Ziua Internaţională a persoanelor fără adăpost, la Centrul social „Sfântul Vasile”

0
194

Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” al Asociaţiei Vasiliada a ales să întâmpine Ziua Internaţională a persoanelor fără adăpost (17 octombrie) printr-o serie de activităţi menite să promoveze acţiunile centrului în ceea ce priveşte reinserţia socială şi profesională a beneficiarilor. Astfel, la sediul centrului a avut loc o dezbatere între beneficiari şi echipa de specialişti a centrului asupra importanţei pe care o are  felul în care ei înţeleg procesul de reintegrare socio-profesională.

Beneficiarii au fost încurajaţi să participe la discuţii, să vorbească fiecare despre sine, despre ceea ce trebuie să facă pentru a deprinde un stil de viaţă independent, pentru a se integra în societate. Dezbaterea dintre echipa de specialişti şi beneficiari a fost urmată de un  dialog interactiv, în care fiecare a fost pe rând angajator şi angajat. «Am realizat acest joc de rol pentru diverse alte situaţii, cu diverse instituţii ale statului, în care ei vor fi nevoiţi să se descurce, să întrebe, să înţeleagă ce au de făcut în diferite ipostaze. Tot în această zi, aproximativ 30 de persoane au putut merge la unul dintre cinematografele oraşului nostru, unde au vizionat un film artistic. Această activitate are rolul de a întări încrederea în forţele proprii în rândul beneficiarilor Centrului Social „Sfântul Vasile” şi de a-i ajuta să depăşească situaţia dificilă în care aceştia se află», a subliniat părintele Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului social „Sfântul Vasile”.

Centrul urmăreşte reintegrarea socio-profesională

Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” este administrat de Asociaţia Vasiliada în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Craiova şi Arhiepiscopia Craiovei. Grupul-ţintă îl reprezintă persoanele fără adăpost, care locuiesc în stradă de o perioadă mare de timp. În general, sunt persoane evacuate în urma retrocedărilor, care şi-au pierdut locuinţa în urma datoriilor acumulate la instituţii financiare de stat sau private, bătrâni alungaţi de propriii copii, mame şi copii abuzaţi, precum şi tineri ieşiţi din sistemul instituţionalizat de stat. Acest aşezământ social  oferă în regim rezidenţial un complex de servicii sociale, crescând astfel şansele beneficiarilor de se reintegra mai uşor social şi profesional.

Serviciile centrului sunt structurate astfel încât să răspundă atât nevoilor de bază ale beneficiarilor – asigurarea adăpostului şi a hranei zilnice, precum şi sprijin pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală, abilităţilor practice pentru viaţă, urmate de pregătirea pentru integrarea pe piaţa muncii (calificare profesională, mediere pentru obţinerea unui loc de muncă şi consiliere pentru păstrarea locului de muncă). Serviciile centrului sunt acordate în mod individual beneficiarilor, în baza unui Plan Individualizat de Servicii, realizat de echipa pluridisciplinară (coordonatorul centrului, asistenţii sociali, asistentul medical si psihologul) şi pornesc de la o abordare simplă, fiind în concordanţă cu legislaţia în vigoare privind furnizarea de servicii sociale în regim rezidenţial.

Peste 160 de persoane au beneficiat de consiliere socială şi psihologică

În decursul anului 2015, în cadrul centrului, cei cazaţi aici au fost ajutaţi în rezolvarea diverselor probleme, după cum urmează: 92 de persoane au beneficiat de consiliere socială; 72 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică; 68 de persoane au fost ajutaţi să completeze o cerere pentru diverse instituţii; 28 de persoane au fost sprijinite în vederea obţinerii unor acte de identitate sau stare civilă; 74 de persoane au beneficiat de asistenţă medicală; 24 de persoane au fost reintegrate social prin găsirea unei locuinţe; 15 persoane au fost consiliaţi profesional; 12 persoane au fost reintegrate socio-profesional, prin găsirea unui loc de muncă şi două persoane au fost transferate la un centru pentru persoane vârstnice.

„Trebuie să menţionăm, de asemenea, sprijinul considerabil pe care l-am primit în întregul nostru proces de reinserţie socială din partea autorităţii locale, în special din partea Direcţiei de Administraţie Publică şi Asistenţă socială”, a adăugat coordonatorul Centrului social „Sfântul Vasile”.