Mâine-seară, ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”: Recital susţinut de „Maxim Quartet”, în cadrul Festivalului „George Enescu”

0
131

Aţi ascultat vreodată o piesă interpretată la pian, flaut, contrabas şi… acordeon? Unică în Europa, această deosebită asociere de instrumente, care creează împreună o sonoritate inedită, reprezintă cartea de vizită a ansamblului „Maxim Quartet”, care mâine, 21 septembrie, începând cu ora 19.00, va susține un recital pe scena Filarmonicii „Oltenia”. Evenimentul face parte din turneul național „Classic Remix” și are loc în cadrul ediției a XXI-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1-28 septembrie), Seria „Alte evenimente”. Programul cuprinde transcripţii şi aranjamente după lucrări de Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, Alexander Glazunov, Igor Stravinski, Franz Liszt și Dan Dediu, iar prețul unui bilet pentru recital este de 15 lei (10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

Melomanii din trei oraşe ale României – Ploieşti, Craiova şi Piteşti – vor avea ocazia să se bucure de primul turneu susţinut în ţară de „Maxim Quartet”, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”. Prezenţa în festivalul românesc vine ca o frumoasă continuare a participării „Maxim Quartet”, la finalul lunii iunie, la una dintre cele mai longevive manifestări de pe continent dedicate muzicii: Festivalul „Săptămânile Europene” – Passau, Germania („Festspiele Europaische Wochen”). Reprezentând România, artiştii au cântat chiar în seara deschiderii festivalului, pe scena amplasată în faţa Primăriei Passau, bucurându-se de aprecierea unui public numeros.

Sugestiv intitulată „Classic Remix”, seria de evenimente prezentată de cei patru muzicieni propune publicului un program extrem de atractiv sub forma unei invitaţii imaginare la dans. Recitalurile cuprind lucrări instrumentale cunoscute şi îndrăgite de public, ce ilustrează arta dansului în diverse stiluri, de la ritmul elegant şi romantic al valsului până la accentele provocatoare ale tangoului şi rafinamentul fragmentelor de balet clasic.

Titlul turneului rezultă din repertoriul ales: lucrări celebre, prezentate într-o sonoritate modernă, adaptate pentru formula instrumentală a cvartetului. Mari compozitori vor fi reuniţi într-un singur concert: vor fi interpretate transcripţii şi aranjamente după lucrări de Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, Alexander Glazunov, Igor Stravinski, Dan Dediu ş.a. Recitalul de la Ploiești are loc chiar astă-seară, în sala Filarmonicii „Paul Constantinescu”, iar cel de la Pitești se va desfășura joi, 26 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Constituit în anul 2011, Cvartetul „Maxim” reuneşte patru muzicieni români cu o frumoasă şi bogată carieră individuală în ţară şi în străinătate:

  • Horia Maxim (pian) – muzician cu o prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte, abordând un repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist, colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini;
  • Mihaela Anica (flaut) – muzician cu o susţinută activitate artistică, atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi în Franţa şi Germania;
  • Săndel Smărăndescu (contrabas) – fost membru al Filarmonicii ,,George Enescu” și al Orchestrei Naționale Radio din Bucureşti, Orchestrei Filarmonicii din Suwon (Coreea de Sud) și Orchestrei Symphoniker din Osaka (Japonia);
  • Fernando Mihalache (acordeon) – unul dintre puţinii acordeonişti români cu o prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi din străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz la recitaluri camerale.