Jurista AGROLUC, condamnată definitiv pentru spălare de bani

0
80

O craioveancă de 38 de ani a ajuns în arest, după ce a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Femeia a fost ridicat luni de la domiciliu, introdusă în arestul IPJ Dolj, de unde va fi transferată în penitenciar pentru ispășirea pedepsei. Vasilica Mirela Codleanu a fost trimisă în judecată în anul 2007, împreună cu alte persoane, într-un dosar vizând rambursări ilegale de TVA pentru care femeia a semnat în calitate de jurist al firmei AGROLUC Almăj.

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, luni, poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova au executat o acţiune pe linia depistării persoanelor care posedă mandate de executare a pedepsei închisorii sau de arestare preventivă. În cadrul acţiunii a fost depistată Vasilica Mirela Codleanu, de 38 de ani, din Craiova, pe numele acesteia fiind emis, de Tribunalul Dolj, un mandat de executare a pedepsei închisorii, având de executat o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Procurorii DIICOT Craiova au trimis-o în judecată, în anul 2007, împreună cu Naziana Slotea, George Andi Jianu, Lucia Vlăduț, sub acuzația că ar fi pus la cale o serie de tranzacții în baza cărora firma AGROLUC, la care Vasilica Mirela Codleanu era jurist, a obținut de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj două returnări ilegale de TVA în valoare de aproximativ 7,8 miliarde de lei vechi. Potrivit anchetatorilor, AGROLUC a cumpărat în februarie 2004 de la SC COINGRA SRL, administrată de George Andi Jianu, mai multe arcade metalice folosite pentru construcția unor sere. Valoarea tranzacției era de 19 miliarde de lei vechi, conform facturii și chitanțelor, însă procurorii au stabilit că bunurile fuseseră supraevaluate, în realitate, conform unei expertize, valorând aproximativ cinci miliarde. În urma tranzacției, AGROLUC a solicitat și obținut de la DGFP Dolj o restituire ilegală de TVA de 3,040 miliarde de lei vechi, bani care ar fi fost retrași pe baza unor contracte de creditare fictive, apoi „spălați“.  Din suma respectivă, 1,2 miliarde au fost plătiți Nazianei Slotea, considerată „creierul” operațiunii.

O altă afacere s-a încheiat în august 2004 între AGROLUC și firma SC MELCONF SRL, administrată de Marian Bogdan Gherghe, fratele Nazianei Slotea. AGROLUC a achiziționat de la MELCONF un teren de 3,7 ha, situat în Pielești, cu aproape 20 de miliarde de lei vechi, deși valoarea terenului nu depășea 100 de milioane lei vechi. După achiziționarea terenului, AGROLUC a solicitat o nouă returnare de TVA în valoare de 4,757 miliarde de lei.

În sentința definitivă pronunțată vineri, 16 mai a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca Vasilica Mirela Codleanu și Naziana Slotea (care mai are la activ o condamnare definitivă pentru fapte similare) să execute câte 3 ani de închisoare, în timp ce Lucia Vlăduț și George Andi Jianu au primit câte un an de închisoare cu suspendare. În același dosar, Marian Bogdan Gherghe a fost condamnat la Curtea de Apel Craiova la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare și nu a mai declarat recurs.