„Patrula de Reciclare” reîncepe şcoala!

0
502

Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a dat joi, 19 septembrie a.c., startul înscrierilor în noua ediţie a programului naţional de educaţie de mediu “Patrula de Reciclare”. Campania continuă pentru al doilea an în judeţul Dolj, astfel, grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ au prilejul să îşi continue seria performanţelor de până acum.

Până pe 11 octombrie dascăli din toată ţara sunt invitaţi să îşi înscrie unităţile de învăţământ în program şi să se alăture uneia dintre cele mai active mişcări ecologiste de tineret din România. „Patrula de Reciclare” reuneşte sute de profesori şi mii de elevi pentru care responsabilitatea faţă de mediu reprezintă un element important de conduită. Ei explică membrilor comunităţilor în care trăiesc de ce este importantă colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Programul educativ al Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi se desfăşoară cu sprijinul inspectoratelor şcolare locale. Asociaţia RoRec susţine echipele participante prin materiale educative care îi ajută pe copii şi tineri să înţeleagă cât de important este să colectăm şi să reciclăm deşeurile electrice în scopul protejării mediului. Astfel, ei învaţă cum trebuie să procedăm pentru a respecta legislaţia, cum putem contribui concret la recuperarea materialelor reutilizabile şi salva resursele naturale. La rândul lor, profesorii şi tinerii vor deveni ambasadorii acestui mesaj ecologic şi îi vor stimula pe membrii comunităţilor lor să conştientizeze obligaţia de a colecta selectiv DEEE şi să înţeleagă care sunt factorii de risc la care ne expunem cu toţii printr-un comportament lipsit de responsabilitate în domeniu.

Peste 30.000 de elevi au participat în ediţiile precedente

În cele două ediţii desfăşurate până în prezent de la lansarea programului „Patrula de Reciclare”, în anul 2011, au participat peste 30.000 de elevi şi peste 900 de cadre didactice reprezentând tot atâtea unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli, licee). Ei au contribuit la colectarea a peste 300.000 kg de DEEE în România! «Cu o medie de 10 kg DEEE colectate per agent înscris, „Patrula de Reciclare” se ridică la nivelul ţărilor europene fruntaşe în domeniul colectării acestor deşeuri. Ce exemplu demn de urmat, dacă ne gândim că, la nivelul întregii populaţii, rata de colectare medie în România este de sub 1 kg DEEE pe locuitor, anual! Aceşti copii şi tineri au arătat că putem realiza mai mult. Pentru profesorii coordonatori şi pentru elevi, „Patrula de Reciclare” este o experienţă formatoare plină de momente memorabile, ateliere creative, lucru în echipă, provocări şi descoperiri. Specificul programului le oferă posibilitatea să vadă concret schimbarea pozitivă pe care o produc în jurul lor, contribuţia pe care o au la educarea şi binele comunităţilor lor. Este o satisfacţie mai mare decât premiile care recompensează performanţele de top la finalul ediţiei», declară Alexandra Arnăutu, managerul proiectului.

În ediţia 2012-2013, „Patrulele de Reciclare” au iniţiat peste 500 de acţiuni de informare, proiecte creative şi artistice, în Bucureşti şi 29 de judeţe ale ţării. Agenţii au informat peste 350.000 de oameni, i-au convins să adopte un comportament responsabil şi să predea DEEE în vederea reciclării. Şi în acest an şcolar, copiii, tinerii şi profesorii au oportunitatea să influenţeze semnificativ obiceiul de colectare şi reciclare a DEEE-urilor în comunităţile lor şi să ne ofere noi poveşti de succes. Educatorii, învăţătorii şi profesorii sunt invitaţi să afle mai multe despre program şi să se înscrie pe site-ul www.patruladereciclare.ro până pe 11 octombrie, conform regulamentului programului.