Medalie pentru președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, „pentru implicarea în susținerea actului de cultură”

0
204

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit, sâmbătă, cea mai înaltă distincție a Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Palatul Administrativ, oaspeți fiind reputați exponenți ai literaturii universale, participanți la cea de-a III-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”. Evenimentul se desfășoară la Craiova, în perioada 17-21 septembrie, în cadrul manifestării fiind decernate premiile anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” și organizate colocvii, recitaluri și lansări de volume.

Medalia i-a fost acordată președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, în semn de apreciere pentru implicarea în susținerea actului de cultură, de către organizatorul manifestării care se desfășoară în aceste zile la Craiova, prof. univ. dr. Ion Deaconescu.  „Doresc să vă mulțumesc tuturor pentru această distincție, care mă onorează profund și pe care o primesc în numele întregii comunități din Dolj, județ în care cultura a avut mereu un loc privilegiat. De altfel, și Consiliul Județean a așezat acest domeniu în centrul preocupărilor sale, dovadă fiind proiectele în valoare de peste 25 de milioane de euro, care fie s-au materializat, fie au fost inițiate în ultimii ani”, a declarat, cu acest prilej, Ion Prioteasa.

«Prin toate aceste investiții puse în operă, am urmărit să redăm comunității clădiri de o inestimabilă valoare arhitecturală și istorică, precum și să sprijinim activitatea unor instituții care, de-a lungul anilor, și-au construit un prestigiu ce a depășit granițele: Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Aman”, Școala „Cornetti” sau Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Este o direcție de acțiune pe care am stabilit-o cu ani în urmă și căreia îi rămânem fideli, continuându-ne inițiativele în sfera culturală. Una dintre cele mai importante prinde deja contur în vecinătatea Palatului „Jean Mihail”, printr-un proiect în valoare de peste 7 milioane de euro, cu finanțare europeană. Peste un an, când veți reveni la Craiova pentru acest festival, veți putea vizita aici un complex cu totul spectaculos, dedicat în întregime celui mai cunoscut artist român, sculptorul de renume internațional Constantin Brâncuși», le-a spus invitaților președintele Consiliului Județean Dolj.

Ion Prioteasa a subliniat că toate aceste demersuri vin și în susținerea inițiativei generoase a municipalității de a dobândi, pentru Craiova, onorantul titlu de Capitală Europeană a Culturii, „ca o firească recunoaștere a realității pe care Cetatea Băniei a cunoscut-o, de-a lungul timpului, și pe care o trăiește pe deplin și în prezent”. „O frumoasă confirmare este însăși prezența dumneavoastră, personalități de prim rang ale literaturii universale, în orașul și în județul nostru, unde vă așteptăm cu drag să reveniți, asigurându-vă că veți fi primiți mereu cu prietenie și prețuire”, a mai spus Prioteasa.

La rândul său, prof. univ. dr. Ion Deaconescu, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, a declarat: «Vreau să mulțumesc, în numele tuturor participanților, distinși oaspeți din zeci de țări ale lumii, pentru calda primire de care ne-am bucurat la Consiliul Județean Dolj, o instituție reprezentativă. Această a III-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” reunește și ea nume sonore ale vieții culturale, creatori reputați și apreciați, între care se află și două personalități nominalizate la una dintre cele mai importante recunoașteri internaționale, Premiul Nobel: Dante Maffia, pentru literatură, și Vincenzo Bianchi, la premiul pentru pace».