jean Askenasy, profesor de neurologie la Universitatea Tel-Aviv, membru de Onoare al Societăţii Franceze de Neurologie și al Academiei de Ştiinţe Medicale Române, membru al Academiei de Ştiinţe New York, decorat cu Meritul Academic al Academiei Române. Jean Askenasy va susţine, de la ora 11.00, pe scena Sălii „Amza Pellea”, conferinţa „Despre humor, văzut de un neurolog”.

Profesorul Jean Askenasy s-a născut într-o familie de evrei români asimilaţi din Craiova, este absolvent al Colegiului Național „Carol I”, apoi al Facultăţii de Medicină din Cluj, promoţia 1954, iar în 1969 a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe al Universităţii „C.I. Parhon”. A fost şeful Secţiei de Neurologie la Spitalul nr. 2 CFR până în 1972, când a emigrat în Israel, lucrând în continuare la Spitalul Universitar Ichilov, la Institutul de Ştiinţe Weitzman şi la Centrul Medical Universitar Sheba. În 1980 a ajuns în SUA ca profesor asociat la Universitatea New York, Mount-Sinai School of Medicine, iar în 1986 – la Universitatea Pierre et Marie Curie şi la Clinica Charcot a Spitalului Salpetrière, în Franţa. În 1981 a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului Yeruham.

În 1963 i s-a conferit, în Franţa, medalia „Journées Internationales de Grenoble”, iar în 1995 – medalia „Pierre Castaigne”. În 1999 a fost învestit Înalt Ofiţer al Ordinului Mono, în Togo, iar în 2003 Academia Romana l-a distins cu „Meritul Academic”. În prezent este preşedintele Societăţii Israeliene de Cercetare a Somnului.

Profesorul Jean Askenasy a scris nenumărate articole ştiinţifice de referinţă în domeniul neurologiei şi al medicinei somnului. Este autorul lucrărilor „Violenţa” (1995, Dartmouth Publishing Company, Sidney, 1995), „Somnul, treimea cenuşie a vieţii” (Ed. Oram, 1996) şi „Creierul şi universul său” (Ed. Hasefer, 2007). A publicat şi volumul „Dosarul 148074” (2008), povestea dosarului său de la Securitate. Cartea este dedicată fostului prim-ministru al Israelului, Golda Meyr, directorului ei de cabinet, Simba Dinitz, şi lui Şeike Dan, care, împreună, au reuşit să obţină aprobarea de emigrare a „refuznicului” Jean Askenasy şi a familiei sale. Golda Meyr, în cadrul vizitei sale din primăvara lui 1972 în România, i-a cerut preşedintelui Nicolae Ceauşescu aprobarea cererii sale de emigrare.

 

Următorul invitat al „Întâlnirilor SpectActor” – eveniment cultural inițiat încă din anul 2009 – va fi criticul și istoricul literar Dan C. Mihăilescu, care va conferenția duminică, 14 octombrie, de la ora 11.00, în Sala „I.D. Sîrbu” a Naționalului craiovean, pe tema „I.L. Caragiale4: aliatul perfid sau dușmanul complice?”.

Manifestarea se va desfășura în cadrul Săptămânii Caragiale, organizată de TNC în perioada 9-14 octombrie și al cărei program mai include spectacole ale Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrului „Masca” din București, Centrului Cultural „Jean Bart” din Tulcea ș.a., ca și spectacolul lui Tudor Gheorghe „Nu se poate cu de toate”.

Printre cei care au conferenţiat până în prezent la Naționalul craiovean se numără personalităţi precum Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vişniec, Gabriela Adameşteanu, Principele Radu al României, Dan Grigore, Cristian Ţopescu, Eugen Negrici, George Banu, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel.